Bob Theatre Festival 2018 : στόχος το θέατρο που είναι χρήσιμο

«Επαναστατικές μέθοδοι…» στην Πειραματική Σκηνή
27 Μαΐου 2018
«Ένας καλός λόγος» για την Ελίνα Μαντίδη και τον Αργύρη Πανταζάρα
29 Μαΐου 2018
«Επαναστατικές μέθοδοι…» στην Πειραματική Σκηνή
27 Μαΐου 2018
«Ένας καλός λόγος» για την Ελίνα Μαντίδη και τον Αργύρη Πανταζάρα
29 Μαΐου 2018

Διεξάγεται φέτος για ενδέκατη συνεχόμενη χρονιά και καθώς μπαίνει στη δεύτερη δεκαετία της ζωής του θέτει ένα νέο στόχο: αναζητά το θέατρο που είναι χρήσιμο, το θέατρο που απευθύνεται στον άνθρωπο, το θέατρο που αλλάζει ζωές. Γιατί πάμε θέατρο; Πάμε για να χαλαρώσουμε; Πάμε για να «ξεφύγουμε»; Πάμε για να αξιολογήσουμε ερμηνείες και σκηνοθεσίες; Το Bob Theatre Festival επιστρέφει στο Bios από τις 28 Μαΐου έως 3 Ιουνίου 2018 και με “ομπρέλα” την ιδέα της αναζήτησης του χρήσιμου θεάτρου που μπορεί να αλλάξει ζωές, διαμορφώνει το πρόγραμμά του. Η Αναστασία Γιαννάκη, ο Γιάννης Κεντρωτάς της ομάδας Lorem Ipsum, ο Παύλος Παυλίδης από την ομάδα C. For Circus, η ομάδα συλλογικού πολιτισμού «Εμείς» και ο Σταύρος Γιαννουλάδης της ομάδας 4Frontal απαντούν στην ερώτηση «Τι είναι χρήσιμο θέατρο;».

 

 

Αναστασία Γιαννάκη (Σκηνοθέτις)

«Κοιμάμαι και άλλες ιστορίες»

28/5 και 1/6 στις 21.00

«Σε μία εποχή που τα έχουμε δει όλα, σε μία εποχή που οτιδήποτε δεν μας κάνει καμία εντύπωση, που η ασχήμια με την ομορφιά είναι πιο ισότιμες από ποτέ, το θέατρο και η τέχνη γενικότερα δεν έχουν κανέναν άλλο δρόμο πέρα από αυτόν της Αλήθειας. Τίποτε άλλο δεν μπορεί να μας συγκινήσει, να μας μετακινήσει, να μας διασκεδάσει, να μας “μιλήσει”, να μας εντυπωσιάσει. Η Αλήθεια μάς έμεινε. Ακόμα και την ιστορία της Χιονάτης να πρέπει να ξαναπείς, πρέπει να βρεις που συναντιέται με σένα και τον κόσμο γύρω σου. Οι ιστορίες από μόνες τους και τα ωραία λόγια δεν έχουν καμία αλήθεια και καμία δύναμη. Πρέπει να βρεις τον τρόπο να τα γεννήσεις από τον δικό σου πυρήνα, από αυτά που θες να φωνάξεις στον κόσμο και δεν μπορείς, από τους δικούς σου προβληματισμούς που δεν σε αφήνουν να κοιμηθείς τα βράδια. Αλλιώς είναι σαν να κοιτάζεσαι απλώς στο καθρέφτη και να λες πόσο όμορφος είσαι».

 

Γιάννης Κεντρωτάς (σκηνοθέτης – ομάδα Lorem Ipsum)

«Η Μπαλάντα ενός ευαίσθητου δήμιου»

1/6 στις 21.30 και 2/6 στις 18.30

«Το χρήσιμο θέατρο ορίζεται από τον κάθε θεατή ξεχωριστά. Για κάποιον μπορεί να είναι μια παράσταση που θα του αλλάξει τη ζωή, μια εμπειρία που θα κουβαλάει για πάντα μέσα του. Για κάποιον άλλο μπορεί να είναι μια παράσταση που απαντάει σε ένα πολύ συγκεκριμένο πρόβλημα που τον απασχολεί εκείνη την περίοδο της ζωής του, που για τον διπλανό του -ή ακόμα και για τον ίδιο λίγα χρόνια αργότερα- να μην σημαίνει απολύτως τίποτα. Χρήσιμο θέατρο όμως είναι και μια παράσταση που με ένα μόνο αστείο της θα σε κάνει να ξεχάσεις μια πολύ δύσκολη και κουραστική μέρα».

 

Παύλος Παυλίδης (σκηνοθέτης- ομάδα C. for Circus)

«To δαχτυλίδι της μάνας»

28/5 στις 21.15

«Το θέατρο, όπως και κάθε μορφή τέχνης και έκφρασης δημιουργήθηκε από ανάγκη. Από ανάγκη που προέκυπτε από την ίδια τη ζωή αλλά δεν μπορούσε να εκφραστεί μέσα απ’ αυτήν. Χρήσιμο θέατρο λοιπόν για μένα, είναι αυτό που ακολουθεί ακόμα αυτόν τον απλό κανόνα. Δεν έχει να κάνει με το είδος θεάτρου ούτε με το θέμα μιας παράστασης, αλλά σε κάθε περίπτωση και τα δύο πρέπει να αφορούν τον καλλιτέχνη προσωπικά και η ανάγκη του να προκύπτει απ’ την ίδια τη ζωή».

 

Οι ηθοποιοί Παναγιώτης Γαβρέλας, Χρύσα Κοτταράκου, Αθανασία Κουρκάκη, Ειρήνη Μακρή, Νικόλας Παπαδομιχελάκης, Νατάσα Ρουστάνη και Σπύρος Χατζηαγγελάκης στην παράσταση “Το δαχτυλίδι της μάνας”. (Φωτογραφίες: Νίκος Πανταζάρας).

 

Ομάδα συλλογικού πολιτισμού «Εμείς»

«Σύγνεφο με παντελόνια του Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι σε απόδοση Γιάννη Ρίτσου

1/6 στις 21.00

«Χρήσιμη τέχνη είναι το αποτέλεσμα που προκύπτει από την εσωτερική ανάγκη έκφρασης, σε συνδυασμό με τη γνώση εκμετάλλευσης των τεχνικών και εκφραστικών μέσων. Το θέατρο είναι η πιο συμπεριληπτική μορφή τέχνης. Μία βασική χρησιμότητά του λοιπόν είναι η ανάδειξη των τεχνών που συμπεριλαμβάνει (παραστατικών και εικαστικών), διατηρώντας την απαραίτητη, μεταξύ τους, ισορροπία. Το σημαντικότερο όλων όμως σήμερα, είναι να επιστρέψουμε στην αρχή του θεάτρου. Και αυτή η αρχή είναι ο λόγος. Ο τόσο παραμελημένος λόγος και η έντιμη ερμηνεία του. Οφείλουμε να προσφέρουμε στους θεατές μας έργα που να έχουν τη δύναμη να αναταράξουν  το ανθρώπινο πνεύμα. Και οφείλουμε, τουλάχιστον, να παρουσιάζουμε το “πάνω” κείμενο των έργων αυτών. Έτσι, υπάρχει η πιθανότητα να δημιουργήσουμε ένα θέατρο ιδεών και όχι μόνο εικόνων. Ένα θέατρο αισθήσεων και όχι μόνο εντυπωσιασμών. Ένα θέατρο χρήσιμο».

 

Οι χορευτές Μαργαρίτα Τρίκκα, Χριστιάνα Κόσιαρη, Ξένια Κογχυλάκη και Λία Χαμηλοθώρη στην παράσταση “Σύγνεφο με παντελόνια”.

 

Σταύρος Γιαννουλάδης (σκηνοθέτης – ομάδα 4Frontal)

«Ο Μισάνθρωπος»

29/5 στις 21.15

«Χρήσιμο είναι το θέατρο που μετακινεί τόσο τους θεατές όσο και τους δημιουργούς, που στο τέλος της παράστασης είσαι λίγο διαφορετικός, λίγο πιο εύθυμος ή προβληματισμένος ή καμιά φορά με μία αίσθηση λύτρωσης και συγκίνησης που δεν μπορείς να εξηγήσεις. Είναι όταν η ιστορία και ο στόχος της παράστασης έχουν κερδίσει και δεν συζητάμε το “πόσο καλός ήταν ο ηθοποιός” ή “τι ωραία ήταν τα κοστούμια”. Όταν η παράσταση είναι αυτή που μας απασχολεί, όταν οι χαρακτήρες του έργου ή οι καταστάσεις γίνονται τα θέματα για συζήτηση. Είναι όταν η ανάγκη του δημιουργού να επικοινωνήσει με τον θεατή έχει πετύχει και δημιουργείται ένας χώρος όπου είσαι ελεύθερος να σκεφτείς τον εαυτό σου, ή τον κόσμο σου υπό ένα άλλο πρίσμα. Σε ένα χώρο όπου μοιράζεσαι μια κοινή εμπειρία, που μπορεί να σου αλλάξει ακόμη και τον τρόπο που ζεις».

 

 

 

Bob Theatre Festival «Insert theatre to continue»

Για πρώτη φορά στο Bob παρουσιάζονται δώδεκα πρεμιέρες στο πλαίσιο της νέας αποστολής του φεστιβάλ: της εξερεύνησης του Χρήσιμου Θεάτρου. Δώδεκα θίασοι παρουσιάζουν για πρώτη φορά τις νέες, χρήσιμες παραστάσεις τους. Οι βασικές δράσεις του Bob Theatre Festival παραμένουν ως έχουν με τον διαγωνισμό Scratch Night όπου είκοσι ομάδες διαγωνίζονται σε τέσσερις προκριματικούς (28,29,30/5 και 1/6 στις 18. 30) και τον τελικό διαγωνισμό (Κυριακή στις 18.00). Παρουσιάζονται επίσης οι καλύτερες νεανικές παραστάσεις της χρονιάς, οι οποίες όμως πλέον έχουν αξιολογηθεί κάτω από την ιδέα της αναζήτηση του χρήσιμου θεάτρου.

 

 

Info

BOB THEATRE FESTIVAL 2018

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Γιάννης Σαρακατσάνης

Διοργανωτές: AbOvo & 4FRONTAL

BIOS, Πειραιώς 84, Αθήνα, τηλ. 210 3425335

Από Δευτέρα 28 Μαΐου έως Κυριακή 3 Ιουνίου

Τιμή Εισιτηρίου: 9 ευρώ

 

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα των παραστάσεων στο www.bobfestival.gr

Facebook: Bob Theatre Festival

Instagram: bob.theatre.festival