«Η Εβραία – Ο Χαφιές» στο Από Μηχανής Θέατρο

Μαρία Κίτσου: «Είναι ο πιο σημαντικός ρόλος που έχω ασχοληθεί έως τώρα»
2 Απριλίου 2018
Αντώνης Αντωνόπουλος: «Ο Εκκλησιαστής είναι ένα από τα λογοτεχνικά αριστουργήματα»
6 Απριλίου 2018

Η Δώρα Τσίγκα και η Μαρλέν Καμίνσκυ σε σκηνή από τις πρόβες της παράστασης «Η Εβραία – Ο Χαφιές», τα δύο μονόπρακτα του έργου «Τρόμος και Αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ» του Μπέρτολτ Μπρεχτ. (Φωτογραφίες: Αντώνης Θεοδωρίδης).

Δύο από τα εικοσιτέσσερα μονόπρακτα του έργου «Τρόμος και Αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ» που έγραψε ο Μπέρτολτ Μπρεχτ παρουσιάζονται στο Από Μηχανής Θέατρο. Πρόκειται για την «Εβραία» και τον «Χαφιέ» σε σκηνοθεσία Ανδρονίκης Χριστάκη. Τα δύο μονόπρακτα ερμηνεύουν η Μαρλέν Καμίνσκυ και η Δώρα Τσίγκα.

«Δεν μπορώ να προσδιορίσω επακριβώς πότε είχα την πρώτη επαφή με το έργο του Μπέρτολτ Μπρέχτ, αλλά είναι βέβαιο ότι συνέβη από την αρχή της ενασχόλησής μου με το θέατρο και ήδη από τότε μέχρι και σήμερα με ελκύει αδιάκοπα το έργο του» λέει η σκηνοθέτις. «Πρόσφατα ξαναδιάβασα το έργο “Τρόμος και Αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ” και ένιωσα την επιθυμία να το σκηνοθετήσω. Ειδικά τα δυο μονόπρακτα “Εβραία” και “Χαφιές” μου κέντρισαν το ενδιαφέρον γιατί αφορούν στις εσωτερικές συγκρούσεις των ανθρώπων, την αλλοτρίωση και την αποξένωση υπό την απειλή του παρόντος και τον φόβο του μέλλοντος σε μια ασταθή προπολεμική περίοδο».

Τo έργο του Μπρεχτ «Τρόμος και Αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ» και ειδικά τα δυο μονόπρακτα  «H Εβραία» και o «Χαφιές» αφορούν στην ιδιωτική ζωή των ανθρώπων στην Γερμανία το 1935, πριν ακόμη διαφανεί στην κοινωνία αυτό που επρόκειτο να ακολουθήσει.

«Στο μονόπρακτο “Η Εβραία” ο χαρακτήρας της  Ιουδήθ  πέφτει  θύμα των πολιτικών εξελίξεων (δηλαδή του Τρίτου Ράιχ), ωστόσο ο Μπρεχτ μάς υπενθυμίζει ότι ακόμα και όταν κάποιος διώκεται, αυτό δεν τον κάνει αμέσως ηθικά ανώτερο» λέει η ηθοποιός Μαρλέν Καμίνσκυ. «Μια κρίση μπορεί να φέρει στην επιφάνεια ότι κρύβει βαθιά μέσα του ένα άτομο. Με αφορμή συνεπώς μια τόσο οριακή κατάσταση μάς δίνεται η  ευκαιρία να δούμε τις σχέσεις μας και τους εαυτούς μας κάτω από ένα διαφορετικό πρίσμα. Η Ιουδήθ ανακαλύπτει  πράγματα για τον εαυτό της και  προτείνει μέσα από την στάση της το εξής ερώτημα: σε ποια πλευρά θα ήταν άραγε η ίδια, αν οι διώξεις των “μειονοτικών και φυλετικών  ομάδων” από τους Ναζί  την είχαν αποκλείσει  ως Εβραία».

Ο Μπρεχτ διεισδύει στον εσωτερικό κόσμο των ηρώων του, εμβαθύνοντας σιγά-σιγά στις πιο ενδόμυχες πτυχές τους, αναδεικνύοντας παράλληλα τον τρόπο με τον οποίο εδραιώνεται σταδιακά πρώτα μέσα από τους ίδιους το ολοκληρωτικό καθεστώς.

«Σκηνοθετικά, προσεγγίζω το έργο ρεαλιστικά και ποιητικά στο βαθμό που το αντιλαμβάνομαι και το ερμηνεύω, όπως το διαβάζω. Η ίδια προσέγγιση αφορά και στην ερμηνεία των ηθοποιών» συνεχίζει η σκηνοθέτις Ανδρονίκη Χριστάκη. «Ολόκληρο το έργο, κάθε σειρά αυτού, έχει και μια ατάκα που θα άξιζε να αναφερθεί χωριστά, αλλά τη δεδομένη στιγμή δεν μπορώ να ξεχωρίσω μια από αυτές. Παρότι το έργο προσδιορίζεται χρονολογικά από τον Μπρεχτ,  δηλαδή τα γεγονότα διαδραματίζονται το 1935, μόλις δηλαδή αρχίζει να διαφαίνεται ο τρόμος και η φρίκη του πολέμου που θα ακολουθήσει, τα θέματα και οι έννοιες του έργου μάς δίνουν τη δυνατότητα να τα δούμε τόσο στο χθες, όσο και στο σήμερα,  αφού αφορούν στις εσωτερικές συγκρούσεις των ανθρώπων, υπό την συνθήκη της άγνοιας για το παρόν και το μέλλον».

«Η Εβραία» διαδραματίζεται ένα βράδυ στη Φρανκφούρτη το 1935. Μια αστή γυναίκα – σύζυγος καθηγητή Ιατρικής – στο σπίτι της μαζεύει τα πράγματά της σε βαλίτσες, αποφασισμένη να μετοικήσει στο Άμστερνταμ μακριά από τον σύζυγό της, ορμώμενη από την νέα πραγματικότητα που διαφαίνεται γύρω της, επιθυμώντας να μην σταθεί εμπόδιο στην εξέλιξη της καριέρας του συζύγου της λόγω της καταγωγής της. Μέσα σε αυτήν την ευαίσθητη συναισθηματική κατάσταση, τηλεφωνεί σε φίλους και γνωστούς και μέσα από την συνομιλία τους τόσο η ίδια όσο και οι άλλοι έρχονται αντιμέτωποι με τον φόβο για το άγνωστο που θα επακολουθήσει.

«Ο Χαφιές» διαδραματίζεται στην Κολωνία το  1935, ένα βροχερό Κυριακάτικο απόγευμα. Μια αστική οικογένεια – ένας άνδρας, μια γυναίκα και ο γιος τους – στο σπίτι τους παρουσία της υπηρέτριας τους, βιώνουν με φόβο την μεταβατική περίοδο που διαδέχεται την φυσιολογική καθημερινή πορεία της ζωής τους και αλλάζει άρδην τις ισορροπίες γύρω τους, τα πιστεύω και τις βαθύτερες αξίες τους, αφού εμποτίζονται με δυσπιστία από το ενδεχόμενο της προδοσίας του ενός προς τον άλλο ακόμη και μέσα στην ίδια την οικογένεια τους.

«Όταν εργάζομαι στα  γερμανικά, αγγλικά ή ελληνικά, ως ηθοποιός ή σκηνοθέτις, μου θυμίζω πάντα ότι, αν και φυσικά υπάρχουν διαφορές, τόσο μεταξύ των πολιτισμών όσο και μεταξύ των καλλιτεχνών, υπάρχει πάντα στον αντίποδα και η καθολική γλώσσα του θεάτρου» συμπληρώνει η Μαρλέν Καμίνσκυ. «Συνεπώς για μένα προσωπικά, η εμπειρία του θεάτρου μέσα από μια γλώσσα που δεν είναι η πρώτη μου γλώσσα, φέρνει την ευκαιρία μιας πιο σπλαχνικής σχέσης με έναν πολιτισμό καθώς και με τον  εαυτό μου. Παρόλο που το κοινό της Ελλάδας  δεν είναι τόσο συνηθισμένο να ακούει μια ξενική προφορά επί σκηνής, (όπως μπορεί να είναι στο Λονδίνο για παράδειγμα) είμαι πολύ ευγνώμων, γιατί το ελληνικό κοινό σε προηγούμενες παραγωγές και ρόλους μου εδώ, παρέκαμψε αυτήν την ιδιαιτερότητα και συνδέθηκε μαζί μου στο  δημιουργικό -καλλιτεχνικό κομμάτι που βρίσκεται πέρα από την προφορά. Σε αυτή την παράσταση μπαίνω σε έναν χαρακτήρα που ζει σε έναν κόσμο όπου οι γνωστές καθημερινές, ζωντανές και οικείες κοινωνικές δομές αρχίζουν να καταρρέουν. Όπου ο φόβος και η αβεβαιότητα, αρχίζουν να καταδεικνύουν  την  διαφορά μεταξύ  του μοραλισμού και της  ηθικής. Ειδικά στο  μονόπρακτο του ‘Χαφιέ’ αυτό συμβαίνει μέσα από ένα παράλογο χιούμορ».

 

 

Info

«Η Εβραία – Ο Χαφιές»

Δύο μονόπρακτα του έργου «Τρόμος και Αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ» του Μπέρτολτ Μπρεχτ

Μετάφραση: Πέτρος Μάρκαρης

Σκηνοθεσία: Ανδρονίκη Χριστάκη

Διεύθυνση Φωτισμού: Κατερίνα  Μαραγκουδάκη

Βοηθοί  Σκηνοθέτη: Νικολέτα Παράσχη, Ρεβέκκα Παυλίδου

Σκηνικά- Κοστούμια: Ανδρονίκη Χριστάκη

Μουσική Επιμέλεια: Ανδρονίκη Χριστάκη – GeorgeGaudy

Μουσική Σύνθεση-Ενορχήστρωση: GeorgeGaudy

Εκτελεστής Παραγωγός: Ρούλα Νικολάου

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Λία Κίκερη

Φωτογραφίες Αντώνης Θεοδωρίδης

Παίζουν : Μαρλέν Καμίνσκυ, Δώρα Τσίγκα

 

Από Μηχανής Θέατρο – Πάνω σκηνή

Ακαδήμου 13, τηλ. 210 5232097

Από  Παρασκευή  13 Απριλίου

Παρασκευή στις 21.00, Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 20.00