Η Σοφία Καραγιάννη σκηνοθετεί τον «Διγενή Ακρίτη»
7 Μαΐου 2018
Ο Μακρυγιάννης “ζωντανεύει” στον Πολυχώρο Vault
9 Μαΐου 2018
Η Σοφία Καραγιάννη σκηνοθετεί τον «Διγενή Ακρίτη»
7 Μαΐου 2018
Ο Μακρυγιάννης “ζωντανεύει” στον Πολυχώρο Vault
9 Μαΐου 2018

Σκηνή από την παράσταση του έργου «Ο Ναυτικός» του Φερνάντο Πεσσόα που ανεβαίνει στο Skrow Theater σε σκηνοθεσία Ηλία Κουντή.

Η Μαρία Εξαρχάκου, η Εβίνα Λεχουρίτη και η Χριστίνα Ελευθεριάδου  πρότειναν στο σκηνοθέτη Ηλία Κουντή να συνεργαστούν στην παράσταση του έργου «Ο Ναυτικός» του Φερνάντο Πεσσόα. Εκείνος δέχτηκε και έτσι ξεκίνησε μια πολύ δημιουργική διαδικασία για το ανέβασμα της ομότιτλης παράστασης στο Skrow Theater.

Η αρχή. «Έχω διαβάσει Πεσσόα αλλά όχι εξαντλητικά, ήξερα τα βασικά έργα του όπως “Το βιβλίο της ανησυχίας”. Ξαναμπήκα πάλι σε αυτόν τον κόσμο και είμαι πολύ ευτυχής που τον ξανακαλύπτω, γιατί είναι τεράστια όλα αυτά που έχει γράψει» λέει ο σκηνοθέτης. «Οι τρεις ηθοποιοί που ήταν παλιές μαθήτριές μου στη Σχολή Ίασμος με βρήκαν πολύ δειλά και φοβισμένα και μου είπαν αν θα ήθελα να σκηνοθετήσω αυτή την παράσταση. Μου έκανε τρομερή εντύπωση η επιλογή τους και μου έδειξε πολλά πράγματα γι’ αυτό που θέλουν να κάνουν στο θέατρο. Το έργο ξαφνικά με κέρδισε πολύ περισσότερο σε σχέση με την πρώτη φορά που το είχα διαβάσει. Ο Πεσσόα είναι τόσο σύνθετος που σε κάθε πρόβα λέγαμε ότι βρήκαμε κάτι και την άλλη μέρα καταλαβαίναμε ότι δεν ήταν αυτό».

 

Τρία κορίτσια ξαγρυπνούν γύρω από τη σωρό μιας άλλης νεαρής κοπέλας και αποφασίζουν να πουν τα όνειρά τους.

«Ο Ναυτικός» είναι το μόνο ολοκληρωμένο θεατρικό έργο του Πεσσόα από τα έξι που έγραψε («Φάουστ», «Διάλογος στον κήπο των Ανακτόρων», «Σαλώμη», «Ο Θάνατος του Πρίγκιπα», «Ο Σακιαμούνι»). Γράφτηκε μέσα σε μία νύχτα από τις 11 μέχρι τις 12 Οκτωβρίου του 1913, και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα του συμβολισμού στην Ευρώπη. Ο ίδιος το χαρακτηρίζει στατικό δράμα σε πεζό λόγο, που ποτέ δεν ανέβηκε όσο ζούσε, και αντανακλά τη θεωρία του Πεσσόα για το ”θέατρο ψυχών”.

Το κείμενο. «Είναι ένα πολύ μεστό κείμενο, με φιλοσοφικό υπόβαθρο, ένας ποιητικός λόγος πολύ ιδιαίτερος ο οποίος πρέπει να περάσει χωρίς να φαίνεται ότι είναι ποιητικός, να μην προβληθεί δηλαδή σκηνικά με έναν πολύ παγιωμένο τρόπο αυτή η ποιητικότητα» συνεχίζει ο Ηλίας Κουντής. «Ήθελα να υπάρχει μια ρεαλιστική βάση, γιατί πιστεύω ότι για να φτάσεις στον υπερρεαλισμό πρέπει να πατάς γερά στο ρεαλισμό. Δεν ήθελα να πάμε κατευθείαν σε μια περίεργη όψη και ερμηνεία του έργου, γιατί θα ήταν ένα παιχνίδι ύφους που δεν με ενδιαφέρει ή αν προβάλλαμε μέσω του λόγου μόνο το φιλοσοφικό-υπαρξιακό κομμάτι θα γινόταν ένα διδακτικό έργο το οποίο δεν με ενδιαφέρει ούτε αυτό. Το θέατρο είναι θέατρο και με τους όρους του θεάτρου πρέπει να αντιμετωπίζονται όλα τα κείμενα και τα φιλοσοφικά και τα υπαρξιακά».

Η υπόθεση του έργου. «Τρία κορίτσια ξαγρυπνούν γύρω από τη σωρό μιας άλλης νεαρής κοπέλας και αποφασίζουν να πουν όνειρα και μέσα στα όνειρα αρχίζει και μπερδεύεται η πραγματική ζωή τους. Κάποια στιγμή μια από αυτές αποφασίζει να διηγηθεί ένα όνειρο που είχε δει σε μια ακρογιαλιά που αφορά ένα ναυτικό ο οποίος είχε ναυαγήσει σε ένα νησί και επειδή έχει μείνει μόνος του αποφασίζει να φτιάξει μέσα στο μυαλό του το παρελθόν του. Αποφασίζει να σκεφτεί πώς θα ήταν τα παιδικά του χρόνια, φτιάχνει πλασματικά εφηβικά χρόνια, την πόλη που έζησε, τους δρόμους, τους ανθρώπους και στο τέλος όταν προσπαθεί να θυμηθεί την πραγματική ζωή που έζησε, δεν μπορεί. Η μόνη ζωή που για αυτόν είναι υπάρχουσα και έγκυρη είναι αυτή που έχει ονειρευτεί. Είναι το όνειρο του ναυτικού. Δεν θέλω να δώσω καμία εξήγηση, νομίζω ο κάθε θεατής θα δώσει τη δική του. Ο Πεσσόα αφήνει πολλά πράγματα ανοιχτά όπως την υπόνοια ότι αυτές οι κοπέλες μπορεί να είναι μέρος του ονείρου του ναυτικού ή ότι δεν έχουν υπάρξει πραγματικά. Φυσικά, στο τέλος η ζωή διεκδικεί τα δικαιώματά της και το τέλος θα είναι πολύ έντονο για το κοινό».

 

Μαριλένα Θεοδωράκου

 

 

Info

«Ο Nαυτικός» του Φερνάντο Πεσσόα

Μετάφραση: Γιάννης Σουλιώτης (εκδόσεις Σόκολη- Κουλεδάκη)

Σκηνοθεσία: Ηλίας Κουντής

Μουσική Επιμέλεια: Κίμωνας Μαραγκουδάκης

Παίζουν: Μαρία Εξαρχάκου, Εβίνα Λεχουρίτη και Χριστίνα Ελευθεριάδου

 

Skrow Theater

Αρχελάου 5, Παγκράτι, τηλ. 210 7235842

Από 9 Μαΐου 2018 έως 14 Ιουνίου 2018

Τετάρτη 9, 16, 23, 30 Μαΐου και  6, 13 Ιουνίου 2018 στις 21.15  και Πέμπτη 7, 14 Ιουνίου 2018 στις 21.15

Η παράσταση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πορτογαλικής Πρεσβείας της Αθήνας.

 

 

Οι τρεις ηθοποιοί της παράστασης Χριστίνα Ελευθεριάδου, Μαρία Εξαρχάκου και Εβίνα Λεχουρίτη.