Μιχάλης Μαθιουδάκης: «Δεν θα έκανα παρέα με το ρόλο που υποδύομαι»

Κατερίνα Δαμβόγλου: «Η Φρίντα Κάλο είναι πια ένα ποπ είδωλο»
1 Μαρτίου 2018
Η Μαρία Γοργία εμπνέεται από το Νίκο Καρούζο
5 Μαρτίου 2018

Ο Μιχάλης Μαθιουδάκης ανάμεσα στην Ειρήνη Ψυχράμη και την Αλεξάνδρα Ούστα στην παράσταση "Τι Ζούμε;" που παίζεται στο θέατρο Βέμπο.

Έχει συνεργαστεί με τις ομάδες «Άσκηση», «Pequod» και «Blitz». Το πρώτο του stand–up είχε τίτλο «The Heart of Man» και παρουσιάστηκε το 2013 σε διάφορα μπαρ και θέατρα της Αθήνας και έχει πάρει το πρώτο βραβείο κοινού και επιτροπής στο 3ο Stand–Up Comedy Festival. Ο Μιχάλης Μαθιουδάκης ανεβαίνει στη σκηνή του θεάτρου Βέμπο όπου μαζί με μια εξαιρετική ομάδα ηθοποιών παρουσιάζουν την κωμωδία «Τι ζούμε;».

 

Και «Τι Ζούμε;»

Και «Τι Ζούμε;» ρωτήσαμε τον ηθοποιό Μιχάλη Μαθιουδάκη, ο οποίος ερμηνεύει τον Φώτη και έχει συμβάλει μαζί με τον Γιάννη Σαρακατσάνη στα κείμενα που υπογράφει ο Λάμπρος Φισφής.

«Αμηχανία» απαντά και εξηγεί τις βασικές διαφορές και ομοιότητες της παράστασης «Τι Ζούμε;» σε σχέση με την κλασική επιθεώρηση. «Η δομή της παράστασης έχει πολλά κοινά κυρίως με την παλιά επιθεώρηση και με έναν τρόπο μοιάζει με παράσταση μπουλουκιού. Γιατί εκτός από σκετς, μουσική και τραγούδι έχει και κονφερασιέ.  Μόνο μπαλέτα δεν έχουμε. Η παράσταση κάνει ένα βήμα μπροστά και αυτό οφείλεται στον τρόπο γραφής της. Τα σκετς είναι σύντομα και πυκνά, τα αστεία είναι γραμμένα όχι μόνο με ένστικτο αλλά και με τεχνική και τα κείμενα του κονφερασιέ Λάμπρου Φισφή, δεν είναι απλά δραματουργικές μπαλαφάρες για να ζεσταθεί το κοινό, αλλά Stand-up comedy. Και ναι, το καλαμπούρι από το Stand-up comedy έχει τεράστια διαφορά. Επίσης, δεν υπάρχει καμία χρήση των  κομματικών και σεξιστικών κλισέ, που τόσο απλόχερα η ελληνική επιθεώρηση των ‘80s και ‘90s και των ‘00s μας χάρισε».

Ο Μαθιουδάκης έχει συνεργαστεί με αρκετούς σκηνοθέτες όπως τον Δημήτρη Καραντζά και τον Δημήτρη Ξανθόπουλου και έχει γράψει και ερμηνεύσει τις παραστάσεις stand-up «Κακή Πίστη» που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο του Bob Theatre Festival το 2014, «Όλο λάθος» στο Bios και «Στα Πλάγια» που παίζεται για δεύτερη χρονιά στο six d.o.g.s. H παράσταση «Τι Ζούμε;» είναι η πρώτη επιθεώρηση που υπογράφει ο Λάμπρος Φισφής και συν-σκηνοθετεί με τον Γιάννη Σαρακατσάνη. Στόχος όλων των συντελεστών είναι να ξανά-συστήσουν στο κοινό την επιθεώρηση. Γιατί όπως σημειώνει ο Μαθιουδάκης η επιθεώρηση θεωρείται παρεξηγημένο είδος επειδή ξέπεσε. «Μπείτε στο youtube, γράψτε τη λέξη επιθεώρηση, δείτε τα πρώτα πέντε αποτελέσματα και θα καταλάβετε».

 

Το κοινό

«Σε γενικές γραμμές το ελληνικό κοινό είναι εξοικειωμένο με τις σύγχρονες μορφές κωμωδίας. Η εξοικείωση έχει βέβαια να κάνει και με άλλα πράγματα, όπως με τις νέες μορφές κωμωδίας, την ηλικία και την αισθητική του κάθε ανθρώπου. Πάντως όταν κάτι είναι πραγματικά αστείο, το κοινό γελάει. Συνήθως γίνεται τέτοιος χαμός από την συμμετοχή του κόσμου στα interactive κομμάτια της παράστασης που ο Λάμπρος δεν ξέρει ποιον να πρωτοακούσει. Μας έχει τύχει και μαγκωμένο κοινό, αλλά μέχρι τα μισά είχε λυθεί».

 

Οι χαρακτήρες

«Θα μπορούσα να κάνω παρέα με τον Βαγγέλη, έναν χαρακτήρα που υποδύεται ο Δημήτρης Μακαλιάς, ο οποίος είναι ένας πολύ καλός και ευγενικός άνθρωπος και με έναν μαγικό τρόπο όλα στη ζωή του πάνε πολύ καλά. Αυτός ο χαρακτήρας έχει κάτι μοναδικό. Έχει το χάρισμα, αυτήν την “καλοτυχία” ας πούμε να την προκαλεί και στους ανθρώπους που κάθονται δίπλα του εντός δύο μέτρων. Τα υπόλοιπα δεν σας τα λέω, θα τα δείτε από κοντά. Δεν θα άντεχα να κάνω παρέα με το ρόλο που υποδύομαι εγώ. Τον Φώτη. Είναι ο κακομοίρης της παράστασης που εμφανίζεται σε όλο το έργο και ότι και αν κάνει και αν λέει, όλοι του λένε “Φώτη τον πούλο”».

 

Info

«Τι Ζούμε;»
Κείμενα: Λάμπρος Φισφής
Σκηνοθεσία: Γιάννης Σαρακατσάνης, Λάμπρος Φισφής
Ερμηνεύουν: Γιώργος Αγγελόπουλος, Μιχάλης Μαθιουδάκης, Δημήτρης Μακαλιάς, Αλεξάνδρα Ούστα, Ζήσης Ρούμπος, Γιάννης Σαρακατσάνης, Λάμπρος Φισφής, Ειρήνη Ψυχράμη.
Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη
Κοστούμια:  Μαρία Καραπούλιου
Συμβολή στα κείμενα: Μιχάλης Μαθιουδάκης, Γιάννης Σαρακατσάνης

Θέατρο Βέμπο

Καρόλου 18 Αθήνα, μετρό Μεταξουργείο, τηλ. 210 5229519
Κάθε Κυριακή στις 21.30, Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00.