Ο Δημήτρης Μπογδάνος σκηνοθετεί την παράσταση «Ορφέας και Ευρυδίκη»

Ο Γιάννης Κουρκουμέλης, ο Ιονέσκο και το «Άσε κάτω τις φράουλες»
21 Απριλίου 2018
Ευφροσύνη Μαστρόκαλου: «Το έργο του Μίλλερ έχει θραύσματα και αυτό είναι μια πολιτική του άποψη»
24 Απριλίου 2018
Ο Γιάννης Κουρκουμέλης, ο Ιονέσκο και το «Άσε κάτω τις φράουλες»
21 Απριλίου 2018
Ευφροσύνη Μαστρόκαλου: «Το έργο του Μίλλερ έχει θραύσματα και αυτό είναι μια πολιτική του άποψη»
24 Απριλίου 2018

Ο Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης και η Ευθαλία Παπακώστα στην παράσταση «Ορφέας και Ευρυδίκη» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μπογδάνου. (Φωτογραφίες: Γιάννης Ζάχος).

Πρόκειται για μια από τις πιο διάσημες ιστορίες αγάπης, το απαρηγόρητο love story όλων των αιώνων. Ο μύθος του Ορφέα και της Ευρυδίκης στάθηκε πηγή έμπνευσης για τον σκηνοθέτη Δημήτρη Μπογδάνο ο οποίος υπογράφει και τη σύνθεση των κειμένων στην παράσταση «Ορφέας και Ευρυδίκη» που ανεβαίνει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Ο σκηνοθέτης ανα-παριστά έναν άλλον «Άλλο Κόσμο», που διατηρεί με καθαρότητα και ευαισθησία το παραμυθένιο και συγκινησιακό φορτίο του μύθου των διαχρονικών εραστών, αλλά ταυτόχρονα στέκει ωμά στο σήμερα, λες και η ιστορία ξανασυνέβη προχθές, σε λίγο, τώρα ή αύριο.

«Το κειμενικό μωσαϊκό της παράστασης συντίθεται από τις επιρροές που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των προβών. Με αφορμή τις αποτυπώσεις του Ομήρου, του Πλάτωνα, του Βιργίλιου, του Monteverdi αλλά και του Rilke, του Nick Cave και του Rodin δημιουργήσαμε οργανικά ένα λυρικό κείμενο το οποίο στην πορεία “σπάσαμε” με μία επικοινωνιακή και άμεση αφήγηση που συνδέει τον θεατή με την ιστορία» λέει ο σκηνοθέτης.

«Ο έρωτας του Ορφέα και της Ευρυδίκης είναι διαχρονικός και απολύτως ανθρώπινος. Μπορεί το σύμπαν του ζευγαριού να είναι υπερβατικό και φαντασιακοί παράγοντες να θέτουν τα εμπόδια, ωστόσο η δύναμη με την οποία οι δύο νέοι παλεύουν για την αγάπη τους μπορεί να βιωθεί σε οποιοδήποτε χωροχρόνο. Το ζευγάρι αυτό αποτελεί αρχέτυπο για κάθε θρυλικό love story από τα σπάργανα της μυθοπλασίας. Το θυμάμαι από την παιδική μου ηλικία να με συγκινεί και να με γοητεύει λόγω του ανυπέρβλητου πάθους που γιγαντώνεται αντιστεκόμενο στη θεϊκή θέληση. Επιπρόσθετα η πρόθεση να φτιάξουμε μία ατόφια ιστορία έρωτα με καθαρό δραματουργικό περιβάλλον μας οδήγησε στην επιλογή του συγκεκριμένου ανεβάσματος».

Κατά το μύθο ο Ορφέας κατέβηκε στον Κάτω Κόσμο για να συναντήσει την Ευρυδίκη, όταν εκείνη δαγκώθηκε από ένα φίδι και πέθανε. Με τη μουσική του απάλυνε την καρδιά του Άδη και της Περσεφόνης, οι οποίοι επέτρεψαν στην Ευρυδίκη να γυρίσει πίσω στη γη μαζί με τον Ερμή με τον όρο ότι ο Ορφέας έπρεπε να περπατά μπροστά της και να μην κοιτάξει πίσω μέχρι να φτάσουν στη γη. Ο Ορφέας αθέτησε την υπόσχεσή του και η Ευρυδίκη εξαφανίστηκε πάλι από τη θέασή του.  Υπάρχει δεύτερη ευκαιρία στη ζωή ή αν δεν χειριστεί κανείς με σεβασμό τη δεύτερη ζωή στον Έρωτα παραμονεύει και δεύτερος θάνατος;

«Φυσικά και υφίσταται η δεύτερη ευκαιρία στον έρωτα και τη ζωή» συνεχίζει ο Δημήτρης Μπογδάνος. «Όμως το ζήτημα -όπως εξετάζεται και στην παράστασή μας- είναι πώς διαχειριζόμαστε αυτές τις ευκαιρίες και αν η εμπειρία που έχουμε ήδη είναι αρκετή για να αντιταχθεί στη δύναμη της στιγμής και την εξουσία της τύχης. Η μοίρα και η ελπίδα είναι έννοιες παράλληλες μα και αντικρουόμενες. Και ενδεχομένως η μοίρα μπορεί να παρεμβάλλεται στις διαδρομές μας αλλά η ελπίδα έχει τη δύναμη να νικήσει και να ανατρέψει τη φιλοσοφία με την οποία βιώνουμε αυτή τη μοιραία πραγματικότητα».

 

 

Μαριλένα Θεοδωράκου

 

 

Info

«Ορφέας και Ευρυδίκη»

Σκηνοθεσία – Σύνθεση κειμένου: Δημήτρης Μπογδάνος

Σκηνικά – Κοστούμια: Λυδία Κοντογιώργη

Ειδικός Συνεργάτης: Ιωάννα Νασιοπούλου

Βοηθός σκηνοθέτη – Κινησιολογία: Κωνσταντίνος Κουνέλλας

Συντονισμός παραγωγής: Μαρία Δημητρίου

Υπεύθυνος φωτισμών & ήχου: Παναγιώτης Φουρτούνης

Φωτογραφίες – Trailer: Γιάννης Ζάχος

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, Ευθαλία Παπακώστα

 

Θέατρο του Νέου Κόσμου – Δώμα

Αντισθένους 7 και Θαρύπου, Αθήνα, τηλ. 210 9212900

Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15

Έως 13/5/2018

 

 

 

 

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μπογδάνος.