Λευτέρης Βασιλάκης: «Το χειρότερο πράγμα στον άνθρωπο είναι η αλλοτρίωση»
6 Μαρτίου 2018
«Ο Τσέχωφ βωβός;» στο Από Μηχανής Θέατρο
8 Μαρτίου 2018
Λευτέρης Βασιλάκης: «Το χειρότερο πράγμα στον άνθρωπο είναι η αλλοτρίωση»
6 Μαρτίου 2018
«Ο Τσέχωφ βωβός;» στο Από Μηχανής Θέατρο
8 Μαρτίου 2018

Η Μαρία Σκουλά συμμετέχει στην performance «Handmade» σε χορογραφία Βίκυς Βασιλοπούλου. (Φωτογραφίες: Αλέξης Ζαφειράκης).

Ξεκίνησε κυριολεκτικά από μια κλωστή. Από το πλέξιμο. Η χορογράφος Βίκυ Βασιλοπούλου θέλησε να συνδέσει και να σωματοποιήσει την έννοια του χειροποίητου μέσα από μια διαδικασία «πλεξίματος». Το αποτέλεσμα είναι η performance σύγχρονου χορού με τίτλο «Handmade» στην οποία συμμετέχουν επαγγελματίες και ερασιτέχνες χορευτές καθώς και η ηθοποιός Μαρία Σκουλά. Στο βίντεο που προβάλλεται κατά τη διάρκεια της παράστασης συμμετέχουν o Αφρικανός χορευτής και κρουστός Dauda Conteh και η ακτιβίστρια Click Nwgere.

«Handmade, δηλαδή χειροποίητο. Δεν διαπραγματευτήκαμε τον τίτλο της παράστασης και πήγε η δουλειά από την αρχή ως το τέλος μέσα από αυτό. Και είχε και πολύ ενδιαφέρον. Ξεκινάμε από την Click Nwgere, μια αφρικανή η οποία χρησιμοποιεί το πλέξιμο σαν ζεν κατάσταση. Η ίδια είναι μια βασανισμένη γυναίκα, ήρθε στην Ελλάδα ως πολιτική πρόσφυγας και μέσα από το πλέξιμο δίνει μια άλλη διάσταση στη ζωή και τη σκέψη της. Ξεκινώντας από εκείνη, αλλά και από εσωτερικές δικές μου διαδικασίες οδηγήθηκα προς τα εκεί» λέει η χορογράφος. «Ξεκίνησα από το πλέξιμο και θέλησα αυτό να το περάσω στο σώμα, στην έκφραση και στις ιδέες μας. Έτσι έγινε η σύλληψη της παράστασης “Handmade”. Το πλέξιμο είναι μια ζεν κατάσταση και σε βάζει σε μια άλλη διαδικασία. Και μετά βλέπεις τις χειροποίητες δημιουργίες και τι είναι μια χειροποίητη δημιουργία; Είναι ο εαυτός σου, οι ιδέες σου, όσο και απλό να είναι οτιδήποτε φτιάχνεις, είναι κάτι πολύ δικό σου».

Το Handmade είναι μία performance για το πως ο άνθρωπος μέσα από τη φαντασία του και την αυθεντικότητά του μπορεί να επικοινωνήσει με άλλους ανθρώπους, να αλληλεπιδράσει και τέλος να παράξει τέχνη και κατ’ επέκταση πολιτισμό. Η συνεύρεση και η ανταλλαγή ιδεών, η επιρροή της Αφρικανικής κουλτούρας για παράδειγμα πάνω στο δυτικό μοντέλο καταναλωτισμού μπορεί να δώσει μία ιδέα για το πώς οι πολιτισμοί μπορούν να αλληλεπιδράσουν μέσα από ανοίγματα που μόνο η τέχνη και η διαδικασία του «χειροποίητου» μπορούν να δώσουν.

«Είναι μια αντίδραση σε όλο αυτό το κομμάτι της κατανάλωσης που ζούμε και κάπου όλοι είμαστε μέσα, όλο αυτό το πνιγηρό πράγμα που σε χρόνο dt βρίσκεις ότι θέλεις έτοιμο και δοσμένο χωρίς να μπεις σε καμία διαδικασία εσωτερικού ψαξίματος» συνεχίζει η Βίκυ Βασιλοπούλου. «Αν δηλαδή θέλω κάτι, αν το χρειάζομαι, αν μου αρέσει, αν μου λέει κάτι. Απλά το βλέπω, το παίρνω ή το θέλω, αναλόγως. Αυτό το κομμάτι με ώθησε να δουλέψει όλη η ομάδα πάνω στο θέμα του χειροποίητου».

Μέσα από μία παρέλαση ιδεών και ιδεολογημάτων η χορογραφία θέλει να προσεγγίσει την αυθεντικότητα που πηγάζει από τη χειροποίητη δημιουργία η οποία μας επαναφέρει σε παραδοσιακές αξίες, ενισχύει την αίσθηση του «ανήκειν» και τη συνάντηση με τον «άλλον» εαυτό.

«Συνεργάζομαι κυρίως με ερασιτέχνες χορευτές από άποψη όμως, γιατί πιστεύω ότι μπορεί να βγουν υπέροχες καταστάσεις από έναν άνθρωπο που δεν είναι ακριβώς επαγγελματίας, απλά υπάρχει μεγάλη ψυχή στους ερασιτέχνες που πραγματικά αγαπούν το χορό. Συνεργάζομαι και με μετανάστες όπως σε όλες μου τις παραστάσεις υπάρχουν άνθρωποι από άλλες χώρες, οι οποίοι δεν αντιμετωπίζονται ως μετανάστες πάντα. Μόνο μια παράστασή μας είχε θέμα το μεταναστευτικό, ενώ όλες οι άλλες είχαν μέλη τους μετανάστες ως επαγγελματίες χορευτές και ηθοποιούς. Και απλά μοιραστήκαμε την κουλτούρα τους. Αυτό είναι κάτι πολύ χαρακτηριστικό της ομάδας μας DanceVacuum. Για πρώτη λοιπόν φορά φέτος, βάλαμε άλλους δύο ανθρώπους: τον Σπύρο Ντζουροπάνο που είναι Καθηγητής Τοπογραφίας στο Πανεπιστήμιο αλλά κάνει ερασιτεχνικό θέατρο πολλά χρόνια και τη Μαρία Σκουλά που είναι μια καταξιωμένη ηθοποιός στο θέατρο. Αυτό αυτόματα μας πήγε πάλι στο χειροποίητο. Και μόνο η συνεργασία ερασιτεχνών, μεταναστών, καθηγητών, χορευτών, ηθοποιών, αυτό από μόνο του αποτελεί ένα handmade. Η επαφή του ηθοποιού με τον χορευτή που πρέπει να προσαρμοστούν, πρέπει εκείνη την ώρα να πλέξουν, να δημιουργήσουν, να ράψουν, να φτιάξουν μια μοναδική κατάσταση μας πάει στο χειροποίητο».

 

Info

«Handmade»

Ιδέα και Χορογραφία: Βίκυ Βασιλοπούλου

Μουσική Σύνθεση: Στέλιος Γιαννουλάκης

Κοστούμια: Βίκυ Βασιλοπούλου

Εικαστική παρέμβαση: Θοδωρής Κανελλόπουλος

Φωτισμοί: Νύσος Βασιλόπουλος

Φωτογραφίες: Αλέξης Ζαφειράκης

Ερμηνεύουν: Χριστίνα Καϊάφα, Chris G, Μαρία Σκουλά, Ορέστης Αλεξιάδης, Abdul Nazari, Σπύρος Ντζουροπάνος, Μαίρη Καραζήση, Ματίνα Βασιλοπούλου

 

DanceVacuum – Centre of Performing Arts  

Διογένους 42, Χαλάνδρι

Από 10 έως 25 Μαρτίου

Σάββατο και Κυριακή στις 20.30

Διάρκεια: 50 λεπτά

www.dancevacuum.gr

www.facebook.com/dancevacuum