«Έλα να παίξουμε» στο Επί Κολωνώ
25 Απριλίου 2018
Το χάσμα και το άσμα των γενεών στην παράσταση «Είμαι Θάλασσα Χρονών»
27 Απριλίου 2018
«Έλα να παίξουμε» στο Επί Κολωνώ
25 Απριλίου 2018
Το χάσμα και το άσμα των γενεών στην παράσταση «Είμαι Θάλασσα Χρονών»
27 Απριλίου 2018

Η ομάδα θεάτρου Lab.oratorium παρουσιάζει την παράσταση «Ένας Ήρωας του Καιρού μας» η οποία είναι βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Μιχαήλ Λέρμοντoφ. (Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας).

Υπήρξε μια μεγάλη διαδικασία τριβής με το κείμενο προτού βρεθούν οι έξι ηθοποιοί επί σκηνής. Οι πρόβες για την παράσταση «Ένας Ήρωας του Καιρού μας» η οποία είναι βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Μιχαήλ Λέρμοντoφ ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο του 2017 και διήρκησαν οκτώ μήνες. Μόλις ένα χρόνο πριν είχε δημιουργηθεί η ομάδα θεάτρου Lab.oratorium που αποτελείται από τους Ασημίνα Αναστασοπούλου, Κωνσταντίνο Γεωργαλή, Βασίλη Καλφάκη, Απόστολο Καμιτσάκη, Δάφνη Νικητάκη και Περσεφόνη Παντοπούλου.

 

Έξι ηθοποιοί και ένας μουσικός επί σκηνής

«Το κείμενο του Λέρμοντoφ ήταν αφορμή να συνδέσει και τους έξι ηθοποιούς που βρίσκονται επί σκηνής. Όλο αυτό άρχισε από έναν πυρήνα τεσσάρων ατόμων που στην αρχή φτιάξανε το εργαστήριο Lab.oratorium και όταν έγινε πλέον η επιλογή του κειμένου ήταν σαν το κείμενο να κάλεσε και τα υπόλοιπα δύο μέλη και έτσι δημιουργήθηκε αυτός ο πυρήνας των έξι ατόμων» λέει ο σκηνοθέτης και ηθοποιός της παράστασης Βασίλης Καλφάκης. «Κάναμε πολλές αναγνώσεις πάνω στο ίδιο το κείμενο, μέχρι που πέρυσι το Σεπτέμβριου αρχίσαμε πλέον να μπαίνουμε σε χώρους, να δοκιμάζονται τα υλικά επί σκηνής, να γίνονται συνθέσεις και αποσυνθέσεις γύρω από το κείμενο και φυσικά με τον έβδομο επί σκηνής συμπαίκτη, τον μουσικό Φώτη Σιώτα ο οποίος δίνει σε μεγάλο βαθμό ένα κλίμα που ταιριάζει με τη δική μας δραματουργική επιλογή πάνω στο κείμενο».

 

Η διασκευή της ομάδας Lab.oratorium

«Το βιβλίο του Μιχαήλ Λέρμοντοφ αποτελείται από πέντε αυτοτελείς νουβέλες. Οι τρεις τελευταίες αποτελούν αποσπάσματα του ημερολογίου του συγγραφέα-αφηγητή που ενσαρκώνεται στο πρόσωπο του Πετσόριν. Η δική μας διασκευή επικεντρώνεται στη μεσαία και εκτενέστερη διήγηση αυτού του ημερολογίου, στο κεφάλαιο “Πριγκίπισσα Μαίρη”. Έβγαιναν κομμάτια από τον καθένα μας που όλα αυτά έπρεπε στη σκηνοθεσία να γίνουν μια παρτιτούρα, γιατί αυτό που κάνουμε είναι μια μουσική παρτιτούρα όταν είναι άμεσα εναρμονισμένο και με έναν μουσικό που έχει μια άμεση συμμετοχή και όχι απλώς μια συνοδεία» συνεχίζει ο σκηνοθέτης. «Κάνοντας πρόβες και δοκιμές πάνω σε όλο αυτό το κομμάτι-ημερολόγιο αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε την ιδέα του πώς έρχεται η μνήμη και μας επαναφέρει στο παρελθόν σαν να το ζούμε τώρα. Αυτό ήταν το μεγάλο ρίσκο για εμάς, γιατί αυτό κάνουμε επί σκηνής. Πώς ένας άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος με τη μνήμη του και πρέπει να κλείσει κάποια κεφάλαια της ζωής του, που επιλέγει να μην τα κλείνει και να πάρει το ρίσκο να έρθει αντιμέτωπος με όλο το δύσκολο κομμάτι της ίδιας του της ύπαρξης».

 

«Ο μουσικός Φώτης Σιώτας δίνει σε μεγάλο βαθμό ένα κλίμα που ταιριάζει σε σχέση με τη δική μας δραματουργική επιλογή πάνω στο κείμενο» λέει ο σκηνοθέτης Βασίλης Καλφάκης.

 

Η γέννηση του «ήρωα του καιρού μας»

«Το κείμενο που εκδόθηκε στα 1839 έχει μια άμεση σχέση με το τώρα γιατί ο κεντρικός ήρωας ο Πετσόριν, παίρνει το ρίσκο να πει ότι όλες του οι πράξεις συσχετίζονται και με αυτό που υπάρχει γύρω του και ότι αν τα πράγματα γύρω του ήταν αλλιώς θα ήταν και εκείνος αλλιώς. Και αυτό είναι λίγο δύσκολο να το πούμε στη ζωή όταν βολευόμαστε με τον περίγυρό μας και  με τις προϋπάρχουσες καταστάσεις. Αυτός ο ήρωας λέει ότι μπορεί να βολεύτηκε, αλλά έχει το θάρρος να το πει. Ο ήρωας δεν είναι μια αυτονόητη έννοια, δεν είναι μόνο οι ηρωικές πράξεις. Για εμάς στην παράσταση ηρωική πράξη είναι το μη αυτονόητο, αυτό που δεν θα περίμενε κανείς. Είναι ήρωας ο Ηρακλής με τους 12 άθλους, ένας μυώδης τύπος που σώζει περιοχές ή εν τέλει ήρωας είναι ένας άνθρωπος που θα γυρίσει το βράδυ και θα πει στον άνθρωπό του “ξέρεις σήμερα φέρθηκα πολύ σκάρτα σε κάποιους”; Εκείνος που θα πάει πίσω τον εγωισμό του αναγνωρίζοντας το μελανό στοιχείο».

 

Η περσόνα του Λέρμοντοφ και του Πετσόριν

«Ο Λέρμοντοφ, που έφυγε στα 26 του χρόνια, πήρε το ρίσκο να τα πάει όλα στα άκρα. Η περσόνα του Πετσόριν είναι σαν μια αυτοβιογραφική περσόνα του ίδιου του συγγραφέα ο οποίος είχε μια μεγάλη αντίσταση και ήταν μέσα σε ένα κίνημα ανθρώπων με πολύ ανοιχτούς ορίζοντες σκέψης που αντιστάθηκαν στον Τσάρο. Ο ίδιος ο συγγραφέας είπε ότι δεν θέλει να συμβιβαστεί με μια κοινωνία που τον οδηγεί σε κάποια καταστημένα και όλα τελειώνουν εκεί. Ήταν ένας πολύ ελεύθερος νους αλλά ένας νους είναι ελεύθερος όταν καταλαβαίνει και αναγνωρίζει στον εαυτό του ότι δεν είναι ξαφνικά ένας μεσσίας, αλλά ότι και ο ίδιος έχει καταληφθεί από το σκοτάδι που υπάρχει γύρω του. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο βάσανο και του ηθοποιού επί σκηνής».

 

Μαριλένα Θεοδωράκου

Info

«Ένας Ήρωας του Καιρού μας»

Βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα  του Μιχαήλ Λέρμοντoφ

Μετάφραση: Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ

Διασκευή: Lab.oratorium

Σκηνοθεσία: Βασίλης Καλφάκης

Μουσική: Φώτης Σιώτας

Κίνηση: Βρισηίδα Σολωμού

Σκηνικά: Μιχαήλ Ταμπακάκης

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα

Φωτισμοί: Άννα Σμπώκου

Βοηθός σκηνοθέτη: Στέλλα Ψαρουδάκη

Φωτογραφίες-video: Πάτροκλος Σκαφίδας

Ερμηνεύουν: Ασημίνα Αναστασοπούλου,  Κωνσταντίνος Γεωργαλής,  Βασίλης Καλφάκης,  Απόστολος Καμιτσάκης,  Δάφνη Νικητάκη,  Περσεφόνη Παντοπούλου

Μουσικός Επί Σκηνής:  Φώτης Σιώτας

 

Θέατρο 104

Ευμολπιδών 41, Γκάζι, τηλ. 210 3455020

Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.00

Έως 24 Μαΐου 2018

 

Η ομάδα θεάτρου Lab.oratorium. (Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας).