«Ένας καλός λόγος» για την Ελίνα Μαντίδη και τον Αργύρη Πανταζάρα

Bob Theatre Festival 2018 : στόχος το θέατρο που είναι χρήσιμο
28 Μαΐου 2018
Θανάσης Σαράντος: «Το θέατρο είναι αναγκαίο στη σημερινή εποχή»
30 Μαΐου 2018
Bob Theatre Festival 2018 : στόχος το θέατρο που είναι χρήσιμο
28 Μαΐου 2018
Θανάσης Σαράντος: «Το θέατρο είναι αναγκαίο στη σημερινή εποχή»
30 Μαΐου 2018

Ο Αργύρης Πανταζάρας ερμηνεύει το μονόλογο με τίτλο "Ένας καλός λόγος". (Φωτογραφίες: Νίκος Πανταζάρας).

Ο «Καλός Λόγος» που άκουσε πρόσφατα και την συγκίνησε βαθιά ειπώθηκε από τον πατέρα της: “Δεν πρόκειται για θέατρο αλλά για υπέρ-θέατρο”. Η Ελίνα Μαντίδη συνυπογράφει με τον Αργύρη Πανταζάρα τη σκηνοθεσία και τη δραματουργία της παράστασης «Ένας καλός λόγος» που ανεβαίνει για λίγες ακόμα μέρες -λόγω μεγάλης προσέλευσης του κοινού- στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής».

«Πολλές φορές νιώθω ότι η δημιουργική συνεργασία με τον Αργύρη, δεν έχει σημείο εκκίνησης. Συνέβαινε από τη στιγμή που γνωριστήκαμε» λέει η Ελίνα Μαντίδη. «Με τον καιρό αναπτύχθηκε κι ένας κώδικας επικοινωνίας και τρόπος δουλειάς που βοηθάει στο να λειτουργούμε συμπληρωματικά. Όσον αφορά τη δραματουργία, ξεκίνησε με την παράσταση “Α-Ω” (σ.σ. που ανέβηκε επίσης στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων το 2015) και εξελίχθηκε σε ένα παιχνίδι λέξεων και εννοιών που χαιρόμαστε ιδιαίτερα, εφόσον μας επιτρέπει να δημιουργούμε το δικό μας κόσμο και την απόλυτα δική μας γλώσσα. Κάτι παρόμοιο συνέβη στην περίπτωση του “Καλού Λόγου” και με τη σκηνοθεσία, εφόσον για μας προέχει η έρευνα και από τη στιγμή που αποφασίσουμε τη δομή και το στόχο, δημιουργούμε, ψάχνουμε, παίζουμε, εξερευνούμε και τελικά στήνουμε τις εικόνες που θέλουμε να δούμε και την εμπειρία που – πρώτα απ’ όλα εμείς – θέλουμε να βιώσουμε».

 

Ο Αργύρης Πανταζάρας και η Ελίνα Μαντίδη. (Φωτογραφίες: Νίκος Πανταζάρας).

 

Η αφορμή. «Δεν ήταν μόνο μία. Ξεκίνησε ένα δύσκολο – σε προσωπικό και κυρίως κοινωνικό επίπεδο – καλοκαίρι πέρυσι, μια συζήτηση πάνω στις “ανάγκες”. Τις προσωπικές, τις συλλογικές, τις ανθρώπινες, τις εθνικές, τις παγκόσμιες. Και λίγο αργότερα μετουσιώθηκε στο μονόλογο ενός πολιτικού. Τον “παυσίπονο” λόγο – όπως τον ονομάσαμε – που ακούγεται στο τέλος της παράστασης. Παράλληλα, συναντήσαμε τον “Υπόγειο άνθρωπο” του Ντοστογιέφσκι και τα “Ημερολογιακά Τετράδια” του Νιζίνσκυ, που συνετέλεσαν σημαντικά σαν “αφορμή” και υπήρξαν ουσιαστική έμπνευση και γλώσσα για να δομήσουμε την παράσταση».

Ο ήρωας. «Πρόκειται για ένα πολιτικό όν, στα πρώτα βήματα της καριέρας του, που ετοιμάζεται να εκφωνήσει ένα δημόσιο διάγγελμα. Πυρήνας του έργου, είναι η προετοιμασία του ανθρώπου αυτού να σταθεί μπροστά στην κάμερα και μιλήσει στο κοινό. Η διαδικασία αυτή τον περνάει από διάφορα μονοπάτια προσωπικής εξομολόγησης και τον οδηγεί σε μια ιδιαίτερη αντίληψη και κατανόηση της προσωπική και συλλογικής συνείδησης. Κάπου λέει ο ήρωας ότι “ένα πράγμα θέλει ο άνθρωπος: “Να είναι η θέλησή του εντελώς ανεξάρτητη”».

 

Μαριλένα Θεοδωράκου

 

 

Info

«Ένας καλός λόγος»

Καλλιτεχνική ομάδα “momentum”

Σκηνοθεσία – Δραματουργία:  Ελίνα Μαντίδη & Αργύρης Πανταζάρας

Ερμηνεία: Αργύρης Πανταζάρας

Μουσική / Sound design : Γιώργος Πούλιος

Σκηνικά – Κοστούμια: Γεωργία Μπούρα

Φωτογραφία: Νίκος Πανταζάρας

Special  FX: Προκόπης Βλασερός

FX assistant: Μαρία Στάϊκου

Διεύθυνση Παραγωγής: Χρήστος Κυριακόπουλος

Καλλιτεχνικός Συνεργάτης:  Δημήτρης Οικονομίδης

 

Θέατρο της οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής»

Κυκλάδων 11 και Κεφαλληνίας, Κυψέλη, τηλ. 210 8217877

Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00

Έως 5 Ιουνίου 2018

Εισιτήριο: 12 ευρώ