«Το δαχτυλίδι της μάνας» από την ομάδα C. for Circus
23 Μαΐου 2018
«Επαναστατικές μέθοδοι…» στην Πειραματική Σκηνή
27 Μαΐου 2018
«Το δαχτυλίδι της μάνας» από την ομάδα C. for Circus
23 Μαΐου 2018
«Επαναστατικές μέθοδοι…» στην Πειραματική Σκηνή
27 Μαΐου 2018

Η Χαρά Κότσαλη, ο Γιώργος Κοτσιφάκης και η Σάνια Στριμπάκου στην παράσταση «Speechless» που παρουσιάζεται στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν σε χορογραφία Σοφίας Μαυραγάνη. (Φωτογραφίες: Μαργαρίτα Νικιτάκη).

Μετά τον «Σάλο» στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου το 2016 και την περφόρμανς «Lady R.»  που παρουσιάστηκε το 2017 στο πλαίσιο της documenta14, η Σοφία Μαυραγάνη επανέρχεται με το «Speechless» που ανεβαίνει στη Φρυνίχου του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν. Η παράσταση εμπνέεται από δημόσιους λόγους, διακηρύξεις, άρθρα και κείμενα, φέρνοντας στο φως την θραυσματική και ανεπίσημη φωνή των γυναικών που ταξιδεύει από τα βάθη των αιώνων μέχρι τις μέρες μας. Γνωστή για τον κοινωνικοπολιτικό χαρακτήρα του έργου της, η χορογράφος δημιουργεί τα τελευταία χρόνια παραστάσεις εμπνεόμενη από το πεδίο της Ιστορίας.

 

Θα θέλατε να μας πείτε για την πηγή έμπνευσης της παράστασης και την έρευνα που κάνατε;

«Η έρευνα για τη δημιουργία της παράστασης εστιάστηκε στα κείμενα των γυναικών εκείνων που πρώτες μίλησαν σχετικά με τη θέση του γυναικείου φύλου. Τέθηκε ένας αυστηρός χρονικός περιορισμός – έως τις αρχές του 19ου αιώνα – έτσι ώστε να ξαναδιαβάσουμε τι ειπώθηκε τουλάχιστον 100 χρόνια πριν. Βρέθηκαν και επιλέχθηκαν αποσπάσματα από τα σωζόμενα γραπτά της μοναχής Χίλντεγκαρντ του Μπίνγκεν του 11ου αιώνα μ.Χ. που περιγράφει πρώτη την εμπειρία του γυναικείου οργασμού, το πόνημα της Κριστίν ντε Πιζάν, “Η πόλη των κυριών” με το οποίο μπαίνει επισήμως για πρώτη φορά τον 14ο αιώνα ο θεμέλιος λίθος για την φεμινιστική ρητορική, μέχρι τις διαλέξεις της Βιρτζίνια Γουλφ σε νεαρές φοιτήτριες λογοτεχνίας και το λόγο της ανατρεπτικής Έμα Γκόλντμαν.  Από τα αποσπάσματα αυτά συντέθηκε ένα νέο κείμενο και αυτό αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία της παράστασης. Στόχος ήταν να βρεθεί ένας νέος τρόπος για να ειπωθούν και αναβιώσουν οι λέξεις του παρελθόντος».

 

Οι τρεις ερμηνευτές εναλλάσσουν τη σκυτάλη σε μια ερμηνευτικά απαιτητική παράσταση που εκκινεί από το χορό και φλερτάρει άλλοτε με το θέατρο και άλλοτε με τη μουσική. (Φωτογραφίες: Μαργαρίτα Νικιτάκη).

 

Γιατί επιλέξατε τον τίτλο «Speechless»;

«Πιστεύω ότι η επιλογή του συγκεκριμένου τίτλου εξυπηρετεί μια σειρά συνειρμών. Λειτουργεί ως αντίστιξη στον πυκνό λόγο της παράστασης, αναφέρεται στο σύνολο των γυναικών που δημόσια έχουν μιλήσει λιγότερο, αναφέρεται σε όποιον θα μείνει άφωνος με τις σκέψεις που διατυπώθηκαν αρκετές εκατοντάδες χρόνια πριν και με πολύ ψιλά γράμματα θέτει το ερώτημα του κατά πόσο τα λόγια είναι απαραίτητα».

 

Ποιο είναι το στοίχημα της παράστασης;

«Να δημιουργηθεί μια φόρμα όπου όλα “λέγονται” μέσω των φωνών και των σωμάτων των ερμηνευτών. Ο ήχος της παράστασης προέρχεται αποκλειστικά από τους ίδιους τους ερμηνευτές acapella, με το κείμενο της παράστασης να αντιμετωπίζεται καθαρά ηχητικά και μορφολογικά. Κείμενο που λέγεται, τραγουδιέται και σωματοποιείται, σώμα που ηχεί και λέει είναι κάποιες συνθήκες που φλερτάρουν με τα όρια των τεχνών ψάχνοντας ένα δικό τους δρόμο».

 

Η Μάρθα Μαυροειδή που υπογράφει τη μουσική σύνθεση στο «Speechless» δημιουργεί φωνητικές συνθέσεις για μια ορχήστρα δωματίου με όργανα τους ίδιους τους ερμηνευτές. (Φωτογραφίες: Μαργαρίτα Νικιτάκη).

 

Πώς ήταν η συν-δημιουργία  με τους ερμηνευτές Χαρά Κότσαλη, Γιώργο Κοτσιφάκη και Σάνια Στριμπάκου;

«Η συμβολή των ερμηνευτών στη παράσταση αυτή είναι αναμφισβήτητα καθοριστική και ουσιαστική. Ο βαθμός πολυπλοκότητας αυτού που καλούνται να επιτελέσουν είναι τόσο υψηλός και οι ισορροπίες που πρέπει να κρατήσουν τόσο λεπτές που πραγματικά ο τρόπος που εμπλέκονται και εξελίσσουν το έργο αγγίζει τα όρια του ηρωισμού. Αναμφισβήτητη είναι βέβαια και η “άφωνη”, αυτή τη φορά, συμβολή της Μάρθας Μαυροειδή που ενορχηστρώνει με τρόπο μαγικό τις φωνές».

 

Μαριλένα Θεοδωράκου

 

 

Info

«Speechless»

Ιδέα, Χορογραφία: Σοφία Μαυραγάνη

Ερμηνεία, συν-δημιουργία: Χαρά Κότσαλη, Γιώργος Κοτσιφάκης, Σάνια Στριμπάκου

Μουσική σύνθεση: Μάρθα Μαυροειδή

Σύμβουλος δραματουργίας: Ιωάννα Βαλσαμίδου

Έρευνα: Ιωάννα Βαλσαμίδου, Βαρβάρα Μήτση, Σοφία Μαυραγάνη

 

Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν- Φρυνίχου

Φρυνίχου 14, Πλάκα, τηλ. 210 3222464

www.theatro-technis.gr

2, 3, 4, 5 Ιουνίου 2018, στις 21.00

Διάρκεια 50 λεπτά

Εισιτήριο: 10 ευρώ

 

Η Σοφία Μαυραγάνη υπογράφει την ιδέα και τη χορογραφία της παράστασης «Speechless». (Φωτογραφίες: Μαργαρίτα Νικιτάκη).