«Ο Τσέχωφ βωβός;» στο Από Μηχανής Θέατρο

Μια «Handmade» performance σύγχρονου χορού
7 Μαρτίου 2018
Τάσος Κώνστας: «Ο Καραγκιόζης με έβαλε μέσα στη φιλοσοφία του»
9 Μαρτίου 2018

Τρεις ηθοποιοί και ένας μουσικός στην παράσταση «Ο Τσέχωφ βωβός;» (Φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου).

Αυτή τη φορά  καταπιάνεται με ένα έργο που μιλάει για την ανάγκη του ανθρώπου να δημιουργεί ιδίως σε περιόδους κρίσης. H Εστέρ Αντρέ Γκονζάλες παντρεύει αποσπάσματα από τα θεατρικά έργα του Άντον Τσέχωφ με την κωμωδία και τον βωβό κινηματογράφο και σκηνοθετεί την παράσταση του έργου «Ο Τσέχωφ βωβός;» του Ηλία Μαρούτση.

«Η παράσταση δεν έχει πρόθεση να είναι μια ιστορική ή ψυχολογική καταγραφή: κάθε ομοιότητα με τη δική μας πραγματικότητα είναι καθαρή σύμπτωση. Αντιθέτως, προβάλλεται μια άλλη πραγματικότητα –φιλοσοφική, μεταφυσική, αισθητική- που εμπεριέχει τις βάσεις του κόσμου στον οποίο ζούμε» λέει η Γαλλομεξικανή σκηνοθέτις, η οποία έχει συνεργαστεί με το Θέατρο Τέχνης, το Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας, το Πορεία, το Studio Μαυρομιχάλη, το Παλλάς, το Θέατρο του Νέου Κόσμου, κ.ά. «Μιλάει για μια εποχή κρίσης που η ελπίδα φεύγει και ξαφνικά έρχεται κάποιος γεμάτος ποίηση, ελπίδα και θέληση και προσπαθεί να ξανακάνει τέχνη, με ανθρώπους που νομίζουν ότι αυτό δε γίνεται πια».

Η  Όλγα Κνίπερ, χήρα του Άντον Τσέχωφ, μούσα του Στανισλάφσκι και μεγάλη σταρ του Θεάτρου Τέχνης της Μόσχας ταξιδεύει στην Αμερική για να κατακτήσει και τον κόσμο του κινηματογράφου.

«Μήπως αυτή η γυναίκα δεν είναι η χήρα του Τσέχωφ αλλά λέει ότι είναι; Αυτό το αφήνουμε ανοιχτό. Ωστόσο, ξέρει πολύ καλά τα έργα του Τσέχωφ, αγαπάει το θέατρο και είναι πολύ καλή ηθοποιός. Ταξιδεύει στην Αμερική για να κάνει κινηματογράφο και να γίνει σταρ. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της γίνεται το οικονομικό κραχ στην Αμερική το 1929 και όταν πια φτάνει στο Χόλιγουντ, το στούντιο καταρρέει και βρίσκει δύο ηθοποιούς και έναν μουσικό που μένουν εκεί, γιατί δεν έχουν σπίτι και δουλειά και τους προτείνει να ανεβάσουν μια σύνθεση με όλα τα μεγάλα έργα του Τσέχωφ να τα κάνουν κινηματογράφο. Οπότε είναι η εποχή του βωβού κινηματογράφου και εκείνη δεν έχει καταλάβει ότι βέβαια δεν μπορεί ένας συγγραφέας να είναι το κέντρο του κινηματογράφου αφού δεν υπάρχει πια λόγος, δηλαδή ομιλία. Παρόλα αυτά οι άλλοι ηθοποιοί θέλουν να παίξουν για να έχουν δουλειά, της λένε ότι μπορούν να κάνουν Τσέχωφ βωβό και παίρνουν έμπνευση από τα έργα, τις ιδέες, τις αλήθειες, τους ρόλους και τις συνθήκες από τις “Τρεις Αδελφές”, τον “ Γλάρο”, τον “Θείο Βάνια” και τα κάνουν μέρος του μεγάλου έργου τους» συνεχίζει η Εστέρ Αντρέ Γκονζάλες.

Η παράσταση. «Είναι περισσότερο η περιπέτεια αυτών των ανθρώπων που προσπαθούν να ξαναφανταστούν έναν άλλο κόσμο, ένα μέλλον και να μην μείνουν σε έναν κόσμο ή μια λογική που έχει τελειώσει. Στην παράστασή μας οι τρεις ηθοποιοί ερμηνεύουν ο καθένας δέκα ρόλους με τα ελάχιστα μέσα και είναι ένας μαραθώνιος για αυτούς και το πετυχαίνουν πολύ καλά. Υπάρχει επίσης ένας μουσικός επί σκηνής ο Κώστας Κακούρης –όπως υπήρχε πάντα ζωντανή μουσική την εποχή του βωβού κινηματογράφου – η οποία είναι από έργα του Τσέχωφ.  Το κείμενο έχει και το τραγικό έχει και πολύ γέλιο και είναι αρκετά επίκαιρο με πολύ ωραία λόγια. Μια καλή και ενδιαφέρουσα κωμωδία πάντα πάει πιο βαθιά, έχει και το τραγικό κομμάτι, αλλά ο Ηλίας όπως και ο ίδιος ο Τσέχωφ έχει χιούμορ οπότε όλο το έργο έχει μερικές φορές πιο ελαφρύ ή πιο μαύρο χιούμορ, ο κόσμος γελάει αρκετά και για διαφορετικούς λόγους».

Ερωτήματα. «Με αυτό το έργο θέλησα να πάρω απόσταση, να παίξω με μια σειρά ερωτήματα: Είναι απαραίτητη η τέχνη; Η ποίηση είναι μια πολυτέλεια της ανθρώπινης ύπαρξης; Ποια είναι η λειτουργία της σε περίοδο κρίσης; Έχει κάποια θέση σε μια κοινωνία σε κατάσταση συναγερμού; Με το έργο του, ο Ηλίας ξύπνησε μέσα μου αυτά τα ερωτήματα που έχουν αποτελέσει, χρόνια πριν, την αιτία της ενασχόλησής μου με αυτό το επάγγελμα. Στον τίτλο του έργου βρήκα μια έντονη αντίφαση. Ο Τσέχωφ βωβός; Ένα αστείο ή ίσως μια πρόκληση; Εγώ επέλεξα τη δεύτερη εκδοχή».

 

Info

«Ο Τσέχωφ βωβός;»

Κείμενο: Ηλίας Μαρούτσης

Σκηνοθεσία / Κίνηση: Esther Andre Gonzalez

Σκηνικά / Κοστούμια: Χρήστος Κωνσταντέλλος

Φωτισμοί: Άννα Σμπώκου

Πρωτότυπη Μουσική: Κώστας Κακούρης

Βίντεο: Μαρία Αθανασοπούλου

Μακιγιάζ: Κυριακή Μελίδου

Κομμώσεις: Ιουλία Συγριμή

Γραφιστικά: Θεοδοσία Μαρούτση

Βοηθός Παραγωγής: Βασίλης Παππάς

Βοηθός Σκηνοθέτη: Δήμητρα Μπαλή

 

Παίζουν: Αιμιλία Βασιλακάκη, Μίλτος Σαμαράς, Κώστας Χατζηδημητρίου, Κώστας Κακούρης.

 

Από Μηχανής Θέατρο

Ακαδήμου 13, Κεραμεικός, τηλ. 210 5232097

Κάθε Σάββατο στις 21.00  και Κυριακή στις 17.00.

Έως 1/4/2018