Άκης Σακελλαρίου: «Οι Pink Floyd είναι από τα συγκροτήματα που με έχουν διαμορφώσει πολύ»

Γιώργος Νούσης: «Η χορικότητα στο θέατρο είναι κάτι που με αφορά»
22 Ιουνίου 2018
«Ίσαλος Γραμμή» από την ομάδα Dεcadēre
27 Ιουνίου 2018
Γιώργος Νούσης: «Η χορικότητα στο θέατρο είναι κάτι που με αφορά»
22 Ιουνίου 2018
«Ίσαλος Γραμμή» από την ομάδα Dεcadēre
27 Ιουνίου 2018

Ο Άκης Σακελλαρίου ερμηνεύει στη μουσική περφόρμανς του Μάξιμου Μουμούρη με τίτλο «Llawfall». (Φωτογραφία: Τάσος Βρεττός).

Κάπου στη δεκαετία του 1970 άκουσε το πρώτο τραγούδι των Pink Floyd. Ήταν το «Wish you were here» το οποίο τότε άκουγε από το πρωί μέχρι το βράδυ. Ο Άκης Σακελλαρίου αποπειράται να καταγράψει τη διαδρομή του Ενός στη μουσική περφόρμανς του Μάξιμου Μουμούρη με τίτλο «Llawfall» η οποία είναι εμπνευσμένη από μια από τις πιο κυρίαρχες ροκ μπάντες όλων των εποχών: τους Pink Floyd.

«To “Wish you were here” ήταν μια μένα αποκάλυψη, γιατί είχε όλον αυτόν τον ηλεκτρονικό ήχο και συγχρόνως συμφωνικό και δεν είχε την τραχύτητα που μέχρι τότε είχε η ροκ» λέει ο Άκης Σακελλαρίου. «Ήμουν πιτσιρικάς, θυμάμαι είχα φτάσει σε σημείο να το ακούω κάθε μέρα πριν κοιμηθώ, με σκοπό να κοιμηθώ. Μετά ακολούθησε το “Dark side of the moon” και οι Pink Floyd έγιναν από τα συγκροτήματα που άκουγα μέρα και νύχτα. Πριν από τους Pink Floyd άκουγα πολύ Beatles. Το “Wish you were here” και το “Dark side of the moon”  ήταν από τα τραγούδια που παίζαμε με τις κιθάρες σε παρέες εκείνη την εποχή. Οι Pink Floyd είναι από τα συγκροτήματα που με έχουν διαμορφώσει πολύ. Όταν μου πρότεινε ο Μάξιμος να κάνουμε αυτή τη μουσική περφόρμανς ήταν σαν να κούμπωσε μια ολόκληρη εφηβική ηλικία που ήταν όνειρό μου να κάνω κάτι γι’ αυτό».

 

 

Με αφορμή το «Atom Ηeart Μother», ίσως το πιο αμφιλεγόμενο έργο των Pink Floyd, ο Μάξιμος Μουμούρης συμπράττει με την Underground Youth Orchestra και το φωνητικό σύνολο Arioso και στήνει μία ζωντανή μουσική παράσταση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Με όχημα τη ζωντανή μουσική επί σκηνής, o Άκης Σακελλαρίου αποπειράται να καταγράψει τη διαδρομή του Ενός μέσα στην καθημερινότητα, τη σχέση του με τον καθρέφτη, το είδωλό του και τη συνείδησή του, όπως και τις συναντήσεις με τους Άλλους και την αφύπνισή του μέσα από αυτούς.

 

 

«Πρόκειται για έναν άνθρωπο γύρω στα πενήντα ο οποίος βρίσκεται σε μια κρίση, όπως είμαστε οι περισσότεροι μέσα στην απίστευτη τρεχάλα που ζούμε, με την έννοια ότι έχει χάσει τη συνειδητότητά του, δηλαδή δεν ξέρει ποιός είναι και πού πάει» συνεχίζει ο ηθοποιός. «Είναι περιχαραγμένος από ένα σπίτι με βιβλία και μέσα από έναν καθρέφτη ο οποίος αρχίζει και του μιλάει -που είναι ουσιαστικά το υποσυνείδητό του- επαναφέρει σιγά-σιγά τη μουσική. Και τότε εμφανίζεται η Underground Youth Orchestra και μέσα από τη μουσική πλέον προχωράει στην απόλυτη συνειδητότητα και στη συνειδητοποίηση ότι αυτό που πρέπει να κάνει είναι να ζήσει, να ακούσει και να αφεθεί στους ήχους, στις σιωπές και στους μικρούς ήχους της φύσης. Πίσω από όλο αυτό υπάρχει μια φιλοσοφία που είναι ένα ολόκληρο ταξίδι, έχει να κάνει με το “Λύκο της στέπας” του Έρμαν ‘Εσσε, τον ωμό κυνισμό των στίχων του Ρότζερ Γουότερς, τον Εντγκάρ Μορέν, την υπαρξιακή φιλοσοφία του Osho. Ένα ταξίδι προς την αυτογνωσία μέσα από το έργο αυτών των συγγραφέων και μέσα από τους ήχους των Pink Floyd. Είναι από τα πράγματα που κούμπωσαν, καθώς πάντα ήθελα να κάνω κάτι πέρα από τη μουσική των Pink Floyd. Έτσι, μέσα από αυτή τη συνεργασία βγήκαν και άλλα στοιχεία πιο μπεκετικά, η όλη σωματική έκφραση περνάει από ένα πιο φορμαλιστικό στάδιο για να φτάσει σε ένα πιο ήρεμο και καθημερινό, δηλαδή έχει να κάνει και με αυτό το είδος της σωματικής συμπεριφοράς. Με τον Μάξιμο είχαμε συνεργαστεί το 2004 υπό άλλες συνθήκες στο “Καμπαρέ” που ήταν τελείως διαφορετικά. Είναι ωραίο να βλέπεις πορείες παλιών συνεργατών και να ξανασυναντιέσαι σε φάσεις της ζωής σου που είναι αρκετά σημαντικές».

 

Μαριλένα Θεοδωράκου

 

 

Info

«Llawfall»

Κείμενο: Μάξιμος Μουμούρης

Σκηνοθεσία/σκηνικά: Μάξιμος Μουμούρης

Ερμηνεία: Άκης Σακελλαρίου

Επιμέλεια κίνησης: Μαριάνα Καβαλλιεράτου

Μουσικοί: Underground Youth Orchestra

Μουσική Διεύθυνση: Κώστας Ηλιάδης

Xoρωδία: Φωνητικό σύνολο “Arioso”

Διδασκαλία/Διεύθυνση: Κατερίνα Βασιλικού

Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου

Φωτογραφίες: Βάσια Αναγνωστοπούλου

 

Χώρος: Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, τηλ. 210 3418550 & 210 3418579

Πότε: Παρασκευή 29 Ιουνίου, Σάββατο 30 Ιουνίου & Κυριακή 1 Ιουλίου 2018, στις 21.00

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

Εισιτήρια: Γενική είσοδος 15 ευρώ, τιμή προπώλησης 12 ευρώ, ειδική τιμή 10 ευρώ

 

Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης

 

 

Ο Μάξιμος Μουμούρης υπογράφει το κείμενο, τη σκηνοθεσία και τα σκηνικά στη μουσική περφόρμανς «Llawfall» η οποία είναι εμπνευσμένη από τους Pink Floyd.