Λευτέρης Βασιλάκης: «Το χειρότερο πράγμα στον άνθρωπο είναι η αλλοτρίωση»

Η Μαρία Γοργία εμπνέεται από το Νίκο Καρούζο
5 Μαρτίου 2018
Μια «Handmade» performance σύγχρονου χορού
7 Μαρτίου 2018

Ο Λευτέρης Βασιλάκης ερμηνεύει τον Ρόμπερτ Σούμαν (Φωτογραφίες: Χριστίνα Μπράτουσκα).

Η ζωή του Ρόμπερτ Σούμαν ήταν η πηγή έμπνευσης του θεατρικού έργου «Σούμαν» της Σοφίας Καψούρου, το οποίο αναδείχθηκε πέρυσι μέσα από τη δράση «Ο συγγραφέας του μήνα» και βρήκε τη θέση του στο ρεπερτόριο του Εθνικού Θεάτρου. Ο Λευτέρης Βασιλάκης ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο του μεγάλου Γερμανού συνθέτη, σε ένα έργο για την τρέλα και τη μεγαλοφυΐα, για τον ρομαντισμό, το ρεύμα των ανυπεράσπιστων ποταμών και των μανιασμένων ανθρώπων.

« Όταν για πρώτη φορά διάβασα το έργο της Σοφίας Καψούρου συγκλονίστηκα. Μου ήταν αδιανόητο το γεγονός ότι μια νέα συγγραφέας έγραψε με τέτοιο τρόπο και για ένα τέτοιο θέμα» λέει ο ηθοποιός. «Η δυναμική και η αρτιότητα του έργου μού δημιούργησαν την ψευδαίσθηση ότι η συγγραφέας χρησιμοποίησε περισσότερα από τα 24 γράμματα της αλφαβήτου για να το πετύχει. Το κείμενό της είναι όπως ο έρωτας ο αληθινός που όταν συμβεί πραγματικά αποκαλύπτει σαν θεία χάρις το βαθύτερο νόημα των πραγμάτων».

Το έργο ισορροπεί ανάμεσα σε δύο χώρους και δύο εποχές: την Ευρώπη του 19ου αιώνα και την Αθήνα του 21ου. Με πολύ ιδιαίτερη γλώσσα, που συχνά αναπτύσσεται με ομοιοκατάληκτους στίχους, η συγγραφέας συνδυάζει τις δύο φαινομενικά ασύμβατες ιστορικές αλλά και κοινωνικές συνθήκες, για να τις συνδέσει με μια λύση-έκπληξη.

«Το νήμα που συνδέει τις δύο ιστορίες είναι φυσικά η μουσική του Σούμαν. Η μουσική μπορεί να ρίξει σταγόνες φωτός μέσα στο σκοτάδι, να ενώσει τις ιστορίες και να χωρίσει τους ανθρώπους» συνεχίζει ο Λευτέρης Βασιλάκης.

Ποιοί είναι οι ρομαντικοί; «Μόνο οι ακραίοι θα γράψει ο Ρόμπερτ Σούμαν στο σημείωμα που άφησε  στην γυναίκα του Κλάρα πριν αποπειραθεί να αυτοκτονήσει πέφτοντας στα παγωμένα νερά του Ρήνου. Δείχνοντάς μας έναν άνθρωπο που αναζητά την ύπαρξή του πέρα από αυτόν. Οι ρομαντικοί δεν πάσχουν από “ψευδοφάνεια”, την τάση δηλαδή να παρουσιαζόμαστε διαρκώς διαφορετικοί από αυτό που πραγματικά είμαστε. Μια τάση τόσο συνηθισμένη στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μια τάση που η έλλειψη γνησιότητας, είτε σαν άτομο είτε σαν σύνολο σε οδηγεί στην αποτυχία. Το χειρότερο πράγμα στον άνθρωπο είναι η αλλοτρίωση, να εξαναγκάζεται κάποιος από εξωτερικές συνθήκες να μην είναι αυτός που πραγματικά είναι. Και ίσως τελικά να είναι επιτυχία αν αποτύχεις αυθεντικός».

Η διαφήμιση που έκανε για τη Nova, όπως και κάθε άλλη τηλεοπτική του εμφάνιση τού έδωσε μια δόση αναγνωρισιμότητας στο ευρύ κοινό. «Είμαι πολύ χαρούμενος και ευγνώμων για τη συγκεκριμένη δουλειά, γιατί ήταν μια καλόγουστη και καλογυρισμένη διαφήμιση με πολύ έξυπνο χιουμοριστικό κείμενο εξού και κέρδισε τρία βραβεία στα Ermis Awards. Πέραν αυτού όμως, πάντα θα συναντώ ανθρώπους που δεν με ήξεραν και με αναγνώρισαν και ανθρώπους που με γνωρίζουν και κάνουν ότι δεν με ξέρουν».

Ο ρομαντικός ήρωας δεν είναι ήρωας. Πότε δειλός, πότε ανυπεράσπιστος. Πότε κωμικός, πότε τραγικός. Πότε τρελός, πότε μεγαλοφυής. Πάντα ερωτευμένος. Πάντα ποιητής. Πάντα επικίνδυνος. Οι ήρωες ακροβατούν πάνω σε γλωσσικές μουσικές κλίμακες. Ερωτεύονται σε στίχο, χωρίζουν σε στίχο, πεθαίνουν σε στίχο. Τρελαίνονται από τον ήχο του λα, της νότας που είναι κουρδισμένα όλα τα λάθη του κόσμου.

Και οι επόμενες συνεργασίες; «Στα δώδεκα χρόνια που μετρώ σαν επαγγελματίας ηθοποιός αισθάνομαι σαν μαϊμού που θα αφήσει πρώτα τα κλαδί που κρατά πριν πιάσει το επόμενο. Για την ώρα δεν υπάρχει κάτι σίγουρο που μπορώ να ανακοινώσω, υπάρχουν όμως συζητήσεις για θεατρικές αλλά και για τηλεοπτικές συνεργασίες. Όλα θα γίνουν “με καιρό και με κόπο” όπως λέει ο Σολωμός».

 

Info

«Σούμαν» της Σοφίας Καψούρου

Σκηνοθεσία: Λευτέρης Γιοβανίδης

Σκηνικά: Ελένη Μανωλοπούλου

Κοστούμια: Λίνα Σταυροπούλου, Τζίνα Ηλιοπούλου

Κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου

Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Αναστασία Τζέλλου

Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Γιάννης Ασκάρογλου, Λευτέρης Βασιλάκης, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Ελεάνα Καυκαλά, Δήμητρα Λαρετζάκη,  Δήμητρα Μητροπούλου, Πέρης Μιχαηλίδης, Γιάννης Παπαδόπουλος, Τζίνη Παπαδοπούλου

 

Εθνικό Θέατρο – Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος»

Αγίου Κωνσταντίνου 22-24 , τηλ. 210 5288170-171

Κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 19.00.

Έως 18/3.

www.n-t.gr