«Οιδίπους Τύραννος» στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου

Θανάσης Σαράντος: «Το θέατρο είναι αναγκαίο στη σημερινή εποχή»
30 Μαΐου 2018
«Γαβριέλλας rock»: μια υπαίθρια παράσταση στο Λόφο του Στρέφη
1 Ιουνίου 2018
Θανάσης Σαράντος: «Το θέατρο είναι αναγκαίο στη σημερινή εποχή»
30 Μαΐου 2018
«Γαβριέλλας rock»: μια υπαίθρια παράσταση στο Λόφο του Στρέφη
1 Ιουνίου 2018

Ο Σαμουήλ Ακίνολα ερμηνεύει το ρόλο του Κρέοντα στην παράσταση του έργου «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή.

Γεννήθηκε στην Αθήνα από Αφρικανούς γονείς. Είναι ηθοποιός, παίζει και διδάσκει κρουστά και μετράει συνεργασίες με σκηνοθέτες όπως τους: Δημήτρη Λάλο, Δημήτρη Λιγνάδη, Δήμητρα Χατούπη, Νίκο Χανιωτάκη, Γλύκα Στόιου και Ludovic Lagarde στο Εθνικό Θέατρο. Ο Σαμουήλ Ακίνολα μιλάει για την παράσταση του έργου «Οιδίποδας Τύραννος» του Σοφοκλή στην οποία ερμηνεύει το ρόλο του βασιλιά της Θήβας Κρέοντα που όπως ο ίδιος λέει είναι ένας χαρακτήρας που δεν είναι και το καλύτερο παιδί.

«Αν θα μπορούσα να συγκρίνω τον Κρέοντα στις δύο τραγωδίες του Σοφοκλή, στον “Οιδίποδα Τύραννο” και στην “Αντιγόνη” δηλαδή, θα έλεγα ότι στην πρώτη παρουσιάζεται ως ο πιο καλός ενώ στη δεύτερη είναι πολύ πιο σκληρός» λέει ο ηθοποιός. «Είναι ένας πιο καλός χαρακτήρας, καλοπροαίρετος μεν, αλλά δεν θα έλεγα ότι είναι και το καλύτερο παιδί, γιατί όντας στη βασιλεία μετά τη δολοφονία του βασιλιά της Θήβας Λάιου –καθώς είναι ο αδελφός της χήρας Ιοκάστης- χάνει πάλι το θρόνο του γιατί έρχεται ο Οιδίποδας που λύνει το αίνιγμα της Σφίγγας. Τον φωνάζουν ανάξιο για το θρόνο, κάπως κλονίζεται μέσα του και θα έλεγα με τα σημερινά δεδομένα ότι γίνεται πιο κομπλεξικός και βλέπουμε έναν άνθρωπο σκληρό. Το ίδιο του το όνομα Κρέων σημαίνει ωμό, είναι ένας ωμός τύπος σαν το κρέας, όποτε μιλάμε για έναν σκληρό άνθρωπο».

 

 

Ο σκηνοθέτης Χρήστος Σουγάρης παρουσιάζει τον Κρέοντα ως γνήσιο bon viveur ντυμένο με λευκό κοστούμι και το νεαρό Οιδίποδα ως φιλοσοφικό alter ego του Φίλιπ Μάρλοου, του διάσημου χαρακτήρα του Ρέημοντ Τσάντλερ, να οδηγεί  τους μάρτυρες, τους πολίτες της χώρας αλλά και τον ίδιο τον εαυτό του, με όλα τα κλισέ του φιλμ νουάρ, σε μια ακραία ενδοσκοπική διαδικασία.

«Οι θεατές θα δουν μια παράσταση πιο κοντά στα σημερινά δεδομένα που διαδραματίζεται στον εσωτερικό χώρο ενός σπιτιού. Συνάμα παίζουν και δύο μαύροι ηθοποιοί, (σ.σ. η Νίκη Σερέτη ερμηνεύει την Ιοκάστη) που νομίζω είναι ένα πολύ ωραίο στοιχείο για τα ελληνικά δεδομένα και μια πολύ ωραία πρόταση, καθώς είμαστε πλέον μια πολυπολιτισμική κοινωνία. Μια από τις ιδιαίτερες ατάκες που προσδιορίζει τον Κρέοντα καθότι είναι ένας έξυπνος άνθρωπος, λόγιος και χειρίζεται τη γλώσσα πολύ καλά είναι η εξής: “Αν νομίζεις ότι το πείσμα χωρίς την κρίση του μυαλού μας έχει κάποια αξία, πέφτεις έξω”».

 

Μαριλένα Θεοδωράκου

 

 

Info

«Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή

Σκηνοθεσία: Χρήστος Σουγάρης

Μετάφραση: Βασίλης Παπαβασιλείου

Δραματουργική Επεξεργασία: Σεβαστή Ματσακίδου

Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης

Σκηνικά / Κουστούμια: Αριστοτέλης Καρανάνος, Αλεξάνδρα Σιάφκου

Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Κίνηση: Φαίδρα Σούτου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Απατσίδου

Βοηθοί σκηνογράφων-Ενδυματολόγων: Δώρα Τουρβά – Μαρίνα Βερλέκη

 

Ηθοποιοί: Ντένης Μακρής,  Νίκος Γκέλια, Σαμουήλ Ακίνολα, Κώστας Λάσκος, Μπέτυ Βακαλίδου, Νίκη Σερέτη, Γρηγόρης Ποιμενίδης, Γιώργος Ψυχογυιός, Μιχάλης Μουλακάκης, Άρης Κρητικός, Σιαμάκα  Ακαμπούογκ, Ίων Δημητριάδης, Δέσποινα Μαρτσέκη

 

Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου

Προφήτου Δανιήλ 3 και Πλαταιών, Κεραμεικός, τηλ. 211 0132002-5

Τετάρτη έως και Κυριακή στις 21.00

Έως 3 Ιουνίου 2018