«Το δαχτυλίδι της μάνας» από την ομάδα C. for Circus

Το 10o Arc For Dance Festival στο Θέατρο Κιβωτός
22 Μαΐου 2018
«Speechless» στο Θέατρο Τέχνης
25 Μαΐου 2018
Το 10o Arc For Dance Festival στο Θέατρο Κιβωτός
22 Μαΐου 2018
«Speechless» στο Θέατρο Τέχνης
25 Μαΐου 2018

Οι ηθοποιοί της παράστασης «Το δαχτυλίδι της μάνας»: Παναγιώτης Γαβρέλας, Χρύσα Κοτταράκου, Αθανασία Κουρκάκη, Ειρήνη Μακρή, Νικόλας Παπαδομιχελάκης, Νατάσα Ρουστάνη και Σπύρος Χατζηαγγελάκης. (Φωτογραφίες: Χρήστος Συμεωνίδης).

Ένα θεατρικό έργο του 1898 γραμμένο σε ντοπιολαλιά και με πηγή έμπνευσης τη ζωή του ποιητή και πεζογράφου Κώστα Κρυστάλλη επέλεξε η ομάδα C. for Circus για να γιορτάσει τα δέκα χρόνια της κοινής της πορείας. Πρόκειται για το «Το δαχτυλίδι της μάνας» του Γιάννη Καμπύση που ανεβαίνει στο Tempus Verum- Εν Αθήναις σε σκηνοθεσία Παύλου Παυλίδη.

Ο Παναγιώτης Γαβρέλας ερμηνεύει το ρόλο του Γιαννάκη του ποιητή και μιλάει για τη συνεργασία του με την ομάδα C. for Circus που είναι ιδρυτικό μέλος από το 2008.

«Το έργο μας το πρότεινε να το διαβάσουμε ο Γιωργής Σφυρής μέλος των C. for Circus, και μία από τις δύο “ρίζες” μας που παραμένουν ακόμη στη Θεσσαλονίκη» λέει ο Παναγιώτης Γαβρέλας . «Από την πρώτη στιγμή εντυπωσιάστηκα από τις ιστορίες που υπάρχουν στις ελληνικές παραδόσεις που δυστυχώς έχουν εκλείψει με τα χρόνια. Ιστορίες με νεράιδες και μοίρες και πλάσματα με υπερδυνάμεις που ζουν σε σκοτεινά δάση. Παραδόσεις που προέρχονται από παγανιστικές ιστορίες μπλεγμένες απόλυτα με χριστιανικά έθιμα. Θρύλους που πιο πολύ μοιάζουν με παραμύθια από την Ιρλανδία αποκαλύπτοντας έτσι ότι όλοι οι λαοί έχουν μια κοινή ρίζα και αφηγούνται την ίδια ιστορία. Μια ματιά στις γενιές των προπάππων μας μου φάνταζε σπουδαία ευκαιρία να κοιτάξουμε πίσω στο παρελθόν και να αντιληφθούμε, πώς αυτοί οι άνθρωποι ζουν με κάποιον τρόπο μέσα μας».

 

Η Νατάσα Ρουστάνη στην παράσταση του έργου «Το δαχτυλίδι της μάνας». (Φωτογραφίες: Χρήστος Συμεωνίδης).

Παραμονή Χριστουγέννων. Σε μία καλύβα κοντά στο δάσος ζει μία φτωχή οικογένεια: η μάνα και οι δυο της γιοι. Ο μεγάλος γιος της οικογένειας, ο Ποιητής, βαριά άρρωστος, γνωρίζοντας πως έχει πλέον λίγη ζωή μέσα του, νοσταλγεί τα απάτητα βουνά του τόπου του, τους θρύλους της οικογένειάς του, τις Νεράιδες του Βουνού. Ταξιδεύει με τη φαντασία του κοντά τους, για να τον συντροφεύσουν στις τελευταίες του στιγμές και καρτερά να “σβήσει” στην ποδιά της αγαπημένης του. H μητέρα του, για να τον σώσει, αποφασίζει να πουλήσει τη μοναδική περιουσία της οικογένειας, το δαχτυλίδι που έδωσαν κάποτε οι μοίρες στους προγόνους της, αν και γνωρίζει ότι μια τέτοια κίνηση είναι καταραμένη.

«Η επιλογή του έργου και η απόφαση να γίνει παράσταση ανήκει αποκλειστικά στον Παύλο Παυλίδη, ο οποίος διαβάζοντας το κείμενο εμπνεύστηκε τη βασική σκηνοθετική γραμμή και έτσι ανέλαβε τον ρόλο του σκηνοθέτη (στη συγκεκριμένη παραγωγή). Η οπτική γωνία από την οποία βλέπουμε την ιστορία μας είναι σαν ένα μεγάλο γλέντι με σκοπό να νικήσουμε τον θάνατο. Με βασικό μας εργαλείο τη φαντασία ξαναγράφουμε τις τελευταίες μέρες του Γιαννάκη του ποιητή και κοιτάμε με αισιοδοξία την πιο σκοτεινή πλευρά της ζωής. Βλέποντας τις καθημερινές ζωές μας, είναι μεγάλη μας ανάγκη να μάθουμε να μην παραλύουμε από τις δυσκολίες -προσωπικές, οικονομικές, ψυχολογικές- και να είμαστε δημιουργικοί με όποιον τρόπο μπορούμε».

 

Ο Παναγιώτης Γαβρέλας είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας C. for Circus από το 2008. (Φωτογραφίες: Χρήστος Συμεωνίδης).

«Μαζί με τον Νικόλα Παπαδομιχελάκη και τον Σπύρο Χατζηαγγελάκη ερμηνεύουμε το ρόλο του Γιαννάκη του ποιητή» συνεχίζει ο Παναγιώτης Γαβρέλας. «Ο καθένας ερμηνεύει μια διαφορετική πλευρά του, ίσως ένα σημείο που συνδέεται πραγματικά ο καθένας μας μαζί του. Η έρευνα πάντα είναι απαραίτητη για να αντιληφθείς τον κόσμο του συγγραφέα, άσχετα με το αν θα το χρησιμοποιήσεις μετά. Παρότι δηλαδή δεν υπήρχε η πρόθεση για ρεαλιστική αναπαράσταση της ιστορίας μας, έπρεπε να αντιληφθούμε τον κόσμο του έργου. Το συγκεκριμένο έργο είναι εμπνευσμένο από τη ζωή και το έργο του Κώστα Κρυστάλλη, ποιητή του βουνού και της στάνης, οπότε έπρεπε να ερευνήσουμε τη ζωή του και το έργο του. Η όλη συνθήκη του έργου, η τελευταία μέρα ενός 25χρονου ποιητή που αποχαιρετάει με τον τρόπο του την μητέρα του, τον αδερφό του, τον έρωτά του και τα όνειρα που είχε για τη ζωή του, φτιάχνουν ένα πλαίσιο που οι δυνατές στιγμές διαδέχονται η μία την άλλη και είναι πολύ προσωπικές».

Η ομάδα θεάτρου C. for Circus δημιουργήθηκε το Μάιο του 2008 στη Θεσσαλονίκη, κάνοντας πρόβες στο υπόγειο ενός μπαρ στη Ροτόντα. Μέσα σε λίγο καιρό κατάφερε να δημιουργήσει το δικό της χώρο στο κέντρο της πόλης, όπου έκανε εργαστήρια θεάτρου (ενηλίκων και παιδικό) και παρουσίαζε τις δουλειές της. Το 2011 κάποια από τα μέλη της ομάδας αποφασίζουν να κατέβουν στην Αθήνα για σπουδές σε Δραματικές Σχολές, ενώ ο Γιωργής Σφυρής συνεχίζει να δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

«Φτάσαμε τα δέκα χρόνια. Το C. for Circus είναι μια σχέση, ίσως θα ακουστεί υπερβολικό, ερωτική. Όταν πρωτοξεκινήσαμε ήμασταν όλοι ερωτευμένοι με αυτό που χτίζαμε. Θέλαμε να κάνουμε πρόβα καθημερινά να δουλέψουμε γι’ αυτή την ομάδα, να φτιάξουμε το χώρο μας, να βγούμε μετά για μπύρες, να είμαστε συνεχώς μαζί. Γίναμε φίλοι, κολλητοί, οικογένεια. Ίσως είναι το πιο σημαντικό κεφάλαιο της ζωής μου. Να έχω την τύχη να γνωρίσω αυτούς τους ανθρώπους που μοιραζόμαστε την αγάπη για το θέατρο και την αγάπη ο ένας για τον άλλο. Τώρα που έχει παρέλθει ο νεανικός έρωτας, μπορεί να έχει φύγει ο ενθουσιασμός και να υπάρχουν -στη δημιουργική διαδικασία πάντα- τριβές, διαφωνίες και εντάσεις (όπως και σε κάθε οικογένεια εξάλλου), στο τέλος όμως παραμένουμε πάντα αγαπημένοι. Μια ομάδα ανθρώπων που τους εμπιστεύομαι τυφλά και που όλοι θέλουμε το συνολικό και ατομικό καλό. Είναι ένας υπέροχος μικρόκοσμος για να ησυχάζουμε».

 

Μαριλένα Θεοδωράκου

 

 

Info

«Το δαχτυλίδι της μάνας»

Θίασος: C. for Circus

Συγγραφέας: Γιάννης Καμπύσης

Σκηνοθεσία: Παύλος Παυλίδης

Δραματουργία: Παύλος Παυλίδης, Αθηνά Σακαλή

Κατασκευή σκηνικού: Σπύρος Δουκέρης

Κοστούμια: Λίνα Σταυροπούλου

Σχεδιασμός φωτισμών: Ιωάννα Ζέρβα

Μουσική διδασκαλία: Βαλέρια Δημητριάδου

Πιάνο, νταούλι, ηλεκτρική κιθάρα, τρομπόνι, μελόντικα: C. for Circus

Βοηθός σκηνοθέτη: Αθηνά Σακαλή

Φωτογραφίες: Χρήστος Συμεωνίδης

Βίντεο: Μαρία-Ελισάβετ Κοτίνη

 

Παίζουν: Παναγιώτης Γαβρέλας, Χρύσα Κοτταράκου, Αθανασία Κουρκάκη, Ειρήνη Μακρή, Νικόλας Παπαδομιχελάκης, Νατάσα Ρουστάνη, Σπύρος Χατζηαγγελάκης

 

Tempus Verum- Εν Αθήναις

Ιάκχου 19, Γκάζι, τηλ.  210 3425170, 6948 298063

Από 1 έως10 Ιουνίου στις 21.00

 

C. for Circus

URL: http://www.cforcircus.gr

Facebook: cforcircus