Τέσσερις ιστορίες για την «Κάσσυ»
3 Μαΐου 2018
Δημήτρης Λιγνάδης: «Θέλω να μείνει ζωντανός ο λόγος του Θουκυδίδη»
5 Μαΐου 2018
Τέσσερις ιστορίες για την «Κάσσυ»
3 Μαΐου 2018
Δημήτρης Λιγνάδης: «Θέλω να μείνει ζωντανός ο λόγος του Θουκυδίδη»
5 Μαΐου 2018

Η Ελένη Βεργέτη ερμηνεύει την Ε. στην παράσταση «Το Βιβλίο του Εαυτού μου, Κεφάλαιο Ι – Παράδεισος» που σκηνοθετεί ο Χρήστος Πασσαλής. (Φωτογραφίες: Γκέλλυ Καλαμπάκα).

Η θεατρική σειρά «Το Βιβλίο του Εαυτού μου» επιστρέφει με ένα καινούριο επεισόδιο/κεφάλαιο. Ο Χρήστος Πασσαλής συστήνει ένα νέο είδος θεάτρου στην παράσταση «Κεφάλαιο Ι – Παράδεισος» που ανεβαίνει στο Βios και στην οποία υπογράφει το κείμενο και τη σκηνοθεσία.

«Η πορεία της παράστασης στο μυαλό μου είναι πολύ μεγάλη. Μέχρι στιγμής έχουμε παρουσιάζει δύο Κεφάλαια από το “Βιβλίο του Εαυτού μου”, το Κεφάλαιο 7- Πίστη και το Κεφάλαιο 33-Αγάπη /Τι είπε η Αντιλόπη και τώρα παρουσιάζουμε το τρίτο κατά σειρά παραγωγής και όχι κατά σειρά αρίθμησης, καθώς είναι το Κεφάλαιο Ι» λέει ο σκηνοθέτης. «Η ιδέα είναι ότι κάθε χρονιά θα συνεχίζουμε να παράγουμε Κεφάλαια αυτού του Βιβλίου. Θα είναι σαν ένα μεγάλο μυθιστόρημα το οποίο παρουσιάζεται κατά Κεφάλαια χωρίς βέβαια να έχουμε την πλήρη εικόνα ποιο μπορεί να είναι το κεφάλαιο μετά από πέντε χρόνια. Είναι μια θεατρική σειρά. Το συγκεκριμένο κείμενο το έχω γράψει εγώ, ενώ τα προηγούμενα ήταν ένα μείγμα πραγμάτων από μυθιστορήματα, βίντεο αρτ και η αλήθεια είναι ότι δεν είχαν πολύ λόγο. Είναι η πρώτη φορά που είναι τόσο καθαρό, αν και πάντα έγραφα και με τους blitz. (σ.σ. ο Πασσαλής είναι ιδρυτικός μέλος της ομάδας blitz που δημιουργήθηκε στην Αθήνα το 2004). Η παράσταση είναι στημένη με εικόνες, έχει αρκετά εικαστικό χαρακτήρα και κατά τη γνώμη μου δεν είναι ακριβώς θέατρο. Φιλοδοξώ να είναι ένα νέο είδος θεάτρου το οποίο είναι σε ένα όριο μεταξύ performance και εικαστικών τεχνών. Με ενδιαφέρει η δημιουργία ενός κόσμου που συγκρούεται με την πραγματικότητα. Είναι ένα παράξενο έργο που με εκπλήσσει και εμένα πολύ».

 

Ο Χρήστος Πασσαλής υπογράφει το κείμενο και τη σκηνοθεσία της παράστασης η οποία είναι αφιερωμένη στον David Lynch. (Φωτογραφίες: Γκέλλυ Καλαμπάκα).

Το «Βιβλίο του Εαυτού μου» διηγείται την ιστορία μιας γυναίκας –της Ε.- η οποία χάνει τον αγαπημένο της και τις περιπέτειές της είτε να τον ξεπεράσει είτε να τον βρει, να τον ψάξει παραβιάζοντας όλους τους νόμους και κανόνες βάσει των οποίων σκεφτόμαστε ή αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα.

«Στον “Παράδεισο” η ηρωίδα πηγαίνει σε έναν Υπνωτιστή ο οποίος την επιστρέφει στο χώρο και στο χρόνο, στη στιγμή που έμαθε ότι ο εραστής της είχε πεθάνει. Εκείνη το ζητάει από τον Υπνωτιστή και στη συνέχεια ξεφεύγει από αυτό το πείραμα και καταφέρνει να τον συναντήσει. Η “Ε.” που είναι η ηρωίδα του Βιβλίου και ερμηνεύει η Ελένη Βεργέτη που υπογράφει και τη δραματουργία του έργου μαζί με τον Άγγελο Σκασίλα, περνάει από διάφορες περιπέτειες και η συγκεκριμένη περιπέτεια την οδηγεί στον Παράδεισο ή τουλάχιστον σε ενός είδους Παράδεισο, εξού και ο τίτλος της παράστασης. Ο Άρης Αρμαγανίδης και ο Φιντέλ Ταλαμπούκας είναι μόνιμοι συνεργάτες και φίλοι μου εδώ και πολλά χρόνια. Σε αυτό το έργο είναι οι βοηθοί του Υπνωτιστή, είναι κοντά στους βοηθούς του Κ. στον “Πύργο” του Φραντς Κάφκα και είναι κάπως ηλίθιοι και γι’ αυτό επικίνδυνοι και κάπως αφοσιωμένοι στο καθήκον και γι’ αυτό επίσης επικίνδυνοι. Τη μουσική επιμέλεια γενικά την έχω κάνει εγώ, ωστόσο ο Coti K. έχει γράψει κάτι σαν μιούζικαλ γιατί υπάρχει μια τέτοια σκηνή κατά τη διάρκεια του έργου, οπότε είναι μέσα στο πρότζεκτ ως παραγωγός της πρωτότυπης μουσικής, γιατί κατά τα άλλα η μουσική που έχω επιλέξει είναι περισσότερο ηχητικό περιβάλλον, παρά μουσική θα έλεγα».

 

Στο «Κεφάλαιο Ι – Παράδεισος» η ηρωίδα πηγαίνει σε έναν Υπνωτιστή ο οποίος την επιστρέφει στο χώρο και στο χρόνο, στη στιγμή που έμαθε ότι ο εραστής της είχε πεθάνει. (Φωτογραφίες: Γκέλλυ Καλαμπάκα).

Βασισμένο σε ένα κείμενο του Χρήστου Πασσαλή, το κεφάλαιο αυτό δημιουργήθηκε επηρεασμένο από τα έργα του εικαστικού James Turrell, του κινηματογραφιστή Apichatpong Weerasethakul και τα έργα της Aleksandra Waliszewska και του Marcel Dzama. Το «Κεφάλαιο Ι – Παράδεισος» πραγματοποιείται με την υποστήριξη του La Cité Internationale des Arts (Παρίσι) και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (Ελλάδα) και σε συμπαραγωγή με το Bios και είναι αφιερωμένο στον David Lynch.

«Υπάρχει πάντα κάτι να αφιερώνει κανείς στον David Lynch» συνεχίζει ο Πασσαλής «γιατί είναι ένας άνθρωπος ο οποίος όρισε κάτι πολύ καινούργιο στο σινεμά και στην τέχνη γενικότερα και η παράσταση νομίζω ότι έχει μερικά στοιχεία. Σίγουρα και εγώ ως σκηνοθέτης μοιράζομαι την ίδια πρόθεση, ότι αυτός ο κόσμος είναι η πύλη προς άλλους κόσμους. Αυτό δηλαδή που κάνει ο David Lynch και δεν εννοώ οτιδήποτε new age ή θεολογικό. Εννοώ ότι υπάρχει μια παραλία κόσμων που μας είναι άγνωστη και το θέατρο (ή το σινεμά) φαίνεται ιδανικό μέρος για να το ανακαλύψει κανείς. Υπάρχει ένα μυστήριο πίσω από αυτό που φαίνεται κατανοητό ή προσβάσιμο στην πραγματικότητα».

 

Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Info

«Το Βιβλίο του Εαυτού μου, Κεφάλαιο Ι – Παράδεισος»

Σκηνοθεσία-Κείμενο: Χρήστος Πασσαλής

Δραματουργία: Ελένη Βεργέτη, Άγγελος Σκασίλας

Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου

Κοστούμια: Βασιλεία Ροζάνα

Σκηνικά: Χρήστος Πασσαλής

Μουσική επιμέλεια: Coti K., Χρήστος Πασσαλής

Πρωτότυπη μουσική: Coti K.

 

Ερμηνεύουν: Eλένη Βεργέτη, Άρης Αρμαγανίδης, Φιντέλ Ταλαμπούκας

 

Βios Main

Πειραιώς 84, Αθήνα, τηλ. 210 3425335

Πρεμιέρα: Πέμπτη 10 Μαΐου 2018 στις 21.00

Παραστάσεις: Πέμπτη έως Κυριακή στις 21.00

Έως Kυριακή 27 Μαΐου 2018