
«Lower με C»: μια stand up comedy για τις μετριότητες
11 Μαΐου 2018
Νέα ματιά για το «Human Voice» του Ζαν Κοκτώ
15 Μαΐου 2018Υπογράφει τη σκηνοθεσία, την κίνηση, το σκηνικό, τα κοστούμια, τους φωτισμούς και τον σχεδιασμό ήχου στην παράσταση του έργου «Ο Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας» του Δημήτρη Δημητριάδη. Ηθοποιός, art director, φωτογράφος ο πολυσχιδής Θάνος Σαμαράς επιλέγει έναν μονόλογο δεμένο γύρω από έναν φρενήρη ποιητικό ιστό για την πρώτη του θεατρική σκηνοθεσία.
«Με τον Δημήτρη Δημητριάδη γνωριζόμαστε από τότε που ήμουν μικρός. Έχουμε πολύ στενή επαφή πολλών χρόνων και με έναν τρόπο σχέση οικογενειακή· είναι ένας από τους πιο κοντινούς μου ανθρώπους» λέει ο σκηνοθέτης. «Όλα αυτά τα χρόνια, μου στέλνει έργα που μόλις έχει γράψει ή που δεν έχουν ακόμα εκδοθεί. Δεν επέλεξα την Κασσάνδρα για αυτό τον λόγο όμως. Τα έργα του για μένα είναι αυτά στα οποία βλέπω τον κόσμο όπως τον αντιλαμβάνομαι. Με τα λόγια του μπορώ να μιλήσω. Νιώθω ταύτιση με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την ανθρώπινη φύση. Την πραγματική, καθαρή, άσχημη, κάκοσμη ανθρώπινη φύση αλλά και τη δυνατότητα της για μεγαλειώδεις θυσίες και αποφάσεις. Καμία ωραιοποίηση. Αυτό το φάσμα μεταξύ του φρικτού και του τέλειου, βρίσκω ότι ο Δημητριάδης το καταλαβαίνει, το ξέρει και το ζει. Τα έργα του είναι η ζωή του και η ζωή του είναι τα έργα του. Εγώ που τον γνωρίζω καλά, είναι ένα και το αυτό».
«Ότι εκπέμπει κάποιος μέσα από τη δουλειά του σαφώς τον χαρακτηρίζει, αλλά εγώ την Έλλη δεν τη γνώριζα προσωπικά και την είχα δει μόνο στο “Suntan” και στο “Στέλλα Κοιμήσου” στο Εθνικό Θέατρο, δύο εξαιρετικές δουλειές που όμως καμία σχέση δεν είχαν με αυτό που σχεδίαζα να κάνω» συνεχίζει ο Θάνος Σαμαράς. «Δεν ξέρω γιατί της πρότεινα τον ρόλο, δεν βασίζομαι σε προηγούμενες εντυπώσεις για να θέλω να δουλέψω με κάποιον. Κάτι αφουγκράστηκα σε εκείνη. Όταν της επικοινώνησα το έργο και το πλάνο μου για αυτό, μού έγινε αμέσως φανερό ότι η πυξίδα μου με έστρεψε σε σωστή κατεύθυνση. Από την πρώτη μέρα συνδέθηκε με το έργο με τον ίδιο τρόπο που και συνδέομαι και εγώ. Μέχρι να συναντηθώ με την Έλλη δυσκολεύτηκα πολύ να βρω την ηθοποιό που το ζήτημα του έργου θα ήταν και προσωπικό της ζήτημα. Δεν ήθελα απλώς μια πολύ ικανή ηθοποιό στην περίπτωση αυτής της Κασσάνδρας, μια σωστή, ορθή ερμηνεία θα ήταν καταστροφή. Χρειαζόταν να συνδέεται προσωπικά με το άγγελμα του έργου, που είναι ότι πρέπει να ζεις τη ζωή με τον απολύτως δικό σου τρόπο, έτσι όπως η δική σου φύση σε προστάζει και το προσδιορίζει. Δεν πρέπει από καμία ντροπή, επίκτητη κοινωνική σύμβαση ή οποιοδήποτε περιττό εμπόδιο να ανατρέπεται η συνάντηση με τον πόθο σου, με το τι πραγματικά χρειάζεσαι στη ζωή, με αυτό που σου δίνει ζωή. Ο μόνος τρόπος να τιμήσεις το δώρο που είναι αυτή η τόσο σύντομη ζωή, είναι να της ορμήσεις ξεδιάντροπα και χωρίς κανένα φόβο. Ένας τέτοιος τρόπος ζωής έχει μεγάλο κόστος, γιατί όταν δεν ανήκεις σε καμία ασφαλή αγέλη όπου υιοθετείς έναν κοινώς αποδεκτό τρόπο συμπεριφοράς, γούστων, εκτόνωσης, είσαι εκτεθειμένος και ευάλωτος. Αλλά καλύτερα έτσι από το να ζεις τη ζωή ενός άλλου».
«Η Έλλη διεκδικεί με πείσμα και δύναμη ακριβώς ό,τι της δίνει χαρά και αυτό το θαυμάζω και το ζηλεύω. Η σκληρή δουλειά και η απόλυτη επένδυση του εαυτού της σε αυτό που της ζήτησα, έδωσε φως και ζωή στην κατασκευή που την φυλάκισα – για να δραπετεύσει – ως Νέα Κασσάνδρα».
«Κάποιος με ρώτησε ποιος κατά τη γνώμη μου είναι ο σωστός τρόπος να ζει κανείς. Για μένα είναι η απόλυτη αναρχία με απόλυτη ενσυναίσθηση για τα όρια των άλλων. Οι κανόνες είναι για τα γίδια».
Μαριλένα Θεοδωράκου
Info
«Ο Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας» του Δημήτρη Δημητριάδη
Σκηνοθεσία, κίνηση, σκηνικό, κοστούμια, φωτισμοί, σχεδιασμός ήχου: Θάνος Σαμαράς
Ερμηνεία: Έλλη Τρίγγου
Δραματουργία: Έρι Κύργια
Συνεργάτης στη διδασκαλία κίνησης: Ζωή Χατζηαντωνίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Κυβέλη Δραγούμη
Ξενοδοχείο Μπάγκειον
Πλατεία Ομονοίας 18, Αθήνα, τηλ. 6936 717347
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 21.15
Έως 11 Ιουνίου 2018