Η Φένια Παπαδόδημα και ο Γιώργος Παλαμιώτης μιλάνε για το ElaiΩnas Festival

«Όλο το θέατρο (σε πέντε σκηνές και δέκα παραλλαγές)» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
4 Ιουνίου 2018
Ο Αλέξης Τσιάμογλου χορογραφεί το «Requiem»
13 Ιουνίου 2018

Ο Γιώργος Παλαµιώτης και η Φένια Παπαδόδηµα υπογράφουν και φέτος την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του ElaiΩnas Festival.

Με κεντρικό άξονα την ελληνική γλώσσα και ποίηση, την ιστορία και την εξέλιξη της ελληνικής λογοτεχνίας μέσα στους αιώνες, στο ElaiΩnas Festival συμμετέχουν ιδιαίτερα αξιόλογοι εισηγητές, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, µουσικοί και καλλιτέχνες, όπως οι Όλια Λαζαρίδου, Μιχάλης Νικόπουλος, Αντώνης Σκαμνάκης, Δημήτρης Λάλος, Γιώργος Μαυρίδης, Αλέξανδρος Μελισσηνός, Δήμητρα Τρυπάνη, Γωγώ Ξαγαρά, Ήβη Παπαθανασίου,  Γιώργος Παλαμιώτης, Φένια Παπαδόδημα, κ.ά. Έµπνευση αποτελεί το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαµάντη, καθώς και οι λαϊκοί ποιητές και παραµυθάδες, φορείς της ελληνικής παράδοσης µέσα στους αιώνες. Φέτος το φεστιβάλ διευρύνει τους ορίζοντες του συνεργαζόμενο με σημαντικές δομές όπως η Κ.Ο.Α (Κρατική ορχήστρα Αθηνών) και η Ε.Λ.Σ. (Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής Σκηνής), διατηρώντας ασφαλώς τον χώρο του Πάρκου Ακαδημίας Πλάτωνος, μέσα στην καρδιά του πάλαι ποτέ Ελαιώνα ως σημείο κατατεθέν των δράσεων του.

«Το ElaiΩnas Festival 2018 γίνεται όπως και τα τρία προηγούμενα χρόνια με τη υποστήριξη της περιφέρειας Αττικής και έχει ελεύθερη είσοδο σε όλες τις εκδηλώσεις του. Φέτος εστιάζουμε στην έννοια της ελευθερίας, αλλά και στις αλλαγές που επιφέρει η παρουσία ή η απουσία της από τις ζωές μας» λένε η Φένια Παπαδόδημα και ο Γιώργος Παλαμιώτης που υπογράφουν την Kαλλιτεχνική διεύθυνση του ElaiΩnas Festival από το 2015. «Σε ένα δεύτερο επίπεδο όλες οι δράσεις μας εμπεριέχουν την ελεύθερη αλληλεπίδραση ανάμεσα στις τέχνες και τα διάφορα υποσύνολα του κάθε είδους. Δηλαδή το τραγούδι, ή αφήγηση και η απαγγελία για παράδειγμα ενοποιούνται στις περισσότερες δράσεις μας. Όπως επίσης θα δούμε όργανα της εποχής του μπαρόκ να συναναστρέφονται πολύ νεαρότερα τους, ή να επεξεργάζεται ο ήχος τους με σύγχρονες μηχανές».

 

Τα κείμενα, η έννοια της ελευθερίας και η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος

«Τα κείμενα που με τα οποία ασχολούμαστε φέτος, δηλαδή τα τρία διηγήματα του Παπαδιαμάντη, (Άνθος του γιαλού – Ο νεκρός ταξιδιώτης – Τα δαιμόνια στο ρέμα), και το ποιητικό αφήγημα “Ο Λάμπρος” του Σολωμού συνδιαλέγονται με την διασκευή του ενός παραμυθιού από του Παξούς, (Το Φυλαχτό) και την διασκευή του λιμπρέτου της όπερας του Μοντεβέρντι ”Η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα του” σε περιπέτεια του Καραγκιόζη με τον ίδιο στο ρόλο του Οδυσσέα» συνεχίζουν οι δύο καλλιτέχνες. «Η απόκτηση, η απουσία, η παρουσία και αν θέλετε και η μεταφυσική της ελευθερίας ή η αποτύπωσή της στο κατά εποχή εθιμικό και νομικό δίκαιο, διατρέχουν σε διάφορα επίπεδα όλα τα προηγούμενα κείμενα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Το ξεκίνημα της αστικοποίησης, της κοινωνικής θέσμισης και αναπροσαρμογής της μόλις απελευθερωμένης από τους Τούρκους Ελλάδας, το πέρασμα από το βασίλειο του Ομηρικό ήρωα στην Πόλη των πολιτών και από τον μυθικό χρόνο του θρύλου στον ιστορικά καταγεγραμμένο χρόνο, όπως καταγράφονται στα παραπάνω κείμενα, είναι γεγονότα που συνέβησαν σε πολύ μακρινές μεταξύ τους χρονικές περιόδους, αλλά όλα έχουν ένα κοινό παρονομαστή. Η επαφή με τον Άλλον ή/και το Νέο και Άγνωστο, αναδιαμορφώνουν την πραγματικότητα έτσι ώστε να εμπεριέχει πλέον και τα νέα δεδομένα. Σήμερα πιστεύουμε πως ζούμε σε μια αντίστοιχη εποχή αλλαγών θεσμικά και κοινωνικά. Το διαχρονικό ζητούμενο της ελευθερίας και η ανά εποχές οριοθέτηση της καλής ή κακής χρήσης της παραμένουν κύριοι συντελεστές του κοινωνικού γίγνεσθαι. Επίσης έχει προστεθεί και το ανύπαρκτο πριν από 100 χρόνια ζήτημα της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος και οι αναπόφευκτες αλλαγές στην ζωή μας από αυτό. Οι μάλλον πολύπλοκες αυτές έννοιες δεν χρειάζεται όμως να μας καθηλώσουν σε αιώνιους κύκλους ανάλυσης και τουρνουά ομφαλοσκόπησης».

 

Η εξωστρέφεια του ElaiΩnas Festival

«Μέχρι σήμερα, ειδικά τα παιδιά που γοητεύονται άμεσα από τις σκηνικές τέχνες, αλλά και οι μεγαλύτεροι έχουν αγκαλιάσει τις δράσεις μας. Μιλάμε για τους ανθρώπους της γειτονιάς, περαστικούς αλλά και το κοινό που έχει έρθει επί τούτου, στο Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος όπου επικεντρώνουμε την δράση μας. Η άμεση σχέση που αναπτύσσεται συνήθως γρήγορα μεταξύ εισηγητών, καλλιτεχνών και θεατών μέχρι τώρα, ίσως να είναι και αποτέλεσμα της προσπάθειας μας να γέρνει η πλάστιγγα προς την εξωστρέφεια. Η ιστορικός και πρύτανης της Σορβόνης Ελένη Αρβελέρ για παράδειγμα μίλησε σε ένα χώρο ανάμεσα σε φαναρτζίδικα και βιοτεχνίες. Οι πιανίστες Σταύρος Λάντσιας και Γιώργος Κοντραφούρης έδωσαν σόλο παραστάσεις με το πιάνο του παλιού Αθηναίου συνθέτη Γιάννη Σπάρτακου στο μουσείο της παλιάς Αθήνας στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα. Η σκηνοθέτης Μαρία Ξανθοπουλίδου οργάνωσε ένα μουσικό-θεατρικό δρώμενο μέσα στα πεύκα στο Αρχαίο Γυμνάσιο της Ακαδημίας του Πλάτωνα. Ένα κουαρτέτο εγχόρδων (Frog String Quartet), έπαιξε τελείως unplugged δίπλα στον Άγιο Τρύφωνα. O πιανίστας Στάθης Άννινος έδωσε μια σόλο παράσταση σε μια είσοδο του πάρκου, δίπλα από την οποία είχε στάση ένα λεωφορείο της γραμμής, με τους επιβάτες να κοιτούν απορημένοι ένα πιάνο με ουρά μέσα στο πάρκο ή οι Bloco Swingueira και οι Batala δύο ομάδες Βραζιλιάνικων κρουστών δρόμου, διέσχισαν τη γειτονιά της Ακαδημίας Πλάτωνος με τους ανθρώπους να μαζεύονται από παντού. Πάντα όμως έχουμε και ένα κομμάτι του φεστιβάλ σε κλειστό χώρο. Φέτος αυτό το κομμάτι φιλοξενείται στο Tempus Verum στο Γκάζι. Άλλες χρονιές ήμασταν στο υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα του Δ. Αθηναίων και στο θέατρο Ακαδημία. Πάντα όμως στην ευρύτερη extra muros περιοχή της αρχαίας Αθήνας και σε άμεση εγγύτητα, αν όχι μέσα, στην περιοχή του ελαιώνα των Αθηνών, ο οποίος φυσικά δεν υπάρχει σήμερα, αλλά τι ουτοπιστές θα ήμασταν αν υπήρχε ακόμα ο ελαιώνας του ”Λόγγου των Αθηνών”, προς τιμήν του οποίου ονομάσαμε έτσι το φεστιβάλ».

 

Μαριλένα Θεοδωράκου

 

 

 

Info

ElaiΩnas Festival

Έως 14 Ιουνίου 2018

Το φεστιβάλ παρουσιάζεται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής  και οι είσοδος σε όλες τις δράσεις είναι δωρεάν

Kαλλιτεχνική διεύθυνση του ElaiΩnas Festival: Φένια Παπαδόδηµα – Γιώργος Παλαµιώτης

Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα στο www.elaionasfestival.com