Η Στέφανι Τσάκωνα παρουσιάζει την παράσταση «Περί σώματος»

Τάκης Τζαμαργιάς: «Το Misery έχει πολλαπλά επίπεδα ανάγνωσης»
18 Απριλίου 2018
Δαυίδ Μαλτέζε: «Ο Βλαντιμίρ και ο Εστραγκόν είναι όλη η ανθρωπότητα»
19 Απριλίου 2018
Τάκης Τζαμαργιάς: «Το Misery έχει πολλαπλά επίπεδα ανάγνωσης»
18 Απριλίου 2018
Δαυίδ Μαλτέζε: «Ο Βλαντιμίρ και ο Εστραγκόν είναι όλη η ανθρωπότητα»
19 Απριλίου 2018

Σκηνή από την παράσταση «Περί σώματος» σε χορογραφία και σκηνοθεσία Στέφανι Τσάκωνα. (Φωτογραφίες: Αλεξάνδρα Σταυροπούλου).

Με πηγή έμπνευσης το κείμενο «Τίμαιος» του Πλάτωνα η Στέφανι Τσάκωνα υπογράφει τη σύλληψη, τη χορογραφία, τη μουσική επιμέλεια και τη σκηνοθεσία της παράστασης «Περί σώματος» η οποία περιλαμβάνει χορό, κίνηση και λόγο. Πραγματεύεται το ανθρώπινο σώμα, τη γέννηση, τον έρωτα, το θάνατο, τη ντροπή, την ομορφιά και την ασχήμια, το γήρας. Αναφέρεται στο εύθραυστο του σώματος, την παραμόρφωσή του, στο ναρκισσισμό και την κοινωνική καθοδήγηση μέσω προτύπων.

«Μου κίνησε το ενδιαφέρον το κείμενο αυτό για δύο λόγους. Ο Πλάτωνας αναφέρεται στη δημιουργία του σώματος μέσα από τα πέντε στοιχεία της φύσης. Τη φωτιά, τον αέρα, το νερό, τη γη και τον αιθέρα (πεμπτουσία). Μπήκα στη διαδικασία να δω πως θα μπορούσαν να κινηθούν αυτά τα πέντε στοιχεία σαν δονήσεις, σαν κραδασμοί. Κι έπειτα αναφέρεται στο ανθρώπινο σώμα ως μικρογραφία του σύμπαντος. Κάτι που επίσης είχε μεγάλο ενδιαφέρον, μιας και μία σειρά ασκήσεων που διδάσκω εδώ και πολλά χρόνια έχει αυτή την προσέγγιση» λέει η χορογράφος.

Πριν δώδεκα περίπου χρόνια η Στέφανι Τσάκωνα παρουσίασε το έργο «Περί Ψυχής», μια τριλογία με κεντρικό άξονα το θυμικό. Αμφιθυμία-Επιθυμία- Ευθυμία. Το  έργο «Περί Σώματος» το οποίο  δουλεύει πολλά χρόνια μιλάει για τη γέννηση, τη ζωή, το θάνατο, τις αισθήσεις, την σύνδεσή του με το “αόρατο”. Παράλληλα ακούγονται ποιήματα των Κ.Π. Καβάφη, Τίτου Πατρίκιου και της Στέφανι Τσάκωνα.

«Το “Περί Ψυχής” ήταν μία solo παράσταση με άξονα το θυμικό του ανθρώπου. Μετά το έργο αυτό, γεννήθηκε η ανάγκη να παρουσιαστεί το έργο “Περί Σώματος”. Ένα θέμα που όμως έπρεπε να έρθει η κατάλληλη στιγμή για να ολοκληρωθεί. Ενδιάμεσα πειραματίστηκα με άλλες παραστάσεις, παρουσίασα κάποιες performances, δίδαξα πολύ, διάβασα πολύ και κάποια στιγμή αισθάνθηκα ότι όλο αυτό το υλικό μαζεύτηκε για να βγει στην επιφάνεια. Κίνηση υπάρχει σε όλο το έργο και μέσα από αυτήν ξεπηδάει κάποιες φορές ο χορός. Ο ποιητικός λόγος λειτουργεί συμπληρωματικά στο “Περί σώματος”. Άλλοτε σαν μουσικό χαλί σε μία χορογραφία, άλλοτε σαν μανιφέστο υπέρ του άσχημου και του όμορφου».

 

Info

«Περί σώματος»

Σύλληψη – Χορογραφία – Σκηνοθεσία: Στέφανι Τσάκωνα

Σκηνικά-Κουστούμια: Γιούλη Γαροφαλάκη

Μουσική Επιμέλεια: Στέφανι Τσάκωνα

Σχεδιασμός Φώτων: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου

Φωτογραφίες: Αλεξάνδρα Σταυροπούλου

 

Ερμηνεύουν με αλφαβητική σειρά: Κρισάνα Αλεφαντινού, Νικόλ Δημητρακοπούλου, Λευτέρης Καταχανάς, Καλλιόπη Καραμάνη, Δέσποινα Κυριακίδη, Περικλής Σκορδίλης

Ακούγεται η φωνή του ηθοποιού Χριστόδουλου Στυλιανού

 

Θέατρο Olvio

Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Βοτανικός, τηλ. 210 3414118

Δευτέρα 16 και 23 Απριλίου στις 21.15

Πέμπτη 19 και 26 Απριλίου  στις 21.15

 

 

 

 

 

 

Η χορογράφος Στέφανι Τσάκωνα.