
Ο Μακρυγιάννης “ζωντανεύει” στον Πολυχώρο Vault
9 Μαΐου 2018
«Lower με C»: μια stand up comedy για τις μετριότητες
11 Μαΐου 2018Η Πωλίνα Κρεμαστά εμπνέεται από τους βόρειους ανέμους και με την ομάδα σύγχρονου χορού Creo παρουσιάζουν την παράσταση «Βορεάδες». Η χορογράφος συνεχίζει την ονοματοδοσία της δουλειάς της εμπνευσμένη από τον αέρα, σε αντίστιξη με τη βασική συνθήκη της «απόγειου» κίνησης που ξεκινά από τη γη. Το όνομα «απόγειος» προέρχεται από την απόγειο αύρα, που είναι η αύρα που φυσά τη νύχτα από τη γη προς τη θάλασσα. Από τη γη προς τον αέρα απογειώνονται τα σώματα των χορευτών και οι ρυθμοί της μουσικής αναζητώντας τη λύση και κυνηγώντας τρόπους συνύπαρξης στο χώρο και το χρόνο.
Θα θέλατε να μας πείτε για το όνομα της παράστασης;
«Οι Βορεάδες ήταν οι γιοι του Βορέα και σύμφωνα με μια πτυχή της μυθολογίας ήταν Αργοναύτες. Εμείς χρησιμοποιήσαμε το όνομα περισσότερο για την αναφορά του στους βόρειους ανέμους, κάτι που “φυσάει” από πάνω προς τα κάτω, δημιουργώντας ένα εσωτερικό αστείο σε σχέση με την αντίθεση αυτής της επιλογής με τη βασική παραδοχή της έρευνας που θέλει την κίνηση να εκκινεί από τη γη και να ανεβαίνει προς τα πάνω, προς τον κορμό και τα άκρα. Επιπλέον η πρόοδος των ευρημάτων της έρευνας οδήγησε σε συγκεκριμένες τεχνικές και τρόπους χρήσης και κίνησης του κορμού και των άκρων, οι οποίες θέλαμε να αναδειχτούν σε αυτή τη δουλειά. Θέλαμε το βλέμμα του θεατή να ανηφορίσει προς τα πάνω και όχι προς την αφετηρία της κίνησης-το πέλμα. Η κινησιολογία και η χορογραφία στο έργο δημιουργεί δίνες και μοιάζει ότι τα σώματα κινεί ο αέρας ή ότι κινούν εκείνα ρεύματα αέρα με τον τρόπο τους. Και η ίδια η έρευνα παίρνει το όνομα της από μια αύρα, την απόγειο, η οποία φυσάει κατά τη νύχτα με κατεύθυνση από την ξηρά προς τη θάλασσα, λόγω διαφοράς θερμοκρασίας. Επίσης, το όνομα Βορεάδες κάνει μια αναφορά στις περιοχές με τις οποίες έχει αλληλεπιδράσει ο “απόγειος” περισσότερο: το βόρειο τόξο Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη».
Τι είναι η κινητική έρευνα «απόγειος»;
«Ο απόγειος είναι μια ανοιχτή ακόμα διαδικασία, δεν έχει δηλαδή ολοκληρωθεί. Η έρευνα “απόγειος” αποτελεί μια απόπειρα δημιουργίας μιας νέας κινητικής πρότασης, φέρνοντας μια νέα συνείδηση γύρω από τις παραδεδομένες, γνώριμες, οικείες κινητικές δράσεις. Αφορμή και δεξαμενή έμπνευσης για το ερευνητικό ταξίδι αποτελεί το πληθωρικό δοχείο των παραδοσιακών χορών και ρυθμών. Ο απόγειος χορός κατασκευάζει μια γλώσσα, έναν ολοκληρωμένο κώδικα επικοινωνίας: αποτελείται από βήματα, βηματισμούς, μοτίβα, μηχανισμούς, τεχνική, μέθοδο και συγκεκριμένους κανόνες, όπως η απόγειος κίνηση, η αναγκαιότητα της κοινωνίας, οι χωροταξίες, οι σχέσεις. Οι άνθρωποι που κοινωνούν αυτή τη γλώσσα παράλληλα τη διαμορφώνουν, επικοινωνώντας και σχηματίζοντας τη δεδομένη στιγμή και στο συγκεκριμένο τόπο τον νέο χορό. Είναι ένας χορός που “κτίζεται χορεύοντας”. Η έρευνα απόγειος είναι ακόμα ένα ταξίδι για να ερωτευτείς αυτά που αγάπησες παλιότερα, να βρεις κουράγιο να συνεχίζεις, να γεμίσεις ερωτήσεις στη θέση των απαντήσεων και να αναζητάς,…τι άλλο μένει πέρα από την αναζήτηση και τη συνύπαρξη; Διεξάγεται από το 2014 και τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού».

Η Πωλίνα Κρεμαστά υπογράφει τη χορογραφία και την έρευνα της παράστασης «Βορεάδες». (Φωτογραφίες: Γιάννης Ζινδριλής).
«Μια νέα γλώσσα που έχει τις ρίζες της στο παρελθόν και επιθυμεί να επαναπροσδιορίσει το μέλλον». Θέλετε να κάνετε ένα σχόλιο πάνω σε αυτό;
«Όπως ανέφερα και παραπάνω ο απόγειος προσπαθεί να σχηματίσει μια νέα κινητική γλώσσα που εμπνέεται και βασίζεται σε προϋπάρχουσες… καθετί νέο βασίζεται στο πριν, στο παραδεδομένο, επαναπροσδιορίζει και επιδιώκει να αφήσει το δικό του αποτύπωμα στο επόμενο. Το νέο δεν το χρησιμοποιώ με την έννοια του καινοτόμου αλλά με την έννοια της νέας ματιάς πάνω στα πράγματα. Πώς μερικές φορές χρειάζεται να κάνεις ένα μεγάλο ταξίδι, να πάρεις απόσταση για να δεις ή να αντιληφθείς αυτό που ήταν μπροστά στα μάτια σου! Η νέα συνείδηση πάνω στα πράγματα. Με τον ίδιο τρόπο και οι Βορεάδες της παράστασης μιλάνε τη γλώσσα που φτιάξανε μαζί, που είναι δική τους, νέα αλλά και προϋπάρχουσα και προσπαθούν να δημιουργήσουν με αυτή και μέσα από αυτή».
Πόσο σημαντική είναι η μουσική της παράστασης που υπογράφει ο Μπάμπης Παπαδόπουλος;
«Με τον Μπάμπη Παπαδόπουλο γνωριστήκαμε το 2014 και συνεργαστήκαμε σε μια παράσταση αυτοσχεδιασμού τη “flâneuse”. Χορός και μουσική σε αλληλεπίδραση και άμεση σύνθεση στο Θέατρο Κήπου στη Θεσσαλονίκη. Από τότε είχαμε συμφωνήσει ότι θα ξανασυναντηθούμε. Και ιδού οι Βορεάδες μας έφεραν κοντά. Η μουσική του Μπάμπη -κατά τη γνώμη μου- είναι σημείο συνάντησης: το χθες με το σήμερα, ο ρυθμός με το άρρυθμο, η μελωδία με τον ήχο, η γαλήνη με τη δύναμη. Ταξιδιάρικη και συγκινητική, συμπληρώνει τη δραματουργία του έργου, παρασύρεται και παρασύρει, υποστηρίζει και εμπνέει».

Οι χορευτές Γιώργος Αμέντας, Ερικέτη Ανδρεαδάκη, Θένια Αντωνιάδου, Ελένη Βλάχου, Αγγελική Δαλαγγέλη, Ραλλού Καρέλλα, Ναταλία Μπάκα, Γιάννης Σταυρόπουλος και Στέλλα Τριπολιτάκη. (Φωτογραφίες: Γιάννης Ζινδριλής).
Μπορείτε να μας μεταφέρετε μια εικόνα από τις πρόβες;
«Έντονη εικόνα: τα γέλια των χορευτών όταν είναι παρόντες και απολαμβάνουν οι φωνές τους είναι αληθινές, περασμένες απ’ το σώμα. Κάθε φορά με συγκινούν. Θα χρησιμοποιήσω δικά τους λόγια:
Γιώργος: Η γη είναι αυτή που ανέχεται την μάζα μας αδιάκοπα. Ας της κάνουμε ένα δώρο με την στιβαρή ελαφρότητα του πατήματος μας και ας την αλαφρώσουμε λίγο.
Στέλλα: Ένα νήμα υφαίνεται απ΄τα ασταμάτητα πόδια. Απόψεις πολλές, επιθυμία κοινή.
Αγγελική: Τη στιγμή που όλοι έχουμε λιγάκι υπερβεί τον εαυτό μας, είμαστε εκεί χωρίς λέξεις, χωρίς σκέψεις, έχουμε οξυγόνο και υπάρχουμε, χωρίς ίχνος αγωνίας. Είμαστε αέρας. Είμαστε άνθρωποι.
Ελένη: Ξανά, ξανά, ξανά, ξανά… ώσπου να μπούμε σε τροχιά, ο αέρας μας φυσά και τα σαρώνει όλα.
Γιάννης: Κουρδισμένοι στην απόλαυση ανεβαίνουν την ανηφόρα του ρυθμού να βρουν κάτι τόσο παλιό που μοιάζει νέο.
Ραλλού: Το πάτωμα έχει μνήμη, καίει, αφηγείται την ιστορία μας.
Ερικέτη: Η ανάσα τώρα βγαίνει από χαμόγελα. Μιλάμε και καταλαβαινόμαστε.
Ναταλία: Στην ιστορία τους μπορείς να συναντήσεις απλά, πρωτότυπα και ιδιόμορφα σημεία στίξης, μα όχι τελεία.
Θένια: Διαδικασία δύσκολη: απ’ το πολύπλοκο θέλουν να βγάλουν το απλό.
Θα ήθελα με αυτή την ευκαιρία να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συνεργάτες και κυρίως στον συνοδοιπόρο Ορέστη Τάτση που με εμπνέει και με στηρίζει άπειρα!».
Μαριλένα Θεοδωράκου
Info
«Βορεάδες»
Χορογραφία – Έρευνα: Πωλίνα Κρεμαστά
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Μπάμπης Παπαδόπουλος
Χορευτές: Γιώργος Αμέντας, Ερικέτη Ανδρεαδάκη, Θένια Αντωνιάδου, Ελένη Βλάχου, Αγγελική Δαλαγγέλη, Ραλλού Καρέλλα, Ναταλία Μπάκα, Γιάννης Σταυρόπουλος, Στέλλα Τριπολιτάκη
Βοηθός χορογράφου: Θένια Αντωνιάδου
Β΄βοηθός χορογράφου: Δανάη Μπαρούτα
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Σύμβουλος δραματουργίας: Ορέστης Τάτσης
Σκηνογραφική επιμέλεια: Κώστας Γράβος και Βασίλης Θαλασσινός
Κατασκευές: Λευτέρης Βουρεκάς
Θέατρο Πόρτα
Λεωφόρος Μεσογείων 59, τηλ. 210 7711333
Πέμπτη με Κυριακή 10, 11, 12 και 13 Μαΐου 2018 στις 21.00
- Παράλληλη εκδήλωση: στις 13 Μαϊου θα υλοποιηθεί συζήτηση με τους συντελεστές μετά το πέρας της παράστασης.
- Θα ακολουθήσει περιοδεία:
-Θεσσαλονίκη: σε συνεργασία με το Κ.Θ.Β.Ε., στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ Δάσους, Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, 7 Ιουνίου 2018
-Ιωάννινα: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, 10 Ιουνίου 2018