Το χάσμα και το άσμα των γενεών στην παράσταση «Είμαι Θάλασσα Χρονών»

«Ένας Ήρωας του Καιρού μας» στο θέατρο 104
26 Απριλίου 2018
«Χειμωνιάτικο Παραμύθι» στο Από Μηχανής Θέατρο
28 Απριλίου 2018
«Ένας Ήρωας του Καιρού μας» στο θέατρο 104
26 Απριλίου 2018
«Χειμωνιάτικο Παραμύθι» στο Από Μηχανής Θέατρο
28 Απριλίου 2018

Η Νάντια Κατσούρα και ο Ηλίας Κουνέλας στην παράσταση «Είμαι Θάλασσα Χρονών» που ανεβαίνει στη Β’ Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας.

Δύο ηθοποιοί ερμηνεύουν επί σκηνής διαφορετικούς ρόλους. Ο Ηλίας Κουνέλας και η Νάντια Κατσούρα υπογράφουν το κείμενο της παράστασης «Είμαι Θάλασσα Χρονών» στην οποία μιλούν για το χάσμα γενεών που μετατρέπεται σε ένα άσμα γενεών.

«Με ενδιέφερε πολύ να βγάλω έναν μεσήλικα στη σκηνή που θα έλεγε ότι έκανε λάθος, ότι δεν τα έκανε όλα σωστά και θα έπαιρνε την ευθύνη για την Ελλάδα του σήμερα, ενώ δίπλα του ένα παιδί θα του έλεγε δεν πειράζει» λέει ο Ηλίας Κουνέλας που υπογράφει επίσης τη σύλληψη και τη σκηνοθεσία της παράστασης.

«Εδώ και τέσσερα χρόνια παίζω τα πρωινά σε νοσοκομεία και κάπως ανακάλυψα ότι οι μεσήλικες είναι μόνοι και εγκατελημένοι στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι που είναι στη μέση ηλικία (55- 70 ετών) ενώ υποτίθεται ότι τα έχουν αναλάβει όλα, όταν αρρωστήσουν ξαφνικά βρίσκονται σε μια τρομερή εκκρεμότητα» συνεχίζει ο σκηνοθέτης. «Δεν δέχονται την ασθένειά τους και είναι θυμωμένοι. Από αυτό κάπως προέκυψε να κάνουμε με τη Νάντια μια παράσταση που να ασχολείται με το χάσμα γενεών. Ταυτόχρονα, τώρα που είμαι 35 χρονών, αρχίζω για πρώτη φορά να φοβάμαι στη ζωή μου, να έχω επαφή με το χρόνο, αυτό που λέμε περνάω σε ένα άλλο στάδιο ζωής και όλα αυτά σε συνδυασμό άρχισαν να δημιουργούν ένα κίνητρο και μια περιέργεια απέναντι στις σχέσεις των γενεών και στο πώς η κάθε γενιά διαχειρίζεται τη μνήμη. Ο τρόπος που αφηγείται τη ζωή του ένας μεσήλικας, ο οποίος έχει πολύ μεγάλη αφήγηση αλλά η δράση του, η ζωή του και αυτό που κάνει αποκλείει αρκετά από την αφήγηση αυτή. Αυτό θυμώνει πολύ τους νέους οι οποίοι είναι απόλυτοι και θέλουν να βλέπουν ότι αυτό που λένε οι μεγάλοι το κάνουν κιόλας».

 

Με θέμα το χάσμα των γενεών η Νάντια και ο Ηλίας πήραν συνεντεύξεις από ανθρώπους από 18 μέχρι και 94 χρονών και χρησιμοποίησαν αυτό το υλικό για το κείμενο της παράστασης.

 

«Μπήκαμε σε μια όμορφη περιπέτεια, ξεκινήσαμε τον Αύγουστο με συνεντεύξεις με θέμα το χάσμα των γενεών και κάπως έτσι βλέπαμε αρχικά ηλικίες από 50 έως 60 ετών και σταδιακά είδαμε και πιο νέους ανθρώπους, από 18 μέχρι και 94 χρονών» συμπληρώνει η ηθοποιός Νάντια Κατσούρα. «Κάθε φορά εξελισσόταν μια διαφορετική κουβέντα, αλλά πάνω στον άξονα της θεματικής του χάσματος γενεών. Με το υλικό αυτό μεταβήκαμε στις πρόβες μας και αρχίσαμε να διαμορφώνουμε μια οικογένεια που περνάμε από όλες τις ηλικίες. Σαν να μαθαίνουμε και εμείς οι ίδιοι και να κλείνουμε το μάτι πειραματιζόμενοι για το πως θα είμαστε και εμείς όταν μεγαλώσουμε, σαν να προσπαθούμε να ξορκίσουμε τους φόβους μας για το πώς μπορούμε να γίνουμε».

 

Στην παράσταση παρακολουθούμε μια οικογένεια που αποφασίζει να τιμήσει τον χαμό του παππού της, με έναν πολύ ξεχωριστό τρόπο και αντί να τον θρηνήσει, προσπαθεί πολύ συνειδητά να γλεντήσει και να τον γιορτάσει.

 

«Πρόκειται για την αφήγηση της ιστορίας μιας οικογένειας που έχει χάσει τον παππού. Μαζεύεται αυτή η οικογένεια για να κάνει μια ολονυχτία όπου θα τιμήσει τον παππού με ωραίες αναμνήσεις, με χορούς, με γλέντια χωρίς να τον κλάψει μίζερα» λέει ο Ηλίας Κουνέλας. «Σε αυτή την ολονυχτία αποκαλύπτονται οι καλές πλευρές όλων των γενεών, ο τρόπος που αντιμετωπίζουν τα παιδιά το θάνατο του παππού, οι γονείς, η γιαγιά και πώς διαχειρίζεται όλη η οικογένεια τη μνήμη. Θέλαμε να απενεργοποιήσουμε αυτές τις σχέσεις  να μην το βαρύνουμε μόνο αλλά να βγάλουμε και την ανθρώπινη πλευρά του καθενός, να σταθούμε με πολύ αγάπη στην κάθε ηλικία και να βγάλουμε την ηλικία που κρύβει κάθε ηλικία πίσω της με έναν τρόπο. Τελικά, καθώς ερμηνεύουμε όλους τους ρόλους -του μεσήλικα, του νέου, του πατέρα- καταλαβαίνουμε ότι όλες οι ηλικίες είναι ο ίδιος άνθρωπος και ότι όλες αυτές οι ηλικίες είναι μέσα μας. Υπό αυτή την έννοια είμαστε “Θάλασσα Χρονών”, δηλαδή ο τίτλος της παράστασης συμβολίζει αφενός ότι τα έκανα όλα θάλασσα στη ζωή μου και αφετέρου τη διαχρονικότητα και αιωνιότητα της θάλασσας, καθώς και ότι εμείς οι ίδιοι εμπεριέχουμε όλες τις ηλικίες, ακόμα και αν δεν τις ζήσουμε. Δεν ξέρω αν θα γεράσω αλλά μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου γέρο, να χαρώ, να γελάσω με αυτό και να ξορκίσω κάποια πράγματα».

 

 Μαριλένα Θεοδωράκου

 

 

Info

«Είμαι Θάλασσα Χρονών»

Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Ηλίας Κουνέλας

Κείμενο: Νάντια Κατσούρα, Ηλίας Κουνέλας

Σκηνογραφία – Φωτογραφία: Κατερίνα – Χριστίνα Μανωλάκου

Ηχητική – Μουσική επιμέλεια: Νικόλας Καζάζης

Φωτισμοί: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη

Βοηθός σκηνοθέτη: Έλσα Λεκάκου, Παναγιώτης Καμμένος

Εικονογραφία: Άντα Μπαραχάνου

 

Ερμηνεύουν: Νάντια Κατσούρα, Ηλίας Κουνέλας

 

Β’ Σκηνή Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας

Κεφαλληνίας 18, Κυψέλη, τηλ. 211 4117878

Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.00

Έως 18 Μαΐου