«Γαβριέλλας rock»: μια υπαίθρια παράσταση στο Λόφο του Στρέφη
1 Ιουνίου 2018
«Όλο το θέατρο (σε πέντε σκηνές και δέκα παραλλαγές)» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
4 Ιουνίου 2018
«Γαβριέλλας rock»: μια υπαίθρια παράσταση στο Λόφο του Στρέφη
1 Ιουνίου 2018
«Όλο το θέατρο (σε πέντε σκηνές και δέκα παραλλαγές)» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
4 Ιουνίου 2018

Η Ελεονώρα Ηλία υπογράφει την ιδέα και τη χορογραφία της παράστασης «Form.at» που παρουσιάζεται στο Bios. (Φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου).

Πριν από τέσσερα χρόνια ίδρυσε στην πόλη των Ιωαννίνων την ομάδα χορού A Priori Dance co. Με στόχο τη δημιουργία παραστάσεων χορού στην περιφέρεια και την εξωστρέφεια αυτών προς τα μεγάλα κέντρα, η Ελεονώρα Ηλία έχει παρουσιάσει χορογραφίες, performances και site-specific έργα σε Αθήνα, Πάτρα, Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη και Ζάκυνθο.

Βάσει αυτής της λογικής έγιναν και οι πρόβες για νέο έργο της με τίτλο «Form.at» όπου οι δύο ερμηνεύτριες (Ελεονώρα Ηλία και Μαρία Παπαδόπουλου)  μοίρασαν το χρόνο τους ανάμεσα  στην Αθήνα και τα Ιωάννινα με τελικό προορισμό το Bios όπου και παρουσιάζεται η παράσταση. Το «Form.at» εμπνέεται από το λαϊκό θρύλο του «γεφυριού της Άρτας», το Θέατρο του Παραλόγου και τον «Ρινόκερο» του Ευγένιου Ιονέσκο, το ηπειρώτικο βήμα των παραδοσιακών χορών και τις πολεμικές τέχνες.

«Η αναζήτηση της θεματικής ήταν προσωπική ως προς το κομμάτι κυρίως χτισίματος-γκρεμίσματος των κοινωνικών σχέσεων και των ανθρώπινων σχέσεων ευρύτερα στην κοινωνία που βιώνουμε σήμερα, καθώς και στο ζήτημα του πώς λειτουργεί ο άνθρωπος σε επίπεδο συνειδητότητας, πόσο δηλαδή ανθρώπινος ή μη είναι όσον αφορά σε δεύτερο επίπεδο τον “Ρινόκερο” του Ιονέσκο» λέει η χορογράφος. «Το ζήτημα της μεταμόρφωσης όπως τίθεται μέσα στο ίδιο το βιβλίο και που ίσως εγώ προσωπικά το βλέπω αλληγορικά να συμβαίνει και σήμερα. Παρατηρώ αρκετό παράλογο μέσα στην καθημερινή ιστορία οπότε κάπως εκεί έγινε και η αρχική έρευνα στο κομμάτι της έμπνευσης στα κοινά σημεία ίσως των δύο φαινομενικά τελείως διαφορετικών πηγών. Ως προς την έρευνα του κινητικού υλικού -μιας και είναι η καταγωγή μου από τα Ιωάννινα- ήθελα να προσπαθήσω να δέσω τη βάση μου σαν σύγχρονη χορεύτρια με το κομμάτι του ηπειρώτικου, γιατί είναι μόνο το ηπειρώτικο βήμα που μπορεί να δει κανείς μέσα στο έργο σαν παραδοσιακός χορός, με έναν τρόπο όμως που αυτά όχι να παντρευτούν ώστε να γίνουν ένα, αλλά να σηματοδοτεί κάθε φορά το παραδοσιακό μια αλλαγή μέσα στη λούπα που διατρέχει το έργο, μέσα στην επαναληπτικότητα που διατρέχει το έργο σε σχέση με τη θεματική που προείπα σε σχέση με το χτίσιμο-γκρέμισμα».

 

Οι δύο ερμηνεύτριες και συν-δημιουργοί του «Form.at» Ελεονώρα Ηλία και Μαρία Παπαδόπουλου. (Φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου).

 

«Για τον τίτλο του έργου θα έλεγα ότι είναι διττή η αλληγορία για μένα. Αναφορικά με το ατομικό επίπεδο είναι το αν μπορεί να  επιτευχθεί αναμόρφωση της ανθρώπινης λειτουργίας και της ανθρώπινης συνολικά ιστορίας μέσα στα χρόνια. Αν δηλαδή αυτοί οι κύκλοι που βλέπουμε να συντελούνται με την ακμή και την παρακμή κάθε φορά μιας νέας κοινωνίας μπορούν κάποια στιγμή να σπάσουν, να μηδενιστούν και να οδηγηθούμε σε μια πλέον γραμμική ιστορία εξέλιξης. Σε δεύτερο επίπεδο είναι αναφορικά με τη φόρμα και με το καλούπι. Γιατί και κινητικά το υλικό κινείται σε φόρμες, προσπαθούμε δηλαδή να κατασκευάσουμε με τα σώματά μας κάποιες μικρές μορφές οικοδομημάτων που γκρεμίζονται. Η Μαρία Παπαδοπούλου είναι μια εξαιρετικά καλή χορεύτρια και πολύ καλός συνεργάτης, που παρά τις συνθήκες καθώς οι πρόβες έγιναν στην Αθήνα και στα Ιωάννινα, είναι από τα νέα παιδιά με πολύ διάθεση και άνοιγμα να κατανοήσουν κατ’ εμέ την ανάγκη που υπάρχει αυτή τη στιγμή να συνδεθούν καλλιτέχνες από την περιφέρεια με καλλιτέχνες από την Αθήνα. Αυτό χτίστηκε με αυτή τη συνεργασία και ελπίζω να συνεχίσει αυτός ο πυρήνας που ξεκίνησε με αφορμή την συγκεκριμένη επιχορηγούμενη παραγωγή και σε νέα έργα και παραγωγές της ομάδας».

 

Μαριλένα Θεοδωράκου

 

 

Info

«FORM.AT»

Ιδέα, Χορογραφία: Ελεονώρα Ηλία / A priori dance co.

Συν-δημιουργία, Ερμηνεία: Mαρία Παπαδοπούλου, Ελεονώρα Ηλία

Δραματουργία: Στέλλα Δημητρακοπούλου

Μουσική σύνθεση: Aλέξανδρος Κτιστάκης

Κοστούμια, Ενδυματολογία: Kωνσταντίνα Μαρδίκη

Σχεδιασμός φωτισμού: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου

Βοηθός χορογράφου: Ευαγγελία Παπαδοπούλου

Φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου

 

Η παράσταση πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού (2017-2018)

 

Bios. exploring urban culture – Main

Πειραιώς 84, Αθήνα, τηλ. 210 3425335

www.bios.gr

6, 7, 8, 9, 10 Ιουνίου 2018, στις 21.00

Εισιτήρια: 10 ευρώ (Κανονικό), 6 ευρώ (Μειωμένο – Φοιτητών, Ανέργων, Άνω των 65, ΑΜΕΑ)