Η Μαρία Καμάνη σκηνοθετεί τις «Εσωτερικές Ειδήσεις»

«Χειμωνιάτικο Παραμύθι» στο Από Μηχανής Θέατρο
28 Απριλίου 2018
Η Μαρία Μαγκανάρη σκηνοθετεί τον «Τριστάνο»
1 Μαΐου 2018
«Χειμωνιάτικο Παραμύθι» στο Από Μηχανής Θέατρο
28 Απριλίου 2018
Η Μαρία Μαγκανάρη σκηνοθετεί τον «Τριστάνο»
1 Μαΐου 2018

Σκηνή από την παράσταση του έργου "Εσωτερικές Ειδήσεις" που ανεβαίνει στο Θέατρο Χυτήριο σε σκηνοθεσία Μαρίας Καμάνη.

«Tο θέατρο, αγαπητοί μου, είναι αλκοολίκι. Πρέπει να το αγαπάς το θέατρο, αλλιώς θα σε ξεράσει». Είναι μια από τις αγαπημένες φράσεις της Μαρίας Καμάνη η οποία υπογράφει τη σκηνοθεσία της παράστασης του έργου «Εσωτερικές Ειδήσεις» που είναι βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Μάριου Ποντίκα. Μετά από πολλή σκέψη και λόγω συγκυριών η σκηνοθέτις πήρε την απόφαση να ανεβάσει την παράσταση μόνη της.

«Μεγάλη ευθύνη, αλλά επιτακτική ανάγκη να μην υποχωρούμε στα εκάστοτε εμπόδια που μπαίνουν στο δρόμο μας για την υλοποίηση ενός εγχειρήματος που θέλουμε να κάνουμε» λέει η σκηνοθέτις. «Το οραματίστηκα από την πρώτη στιγμή που το διάβασα σαν έργο όντας μαθήτρια και τελικά, τα έφερε έτσι ο χρόνος και οι συγκυρίες, η επιθυμία να γίνει πραγματικότητα. Απ’ την πρώτη ανάγνωση με είχε κερδίσει, πόσω μάλλον όταν ήταν το κείμενο που έδωσα εξετάσεις στη Δραματική Σχολή και με αυτό τον τρόπο ένιωσα ότι διείσδυσα  σε αυτό. Η πρώτη μου επαφή με το έργο του Μάριου Ποντίκα έγινε στο πρώτο έτος της Δραματικής Σχολής που φοιτούσα. Η δεύτερη ήταν μέσω συγκυριών όταν αποφάσισα με δύο φίλες μου να το ανεβάσουμε. Τελικά αυτό δεν ευοδώθηκε οπότε αποφάσισα λίγο αργότερα, μόνη μου και να αναλάβω την απόλυτη ευθύνη αυτού. Και ευτυχώς που το επιχείρησα και το έκανα πράξη, γιατί τελικά έμαθα σπουδαία πράγματα. Είναι ένα στάδιο ωρίμανσης για ένα νέο άνθρωπο, να έχει την απόλυτη ευθύνη σε κάτι που δεν έχει ξανακάνει».

Στις «Εσωτερικές Ειδήσεις» παρακολουθούμε τους ηθοποιούς να ξεδιπλώνουν στη σκηνή γεγονότα μέσα από μια καθημερινή αναζήτηση. Οι ήρωες προσπαθούν να καλύψουν το κενό που νοιώθουν μέσα από το γέλιο, την τρέλα και την αλήθειά τους. Αυτή την αλήθεια θέλουν να μοιραστούν μαζί μας.
«Είναι ένα έργο καυστικό. Αυτό είναι άλλωστε και ένα τεράστιο πλεονέκτημα των “Εσωτερικών Ειδήσεων”. Η ρεαλιστική οπτική, με μια λαϊκά δοσμένη αλήθεια. Πολλές φορές αρκετά σκληρή» συνεχίζει η Καμάνη.» Όπως και η ίδια η πραγματικότητα των ηρώων και θα έλεγα και του ίδιου του μικρόκοσμου τους. Προσπάθησα να το φέρω στο σήμερα, παρά το ότι είναι ένα θεατρικό κείμενο που γράφτηκε πριν 30 χρόνια περίπου. Έχει πολλά κοινά με αυτό που ζούμε σήμερα. Αυτό είναι και το σοκαριστικό. Ότι τελικά ο χρόνος κυλά αλλά οι άνθρωποι μπορεί να παραμένουν ίδιοι ή μεταλλαγμένοι, θα έλεγα, μέσα στο χρόνο. Ο χρόνος έχει τη μαγική ιδιότητα να κάνει τους ανθρώπους να ξεχνούν εύκολα και αυτό ίσως να φταίει για το γεγονός ότι επαναλαμβάνονται, σαν φάρσα, περιστατικά, γεγονότα, συμπεριφορές του χθες. Γιατί απλά δεν υπάρχει μνήμη. Ίσως αν θυμόμασταν η κοινωνία μας να εξελίσσονταν ταχύτατα γράφοντας μία νέα ιστορία απαλλαγμένη από τα βαρίδια – πρότυπα που μας έχουν φορέσει. Ξεκινώντας από την οικογένεια, το σχολείο, το φύλλο, την εθνικότητα, τη θρησκεία κλπ. Ο χρόνος αλλάζει μόνο όταν υπάρχει μνήμη».

Η Καλλιόπη Καραμάνη ενσαρκώνει την «ηθοποιό» και η Νάντια Περιστεροπούλου τον «δάσκαλο» και ο Παύλος Βησσαρίων Φαλούτσος υποδύεται τον «Πανταζή» σε ένα μονόλογο που θα έλεγε κανείς ότι δηλώνει όλη τη ματαιότητα και την απελπισία ενός ανθρώπου που κάποτε πίστεψε ότι κατάφερε κάτι και έδωσε το λόγο του, αλλά τελικά απέτυχε σε όλα.

«Μπορώ να πω ότι το αγαπημένο μου κομμάτι, γιατί μιλάμε για ένα έργο σπονδυλωτό, είναι η “καθαρίστρια” και ο “δάσκαλος”. Δύο αντίθετες φιγούρες μέσα στην ίδια κοινωνία. Η “καθαρίστρια” μιλάει για το παρελθόν, τη μοναξιά, το θάνατο και το αντίκτυπο της ελευθερίας. Ο “δάσκαλος” είναι, θα έλεγε κανείς, ένας σύγχρονος φανατισμένος εθνικόφρων που προσπαθεί να επηρεάσει συνειδήσεις νέων προς το φανατισμό ενός έθνους. Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι είμαι ένας πολύ τυχερός άνθρωπος, γιατί μέσα από αυτή την παράσταση με τους τρεις πρωταγωνιστές της, τη Νάντια Περιστεροπούλου, την Καλλιόπη Καραμάνη και τον Παύλο Βησσαρίων Φαλούτσο, πέρα από άψογη συνεργασία κέρδισα και τρεις πολύ καλούς φίλους και συνεργάτες. Στηρίξαμε ο ένας τον άλλον δημιουργώντας μία αλυσίδα που συνέθεσε αυτή την παράσταση. Η κατανόηση και η υπομονή που μου έδειξαν καθώς και το ότι πίστεψαν στο όνειρό μου αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα. Είναι ευτύχημα να συναντάς στον καλλιτεχνικό σου δρόμο τόσο σπάνιους ανθρώπους, συνεργάτες και εξαίρετους ηθοποιούς. Το θέατρο είναι ομαδική δουλειά».

 

Info

«Εσωτερικές Ειδήσεις»

Βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Μάριου Ποντίκα

Σκηνοθεσία: Μαρία Καμάνη

Μουσική Επιμέλεια: Maria Panosian

Σχεδιασμός Φώτων: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου

 

Παίζουν: Καλλιόπη Καραμάνη, Νάντια Περιστεροπούλου, Παύλος Βησσαρίων Φαλούτσος

 

Θέατρο Χυτήριο – Σημείο Πολιτισμού

Ιερά Οδός 44, Γκάζι, τηλ. 210 3412313, 6930 720843

Κάθε Κυριακή στις 21.00

Έως 13 Μαΐου 2018