
«…et moralité»: μια πικρή κωμωδία περί ηθικής
2 Μαΐου 2018
«Κεφάλαιο Ι – Παράδεισος» στο Bios
4 Μαΐου 2018Τέσσερις γυναίκες ηθοποιοί συνεργάζονται με τέσσερις γυναίκες σκηνοθέτες και πειραματίζονται πάνω σε έναν αρχαιόθεμο μονόλογο. Μια καθόλου εύκολη συνθήκη για τη θεατρική «Κάσσυ» του Ανδρέα Φλουράκη που έχει αφορμή την ιστορία της μυθολογικής Κασσάνδρας. Η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη μιλάει για το έργο, την παράσταση και τη συνεργασία με τις τρεις σκηνοθέτριες της παράστασης Κυριακή Σπανού, Κίρκη Καραλή και Λίλλυ Μελεμέ.
«Είχαμε την ιδέα με την Κυριακή Σπανού, καθώς γνωρίζαμε το κείμενο του Ανδρέα Φλουράκη και θέλαμε να το κάνουμε παράσταση με πολλούς σκηνοθέτες» λέει η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη. «Ως Ομάδα Anima με ενδιαφέρει η προβολή της γυναικείας φωνής και τα τρία τελευταία έργα που σκηνοθέτησα ήταν ιδωμένα από τη ματιά και την πλευρά των γυναικών. Έτσι είπαμε ότι ίσως να έχει ενδιαφέρον να φτιάξουμε μια πλατφόρμα γυναικών και να χωρίσουμε αυτό το κείμενο που είναι ένας μονόλογος- ένας ποιητικός παραληρηματικός μονόλογος που εμπεριέχει κάπως τέσσερις ιστορίες- και να υπάρξει μια συνεργασία που δεν το έχουμε και ως Έλληνες πάρα πολύ. Να συνεργαστούμε δηλαδή τέσσερις γυναίκες σκηνοθέτριες με τέσσερις γυναίκες ηθοποιούς και να πειραματιστούμε πάνω σε αυτό το κείμενο που ούτως ή άλλως είναι πολύ φευγάτο και περίεργο».
«Από τη σκέψη μέχρι την υλοποίηση της ιδέας ήταν πολύ δύσκολο, γιατί στο πρώτο μέρος είχαμε πέντε σελίδες κειμένου της κάθε ιστορίας» συνεχίζει η Μοσχοχωρίτη. «Οπότε η κάθε σκηνοθέτις έκανε πρόβα με τη δική της ηθοποιό. Εγώ με τη Μυρτώ, η Κυριακή Σπανού με τη Φαίη Ξυλά, η Κίρκη Καραλή με τη Λένα Ουζουνίδου και η Λίλυ Μελεμέ με την Αμαλία Αρσένη. Είπαμε ότι πρέπει να είναι κάποιες πρωταγωνίστριες με την έννοια ότι επειδή ουσιαστικά παρεισφρύει η προσωπικότητα τους μέσα στο κείμενο, είναι λίγο σαν να μετατοπίσαμε το βάρος από το κείμενο στην υποκριτική και στην προσωπικότητα της κάθε ηθοποιού. Έπρεπε να βρεθεί μια συνθήκη γιατί ουσιαστικά είναι η Κάσσυ, η γνωστή μας αρχαιόθεμις Κασσάνδρα που ερμηνεύει η Αμαλία Αρσένη, η οποία έχει τη γνωστή ιστορία της -με κάποιες διορθωτικές κατά Φλουράκη κινήσεις- και οι υπόλοιπες είναι τρεις εν δυνάμει Κασσάνδρες που μπορεί να έχουν γεννηθεί και δράσει σε μια οποιαδήποτε εποχή, χώρα και στιγμή. Αυτές οι τέσσερις λοιπόν που έχουν το χάρισμα της προφητείας ή αυτό το ιδιαίτερο χάρισμα της ενσυναίσθησης των πραγμάτων συναντιούνται πεθαμένες πια στον Κάτω Κόσμο».
Η «Κάσσυ» του Ανδρέα Φλουράκη (Γ’ Βραβείο του Διεθνούς Διαγωνισμού Μονοδράματος για τη διετία 2006-2008, οργανωμένου από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου και την UNESCO) είναι η γυναίκα – λάφυρο του Αγαμέμνονα – η αποκλεισμένη από το δημόσιο (ανδρικό) λόγο – που επιμένει να μιλάει και να προειδοποιεί. Ο Φλουράκης επιμένει να διερευνά τη δυναμική των αρχαίων μύθων μέσα στο μεταμοντέρνο τοπίο της παγκοσμιοποίησης και να ανασκάπτει τον τρόμο μέσα στις «φαντασμαγορίες» της σύγχρονης συνείδησης. Η μετανάστευση, οι οικολογικές καταστροφές, οι μεγάλες οικονομικές ανισότητες φτιάχνουν τη δυστοπία του μέλλοντος και κάνουν την Κάσσυ και τις προειδοποιήσεις της πιο αναγκαίες από ποτέ.
«Στη μέση της παράστασης οι τέσσερις Κασσάνδρες συναντιούνται στη σκηνή οπότε έπρεπε να σκηνοθετούμε ταυτόχρονα και τις τέσσερις ηθοποιούς. Τέσσερις διαφορετικές αισθητικές, χρόνοι, προσεγγίσεις, υποκριτικές. Ακολουθήσαμε μια δημοκρατική διαδικασία και κάθε πρόταση που έπεφτε στο τραπέζι εφόσον έβρισκε σύμφωνες τις τρεις, τότε γινόταν. Οι σκηνοθέτριες είχαμε βρεθεί πολλές φορές για να συζητήσουμε, να αναλύσουμε το κείμενο, τη δραματουργία οπότε είχε προηγηθεί πολύ δουλειά από εμάς τις τέσσερις και βέβαια για τις ηθοποιούς ήταν ένα στοίχημα ότι τέσσερις πρωταγωνίστριες μοιράζονται ένα κείμενο από πέντε σελίδες και καλούνται να συνυπάρξουν με έναν τρόπο που δεν είναι ατομικιστικός πάνω στη σκηνή».
Μαριλένα Θεοδωράκου
Info
«Κάσσυ»
Συγγραφέας: Ανδρέας Φλουράκης
Σκηνοθέτες (αλφαβητικά): Κίρκη Καραλή, Λίλλυ Μελεμέ, Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη, Κυριακή Σπανού
Ηθοποιοί (αλφαβητικά): Μυρτώ Αλικάκη, Αμαλία Αρσένη, Φαίη Ξυλά, Λένα Ουζουνίδου
Σκηνικά – Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου
Μουσικό περιβάλλον: Τhe Boy (Αλέξανδρος Βούλγαρης)
Κίνηση: Κωνσταντίνος Παπανικολάου
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Φωτογραφίες: Νίκος Πανταζάρας
Βίντεο: Ειρήνη Στείρου
* Τη φωνή της στην Ιφιγένεια, δανείζει η Αλίκη Αλεξανδράκη
Θέατρο Από Μηχανής (Πάνω Σκηνή)
Ακαδήμου 13, Αθήνα, τηλ. 210 5232097
Σάββατο στις 18.00 και Κυριακή στις 22.00
Έως 13 Μαΐου 2018

Ηθοποιοί και σκηνοθέτριες στην παράσταση του έργου “Κάσσυ” του Ανδρέα Φλουράκη. (Φωτογραφίες: Νίκος Πανταζάρας).