Η Λίζυ Ξανθοπούλου ερμηνεύει το μονόλογο «Γιατί μαμά;»

Δαυίδ Μαλτέζε: «Ο Βλαντιμίρ και ο Εστραγκόν είναι όλη η ανθρωπότητα»
19 Απριλίου 2018
Ο Γιάννης Κουρκουμέλης, ο Ιονέσκο και το «Άσε κάτω τις φράουλες»
21 Απριλίου 2018
Δαυίδ Μαλτέζε: «Ο Βλαντιμίρ και ο Εστραγκόν είναι όλη η ανθρωπότητα»
19 Απριλίου 2018
Ο Γιάννης Κουρκουμέλης, ο Ιονέσκο και το «Άσε κάτω τις φράουλες»
21 Απριλίου 2018

Η Λίζυ Ξανθοπούλου ερμηνεύει τον μονόλογο «Γιατί μαμά;» σε σκηνοθεσία Αριστοτέλη Μαγουλά. (Φωτογραφίες: Γεωργία Σιέττου, Στέλιος Δανιήλ).

Η Λίζυ Ξανθοπούλου ερμηνεύει ένα μονόπρακτο μπουφονικής αισθητικής που διαπραγματεύεται την πολυπλοκότητα των δεσμών της σχέσης «μάνας – παιδιού» στη σύγχρονη πραγματικότητα. Η παράσταση του έργου «Γιατί μαμά;» ξεκίνησε το 2014 από την Κέρκυρα, κατόπιν ήρθε στην Αθήνα όπου παρουσιάστηκε στο Studio Μαυρομιχάλη το 2016 και στη συνέχεια στο Χώρο Τέχνης 14η Μέρα το 2017. Ξαναπήγε στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας και τώρα ανεβαίνει στο Θέατρο Αλκμήνη.

«Το συγκεκριμένο έργο ήρθε και μας βρήκε. Η Τζωρτζίνα Τζήλιου που το έχει γράψει είναι παιδική μου φίλη και κάποια στιγμή βρεθήκαμε σε ένα σεμινάριο του Αριστοτέλη Μαγουλά που είναι ο σκηνοθέτης της παράστασης» λέει η ηθοποιός Λίζυ Ξανθοπούλoυ. «Μου είπε ότι έχει γράψει το πρώτο της θεατρικό έργο και μου το έδωσε να το διαβάσω. Αργότερα μου είπε την ιδέα της για ένα δεύτερο θεατρικό, πριν καν ξεκινήσει να το γράφει και της είπα να το προχωρήσει. Ήταν συνταρακτικό αυτό που άκουσα πριν καν γίνει κείμενο, το πίστεψα εξ αρχής και όταν το “Γιατί μαμά;” ήρθε στα χέρια μου, με ταρακούνησε. Η Τζωρτζίνα έδωσε μέσα σε αυτές τις δέκα σελίδες όλη της την ψυχή. Ήταν αυτός ο πολύ σημαντικός λόγος για να ξεκινήσει αυτό το ταξίδι».

Η υπόθεση του έργου. «Πρόκειται για την εξομολόγηση μιας κόρης απέναντι στη μητέρα της μέσα από ένα τηλεφώνημα. Θα προσπαθήσει να τα πει όλα, ότι δεν έχει πει μέχρι τώρα, δεν ξέρουμε αν είναι αργά ή νωρίς, πάντως αυτό το τηλεφώνημα γίνεται. Ενώ έχει τις καλές στιγμές του, την αναπόληση και τις όμορφες αναμνήσεις, κάποια στιγμή γίνεται πολύ σκληρό γιατί η κόρη ξεστομίζει όλη της την αλήθεια, τα παράπονά της και τις αλήθειες που πονούν».

Το κοινό. «Ποτέ δεν είναι ζητούμενο να ταυτιστεί ο θεατής. Είναι ένα δώρο που εμείς προσφέρουμε και μπορεί να χρησιμοποιήσει ο κάθε θεατής. Στις μέχρι τώρα παραστάσεις που έχουμε κάνει, έχουμε δει τους θεατές να φεύγουν και κάτι έχει κουνηθεί μέσα τους, πέρα από τον προβληματισμό σε εγκεφαλικό επίπεδο. Κάτι παίρνουν μαζί τους από αυτή την αίθουσα που στο τέλος θα μείνει άδεια ή κάτι αφήνουν εκεί μέσα, που και στις δύο περιπτώσεις είναι χρήσιμο. Είναι καθαρά βιωματική η παράσταση θα έλεγα, έτσι χτίστηκε. Να γκρεμίζει λίγο την απόσταση και τον τοίχο με τους θεατές».

Η συνεργασία. «Σε έναν μονόλογο μπορεί να εμφανίζεται ένας ηθοποιός που τα λέει μόνος του, αλλά υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι οι οποίοι καταθέτουν τις γνώσεις τους και την ψυχή τους» συνεχίζει η ηθοποιός. «Με τον σκηνοθέτη Αριστοτέλη Μαγουλά δουλέψαμε με το δικό μας μοναδικό τρόπο και χαίρομαι πολύ γιατί έχουμε έναν συντονισμό και μπορούμε να συνεννοηθούμε. Και αυτό δεν είναι εύκολο. Οι κώδικες είναι όλοι σχετικοί πάντα, έχουμε καταφέρει να συνεννοηθούμε χωρίς να λέμε πολλά πάνω στην πράξη, γιατί το θέατρο είναι πράξη καθαρά. Ότι και να πεις, αν δεν το κάνεις πράξη τότε δεν έχει νόημα. Είναι πολύ ταλαντούχος και ευφυέστατος, με σπουδές σε Ελλάδα και εξωτερικό, βασίστηκε σε τεχνικές του physical περισσότερο για την παράσταση αυτή χωρίς όμως να υποτιμούμε καθόλου την κλασική έκφραση από την εκφορά του λόγου. Το αποτέλεσμα είναι ένας πολύ ωραίος συνδυασμός με ισορροπία. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ αυτή την παράσταση χωρίς τα συγκεκριμένα βίντεο του Γιώργου Συμεωνίδη και της Άρτεμις Σταθάκου, χωρίς τη μουσική που έχει γράψει ο Νικόλας Καρίμαλης από τους Razastarr και χωρίς τη σκηνοθετική γραμμή του Αριστοτέλη Μαγουλά. Όλα έχουν γίνει ένα σύνολο που έχει παντρευτεί τόσο καλά και η κατάθεση του κάθε συντελεστή είναι αναπόσπαστο μέρος της παράστασης. Ωστόσο, είναι πάλι ένα ταξίδι από την αρχή με την ίδια αγωνία και το άγνωστο μπροστά».

 

Info

«Γιατί μαμά;»

Κείμενο: Τζωρτζίνα Τζήλιου

Σκηνοθεσία: Αριστοτέλης Μαγουλάς

Video Art: Γιώργος Συμεωνίδης & Άρτεμις Σταθάκου

Μουσική Σύνθεση – sound design: Νικόλας Καρίμαλης (Razastarr)

Φωτογραφίες: Γεωργία Σιέττου, Στέλιος Δανιήλ

Ερμηνεύει η Λίζυ Ξανθοπούλου

 

Θέατρο Αλκμήνη

Αλκμήνης 8, Κάτω Πετράλωνα, τηλ. 210 3428650

Από 20 Απριλίου έως 12 Μαΐου

Παρασκευή στις 21.30 και Σάββατο στις 18.30

Η παράσταση είναι αυστηρά ακατάλληλη για παιδιά