Η Μάνια Παπαδημητρίου, ο Στέλιος Πετράκης και … «Η Λεονί εν αναμονή»
23 Μαρτίου 2018
Λένα Δροσάκη: «Ο Δημήτρης Τάρλοου προσεγγίζει τα έργα με έναν μοναδικό τρόπο»
28 Μαρτίου 2018

Οι συντελεστές των τριών παραστάσεων που παρουσιάζονται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Η δυναμική του Ελληνικού Λόγου στο Θέατρο» (2018-2020) στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Ανοιχτές πρόβες πραγματοποιούνται από το Φεστιβάλ Νεοελληνικού Έργου του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, με στόχο την ανάδειξη και προώθηση του ελληνικού θεατρικού κειμένου, όπου παρουσιάζονται τρία χαρακτηριστικά έργα της νεοελληνικής δραματουργίας. Ο Κοραής Δαμάτης σκηνοθετεί την εμβληματική «Αυλή των Θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, η Άσπα Τομπούλη το «Ενυδρείο» του Κώστα Μουρσελά και ο Βαγγέλης Λάσκαρης την «Πείνα», ένα σύγχρονο  έργο του συγγραφέα Χαράλαμπου Γιάννου.

Το κοινό καλείται  να παρακολουθήσει δωρεάν ανοιχτές πρόβες, να εκθέσει τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες του, να συνομιλήσει με τους σκηνοθέτες. Η γνωριμία και η εξοικείωση με τη θεατρική πράξη θα γίνει με όχημα σύγχρονα έργα σημαντικών Ελλήνων συγγραφέων. Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά είναι ανοιχτό για όλα τα σχολεία, τα γηροκομεία, τους περαστικούς, για οποιονδήποτε θέλει να δει τι σημαίνει πολιτισμός, θέατρο και πως εξελίσσεται αυτό από την πρόβα έως τη σκηνή. Καλεί όλον τον κόσμο να ανακαλύψει τον μηχανισμό της θεατρικής πράξης εκ των έσω, δίνοντάς του τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσει πώς φτιάχνεται μια θεατρική παράσταση και να ακολουθήσει τη διαδρομή της μέσα από μια σειρά ανοιχτών προβών. Μια διαδρομή στα άδυτα του θεάτρου με συνοδοιπόρους συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιούς, σκηνογράφους, ενδυματολόγους, φωτιστές.

 

Η Αυλή των Θαυμάτων

«Ένοιωσα θαυμασμό και συγκίνηση. Τα ίδια συναισθήματα που είχα νοιώσει όταν το είχα πρωτοδιαβάσει πριν πολλά χρόνια, τα ίδια όπως κι όταν έβλεπα όποια ανεβάσματά του έχω δει κατά καιρούς. Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο που άνοιξε δρόμους στην Ελληνική Δραματουργία» λέει ο Κοραής Δαμάτης που σκηνοθετεί την «Αυλή των Θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη. «Όταν μου το πρότεινε ο Νίκος Διαμαντής, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, η πρώτη σκέψη ήταν αν θα καταφέρω. Αν καταφέρω, δηλαδή, να κάνω, ουσιαστικά και χρήσιμα, την ανοιχτή πρόβα. Και το λέω γιατί μέχρι τώρα, όλες οι δουλειές μου, έγιναν αυστηρά κεκλεισμένων των θυρών. Ευτυχώς η πρόταση έγινε αρκετά νωρίς και έτσι είχα το χρόνο να το ‘‘δουλέψω’’ στο μυαλό μου και να προετοιμαστώ. Τα σχόλια μέχρι τώρα είναι πολύ ενθαρρυντικά όσο αφορά την επιτυχία αυτού του προγράμματος. Ο κόσμος που έρχεται, ανεξαρτήτου ηλικίας, θα ‘λεγα ότι είναι ενθουσιασμένος. Παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή, συμμετέχει, ρωτάει για τη δουλειά μας, απορεί για το πόσο δύσκολη και απαιτητική είναι η διαδικασία του ανεβάσματος ενός θεατρικού έργου… και διαπιστώνουμε ότι κάποιοι θεατές, έρχονται και ξανάρχονται παρακολουθώντας έτσι βήμα-βήμα την όλη διαδικασία».

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά χάρη στο τριετές Πρόγραμμα “Δημιουργία και καθιέρωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά του Φεστιβάλ «Η δυναμική του Ελληνικού Λόγου στο Θέατρο» (2018-2020), επιμένοντας σε μια κοινωνική πολιτική η οποία θέλει ένα θέατρο ανοιχτό στην κοινωνία, στον πολίτη της ευρύτερης περιφέρειας του και όχι μόνο, ανοίγει τις πόρτες του στο μεγάλο κοινό κάθε ηλικίας και κάνει ένα πρώτο και ουσιαστικό βήμα για τη θεατρική εκπαίδευση. «Σκοπός είναι να έρθει ο πολίτης κοντά στο θέατρο και το θέατρο κοντά στον πολίτη. Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά αναζητώντας το σύνδεσμο ανάμεσα στη σκηνή και την πλατεία, ενθαρρύνει την δημιουργική εμπλοκή των θεατών στη θεατρική διαδικασία» σημειώνει ο Νίκος Διαμαντής Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΔΘΠ / Υπεύθυνος υλοποίησης προγράμματος.

 

Το Ενυδρείο

«Είχα διαβάσει το κείμενο πριν από αρκετά χρόνια» λέει η Άσπα Τομπούλη. «Μου είχε κάνει εντύπωση η οξυδέρκεια του Μουρσελά, το γεγονός ότι από το 1980 ακόμα μιλούσε τόσο καίρια για συμπεριφορές και νοοτροπίες των οποίων τα αποτελέσματα βλέπουμε σήμερα – αρνητικά δυστυχώς. Δεν έχω δει παράσταση του έργου. Ήταν μία ευχάριστη έκπληξη η πρόταση του Νίκου Διαμαντή να σκηνοθετήσω το “Ενυδρείο” στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και μάλιστα σε ένα τόσο ενδιαφέρον project. Η δημιουργική εμπλοκή των θεατών στη θεατρική διαδικασία είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά, μία καινούργια εμπειρία. Το κοινό παρακολουθεί και στο τέλος κάνει ερωτήσεις. Κατά τη διάρκεια της πρόβας κάνω και εγώ κάποιες ερωτήσεις ή εξηγώ κάτι στο κοινό για τη διαδικασία της πρόβας. Κάνουμε πρόβα, με σταματήματα, επαναλήψεις, διορθώσεις. Προσπαθώ μαζί με τους ηθοποιούς (Τζένη Σκαρλάτου, Περικλής Μοσχολιδάκης, Μαρία Καβουκίδου, Στέλιος Καλαϊντζής, Κοραλία Τσόγκα, Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης) να κάνουμε έτσι την πρόβα ώστε το κοινό και να καταλαβαίνει κάτι από το έργο και τη διαδικασία της θεατρικής πρόβας και εμείς να προχωράμε όσο γίνεται τη δουλειά μας. Για τις επόμενες τρεις εβδομάδες το πρόγραμμα προβλέπει δύο διπλές ανοικτές στο κοινό πρόβες, δύο φορές την εβδομάδα, και μετά στις 31 Μαρτίου ξαναγυρνάμε σε κλειστές πρόβες χωρίς κοινό. Δεν είναι εύκολη συνθήκη. Είναι μία πρόκληση. Ουσιαστικά, αντιστρέφεται η θεατρική διαδικασία. Κάνουμε πρόβες για να ετοιμάσουμε μία παράσταση και να την παρουσιάσουμε στο κοινό στην πρεμιέρα. Εδώ, έχουμε το κοινό παρόν από τις πρώτες κιόλας πρόβες. Το κοινό (νέα παιδιά στην πλειονότητά του) είναι ιδιαίτερα προσεκτικό, το ενδιαφέρει κυρίως η πρόβα και οι πληροφορίες που δίνει ή οι παρατηρήσεις που κάνει ο σκηνοθέτης. Και εγώ και οι ηθοποιοί, έχουμε εντυπωσιαστεί από τις ερωτήσεις και τα σχόλια των παιδιών, το πόσο παρατηρητικά είναι, πόσο ενδιαφέροντα είναι αυτά που λένε και για την διαδικασία και για μας. Οι Ανοικτές Πρόβες γίνονται για να καταλάβουν οι θεατές μας, πως φτιάχνεται μία παράσταση, πως ο ηθοποιός κτίζει σιγά-σιγά και καθόλου εύκολα έναν ρόλο, πως οργανώνει το σώμα του και τον λόγο του πάνω στη σκηνή, ποιος είναι ο ρόλος του σκηνοθέτη και με ποια λογική κάνει την Α ή την Β επιλογή. Αν καταφέρουμε να κάνουμε αυτά τα παιδιά να γνωρίσουν λίγο καλλίτερα το θέατρο, να αγαπήσουν το θέατρο και τους ανθρώπου που το φτιάχνουν, τότε πιστεύω ότι θα έχουμε πετύχει κάτι σημαντικό, γιατί τα παιδιά αυτά είναι το αυριανό κοινό. Για εμάς που φτιάχνουμε παραστάσεις, η διαδικασία της ανοικτής πρόβας είναι νομίζω μία ισχυρή υπενθύμιση ότι το κοινό είναι πάντα παρόν, είναι ο μόνιμος εταίρος μας – φιλοπερίεργος και απαιτητικός. Θέατρο χωρίς κοινό δεν υπάρχει. Η καλλιέργεια και η εξοικείωση αυτού του κοινού με τη δουλειά μας και την τέχνη μας, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει».

 

Η Πείνα

«Θυμάμαι έπινα μπίρα σε ένα μαγαζί στο Αιγάλεω όταν με πήρε τηλέφωνο ο Παύλος Αγιαννίδης και μου μίλησε για το όλο φεστιβάλ και το έργο του Χαράλαμπου Γιάννου» λέει ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Λάσκαρης. «Οι χρόνοι ήταν πιεσμένοι και ήθελαν άμεσα μια απάντηση. Γύρισα σπίτι και διάβασα το έργο στη 1.00 το βράδυ. Το έργο κύλησε με μια ανάσα. Ενθουσιάστηκα. Είναι σπάνιο να μου συμβεί αυτό με ένα κείμενο. Έστειλα μήνυμα αμέσως χωρίς να το πολυσκεφτώ και είπα είμαι μέσα. Ήθελα πάρα πολύ να το κάνω. Από τότε και μέσα στα πλαίσια της ανάλυσης που απαιτείται ένας σκηνοθέτης να κάνει, το έχω διαβάσει ούτε εγώ θυμάμαι πόσες φορές και η άποψη μου είναι πώς πρόκειται για ένα διαμάντι. Οφείλουμε όλοι μας από οποιοδήποτε πόστο κι αν ενεργούμε να προστατεύουμε, να τιμάμε, να μελετάμε και να προστατεύουμε τον ελληνικό λόγο. Το θέατρο μπορεί να αναδείξει τα ελληνικά κείμενα αλλά επειδή το θέατρο είναι και μια διεθνής γλώσσα μπορεί να γίνει και το μέσο ώστε να γίνουν γνωστά τα κείμενα αυτά σε ολόκληρο το κόσμο. Η εξωστρέφεια αυτή μου φαίνεται αναγκαία. Με τον κ. Διαμαντή τώρα γνωριζόμαστε, από το λίγο που έχουμε μιλήσει νομίζω πως πρόκειται για έναν εργάτη του θεάτρου κι αυτό με συγκινεί. Τον ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη του και επειδή δεν μου αρέσει να χρωστάω, η γενιά μου εξάλλου πέρασε πολλά και θα συνεχίσει να περνάει πολλά με τα χρέη που της φόρτωσαν, προσπαθώ μέσα από την δουλειά μου να ξεχρεώσω και να φανώ αντάξιος των προσδοκιών του».

 

Info

Πρόγραμμα με θέμα: Δημιουργία και καθιέρωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά του Φεστιβάλ “Η δυναμική του Ελληνικού Λόγου στο Θέατρο”

«Η αυλή των θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη

«Το ενυδρείο» του Κώστα Μουρσελά, σε σκηνοθεσία Άσπας Τομπούλη

«Η Πείνα» του Χαράλαμπου Γιάννου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λάσκαρη

Σκηνικά-Κοστούμια: Λίλη Πεζανού

Φωτισμοί: Άννα Σμπώκου

Μουσική: Νίκος Βασιλείου

Βοηθοί Σκηνοθετών: Αναστασία Τσούτση, Κατερίνα Πεσταματζόγλου, Ευθύμης Χρήστου, Αλεξάνδρα Μηλιώνη

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Σταύρος Γιαννακόπουλος, Μαρία Καβουκίδου, Στέλιος Καλαϊτζής, Άρης Kυπριανού, Περικλής Μοσχολιδάκης, Νατάσα Οικονομοπούλου, Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, Τζένη Σκαρλάτου, Κοραλία Τσόγκα, Βικτώρια Φώτα.

 

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Λεωφ. Ηρ. Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς, τηλ. 210 4143310

Από Κυριακή 11 Μαρτίου έως Δευτέρα 4 Ιουνίου, από τις 10.00 έως τις 15.00.

Με ελεύθερη είσοδο.

www.dithepi.gr

  • Το πρόγραμμα μπορούν να παρακολουθήσουν άτομα με κινητικές αναπηρίες, αλλά και με ακουστικά προβλήματα, καθώς θα εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις συμμετοχής τους.
  • Επιπλέον, θα παρουσιαστούν και οκτώ αναλόγια τον Μάιο στη διάρκεια ενός διημέρου και το φεστιβάλ θα κλείσει με μια μεγάλη εκδήλωση και στρογγυλά τραπέζια.
  •  Το πρόγραμμα με θέμα: Δημιουργία και καθιέρωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά του Φεστιβάλ “Η δυναμική του Ελληνικού Λόγου στο Θέατρο”, πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού προγράμματος «Αττική» (2014 – 2020) το οποίο συγχρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό Ταμείο περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

 

Ο Νίκος Διαμαντής, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και Yπεύθυνος υλοποίησης προγράμματος.