Θάνος Σαμαράς: «Τα έργα του Δημητριάδη είναι η ζωή του και η ζωή του είναι τα έργα του»
12 Μαΐου 2018
Η Έλια Φίλη σκηνοθετεί την «Κάλι» στο Skrow Theater
16 Μαΐου 2018
Θάνος Σαμαράς: «Τα έργα του Δημητριάδη είναι η ζωή του και η ζωή του είναι τα έργα του»
12 Μαΐου 2018
Η Έλια Φίλη σκηνοθετεί την «Κάλι» στο Skrow Theater
16 Μαΐου 2018

O Γεωργιανός σκηνοθέτης Mikheil Charkviani έρχεται στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση της Β’ Σκηνής του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας για να παρουσιάσει την παράσταση του έργου «Human Voice» του Ζαν Κοκτώ με την Buba Gogorishvili, μία εκ των κορυφαίων ηθοποιών της γενιάς της στη Γεωργία.

Η παράσταση ανέβηκε στη Γεωργία το 2014  στο θέατρο Atoneli όπου και σημείωσε μεγάλη επιτυχία καθώς θεωρήθηκε ένα από τα σημαντικότερα ανεβάσματα του συγκεκριμένου έργου στη χώρα. Το «Human Voice» (La Voix humaine) του Γάλλου πολυσχιδή καλλιτέχνη παίχτηκε για πρώτη φορά στην Comedie-Francaise το 1930 και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας. Πρόκειται για έναν μονόλογο όπου μια μεσήλικη γυναίκα που ζει στο Παρίσι μιλάει στο τηλέφωνο με τον επί πέντε χρόνια έρωτα της ο οποίος την εγκαταλείπει. Είναι πολύ ερωτευμένη μαζί του αλλά εκείνος πρόκειται την επόμενη ημέρα να παντρευτεί μια άλλη γυναίκα. Ο μονόλογος ακολουθεί την ψυχολογική πτώση της γυναίκας που ενώ φαινομενικά προσπαθεί να διατηρήσει την ψυχραιμία της, σταδιακά οδηγείται στην απόγνωση.

 

H Buba Gogorishvili ερμηνεύει το μονόλογο «Human Voice» του Ζαν Κοκτώ.

«Μας ενδιαφέρουν οι σκοτεινές πλευρές του έρωτα» σημειώνουν οι δύο καλλιτέχνες. «Τί συμβαίνει όταν ο έρωτας δεν είναι ένα ευγενές συναίσθημα αλλά μπορεί να καταστρέψει την ζωή του άλλου; Το μυθικό μονόδραμα του Κοκτώ αφορά μια γυναίκα ερωτευμένη χωρίς ελπίδα ή πίστη, η οποία προσπαθεί να συνεχίσει την ζωή της κι έναν άνδρα (πρώην εραστή της) ο οποίος δεν ενδιαφέρεται για εκείνη. Στην καινούρια μας αυτή παραγωγή προσπαθήσαμε να διερευνήσουμε τι θα συνέβαινε αν η ηρωίδα ήταν μια δυνατή και περήφανη γυναίκα, που είχε αυστηρά προγραμματίσει τη ζωή της και δεν είχε ποτέ σκεφτεί τι θα συμβεί αν τα πλάνα ανατραπούν παρά τη δική της θέληση. Θα αυτοκτονήσει ή θα βρει λύση;».

Ο σκηνοθέτης και η ηθοποιός προσπάθησαν να βρουν την απάντηση στην διάρκεια οκτώ εβδομάδων προβών και το αποτέλεσμα που προέκυψε είναι μια παράσταση που διαφέρει πολύ από την κλασσική εκδοχή του έργου. Το έργο εντάσσεται σε σύγχρονο πλαίσιο και η παράσταση είναι πολύ σύγχρονη και αληθινή.

 

O Γεωργιανός σκηνοθέτης Mikheil Charkviani.

 

 

Info

«Human Voice» του Ζαν Κοκτώ

Σκηνοθεσία: Mikheil Charkviani

Ερμηνεία: Buba Gogorishvili

 

Β’ Σκηνή  του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας

Κεφαλληνίας 18 Κυψέλη, τηλ. 211 4117878

26-27-28-29-31 Μαΐου και 1-2 Ιουνίου στις 21.00

Στην παράσταση θα υπάρχουν ελληνικοί και αγγλικοί υπότιτλοι.

Παράλληλα με τις παραστάσεις στις 28 Μαΐου ο Mikheil Charkviani θα πραγματοποιήσει workshop στο “Θησείον, Ένα θέατρο για τις τέχνες” που απευθύνεται σε ηθοποιούς και σπουδαστές Δραματικών Σχολών. Πληροφορίες στο info@kartproductions.gr.