Ένα γράμμα, ο Ρενέ Μαγκρίτ και το «Σημείο Β»

Αργύρης Παυλίδης: «Η δική μου της νιότης περιπέτεια ήταν το θέατρο»
15 Μαρτίου 2018
«Ο Μισάνθρωπος» μέσα από τα social media
17 Μαρτίου 2018
Αργύρης Παυλίδης: «Η δική μου της νιότης περιπέτεια ήταν το θέατρο»
15 Μαρτίου 2018
«Ο Μισάνθρωπος» μέσα από τα social media
17 Μαρτίου 2018

O Κωνσταντίνος Παράσης και Παύλος Παυλίδης στην παράσταση «Σημείο Β». (Φωτογραφίες: Σιλένα Τριβιζά ).

Ο Δημήτρης Παγώνης υπογράφει τη σύλληψη της παράστασης «Σημείο Β» την οποία συνσκηνοθετεί με τον Παύλο Παυλίδη. Μια νύχτα γύρισε στο σπίτι του μετά από μια πολύ δύσκολη μέρα, κουρασμένος, μόνος και απελπισμένος. Ένιωθε οργή και μίσος για τον εαυτό του αλλά και για τους γύρω του. Αυτή η αποπνικτική αίσθηση τον ώθησε να γράψει γράμμα στον μελλοντικό του εαυτό.

«Καθώς έγραφα το γράμμα μού ήρθε η έμπνευση να κάνω κάτι με το συναίσθημα που υπήρχε μέσα μου. Αυτό το συναίσθημα έγινε το υλικό για να γίνει αυτή η παράσταση. Το δεύτερο πράγμα που στάθηκε πηγή έμπνευσης ήταν ο πίνακας του ζωγράφου Ρενέ Μαγκρίτ με τίτλο ‘O Δάσκαλος’. Όταν τον είδα αντίκρισα αυτό που ένιωθα μέσα μου. Ο πίνακας αυτός διαμόρφωσε την ατμόσφαιρα του έργου».

Στην παράσταση «Σημείο Β» δεν υπάρχει υπόθεση, μονάχα μια ροή δράσεων που συμπληρώνουν εικόνες ικανές να ανοίξουν τη φαντασία του θεατή. Όσοι είναι οι θεατές κάθε βράδυ, τόσες και οι υποθέσεις. Πρόκειται για μια φανταστική συνάντηση που αφηγείται το μοναχικό ταξίδι προς την αυτογνωσία, μέσα από τις σκέψεις ενός ανθρώπου τη στιγμή που αποτυγχάνει. Ο άνθρωπος βιώνοντας την αποτυχία του, στρέφεται στον μελλοντικό του εαυτό ζητώντας κουράγιο, παρέα ή ακόμη και να τον αφήσει ήσυχο, αποτυχημένο πλέον αλλά σίγουρα αποδεσμευμένο από κάθε αγωνία ή φόβο – συστατικά απαραίτητα και δεδομένα, όταν κάποιος δοκιμάζει το «ταξίδι προς το όνειρο του».

«Το “Σημείο Β” είναι ένας μεγαλειώδης στόχος που νομίζουμε ότι θα μας δώσει ταυτότητα όταν τον πραγματοποιήσουμε, ενώ το μόνο που κάνει είναι να μας απομακρύνει από μικρές χαρές και από έναν όμορφο τρόπο ζωής» συνεχίζει ο Δημήτρης Παγώνης. «Σημείο Β είναι η στιγμή που βρίσκεις το δικό σου μοναδικό τρόπο να ταξιδεύεις προς τα εκεί που θέλεις να πας. Με τον Παύλο Παυλίδη –ο οποίος παίζει στην παράσταση- συνεργαστήκαμε πάνω στη σκηνική σύνθεση-εγκατάσταση.  Μαζί του ερμηνεύει και ο Κωνσταντίνος Παράσης. Λατρεύω αυτά τα δυο παιδιά. Ο Παύλος είναι το μυαλό και αν δεν υπήρχε, απλά το κοινό θα έβλεπε ωραίες εικόνες και χρώματα, χωρίς νόημα και δέσιμο. Είναι εκείνος που συγκροτεί τη σκέψη μου. Ο Κωνσταντίνος είναι το σώμα, έτοιμος να δοκιμάσει, έτοιμος να πέσει, να θυσιαστεί, να κάνει τα πάντα επειδή αγαπάει αυτό που κάνει. Για κάποιο μυστήριο λόγο όποιες διαφωνίες είχαμε ήταν πολύ παραγωγικές. Μακάρι να υπάρξει ξανά μια τέτοια συνεργασία».

 

Info

«Σημείο Β»

Σύλληψη: Δημήτρης Παγώνης

Σκηνική σύνθεση-εγκατάσταση: Δημήτρης Παγώνης – Παύλος Παυλίδης

Επιμέλεια ήχων – μουσικής: Ιωάννα Ζέρβα

Σχεδιασμός Φωτισμών: Δημήτρης Παγώνης

Φωτογραφίες: Σιλένα Τριβιζά

Παίζουν: Κωνσταντίνος Παράσης και Παύλος Παυλίδης

 

Χώρος Τέχνης 14η Μέρα

Καλλιρόης 10, Αθήνα, τηλ.  210 9210077

https://www.14mera.gr/map.asp

Σάββατο και Κυριακή στις 21.00

Έως 31/3