Θοδωρής Κατσαφάδος: «Ο Πολώνιος έχει και μια ανθρώπινη πλευρά»

Αντιγόνη Γύρα: «Η κίνηση της κάθε μας μέρας είναι χορός»
15 Φεβρουαρίου 2018
Μιλτιάδης Φιορέντζης: «Η Κλάρα Σούμαν είναι ένα success story»
16 Φεβρουαρίου 2018
Αντιγόνη Γύρα: «Η κίνηση της κάθε μας μέρας είναι χορός»
15 Φεβρουαρίου 2018
Μιλτιάδης Φιορέντζης: «Η Κλάρα Σούμαν είναι ένα success story»
16 Φεβρουαρίου 2018

Ο Θοδωρής Κατσαφάδος ερμηνεύει τον Πολώνιο στην παράσταση του έργου "Άμλετ" (Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφιδάς).

Η πρώτη του επαφή με το κείμενο ήταν όντας φοιτητής στη Δραματική Σχολή Θεάτρου Βεάκη και έκτοτε κάθε φορά που παίζει έργα του Σαίξπηρ πάντα διαβάζει και τον Άμλετ. Ο Θοδωρής Κατσαφάδος συναντιέται για ακόμη μια φορά με το θεατρικό έργο του Άγγλου συγγραφέα στο οποίο αυτή τη φορά υποδύεται τον Πολώνιο.

«Συνήθως οι καθηγητές στις Δραματικές Σχολές δίνουν στους σπουδαστές να ερμηνεύσουν είτε κομμάτια του Άμλετ, της Οφηλίας ή άλλων ρόλων. Είναι ένα έργο που το αγάπησα πολύ και μετά από κάποια χρόνια έπαιξα τον Οράτιο που είχε ανεβάσει η Μάγια Λυμπεροπούλου στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, ενώ τον Αμλετ έκανε η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη» λέει ο ηθοποιός.

«Επίσης, έχω παίξει τον πρώτο νεκροθάφτη και τον Ρόζενγκρατς σε άλλο ανέβασμα. Και τώρα ερμηνεύω τον Πολώνιο. Όταν είσαι πολλά χρόνια στη δουλειά αυτό συμβαίνει με τα έργα, επειδή όταν παίζεις ρεπερτόριο τα έργα γυρνάνε και ξαναγυρνάνε. Έχει τύχει να παίξω το “Ντα” με το Μάνο Κατράκη για τρία χρόνια και το ξαναέπαιξα μετά από είκοσι χρόνια με τον Πέτρο Φυσσούν, όπως επίσης έχω παίξει την “Αντιγόνη” τρεις φορές ανά δεκαετία, οπότε αυτό είναι φυσικό να συμβαίνει».

Το έργο ανεβαίνει στο θέατρο Άνεσις σε σκηνοθεσία Λεβάν Τσουλάτζε, με τον Τάσο Ιορδανίδη στον ομώνυμο ρόλο του Δανού πρίγκιπα, τον Άρη Λεμπεσόπουλο στο ρόλο του Κλαύδιου, την Πέμυ Ζούνη στο ρόλο της Γερτρούδης και την Ιωάννα Παππά ως Οφηλία.

«Ο Λεβάν Τσουλάτζε είναι ένας σκηνοθέτης που δίνει μεγάλη σημασία στο εικαστικό μέρος της παράστασης, ήδη πριν το ανέβασμά της έχει στο μυαλό του την εικόνα, τους φωτισμούς, τη μουσική, το σκηνικό χώρο και ασχολείται πολύ με αυτά. Αφενός οδηγεί τους ηθοποιούς αλλά και αφετέρου τους δίνει και ελευθερία.

Αυτό είναι και καλό και κακό, γιατί καμιά φορά όταν κάποιος κάνει κατάχρηση της ελευθερίας μπορεί να κάνει κακό σε μια παράσταση. Κάποιοι είναι πλεονέκτες, εγωκεντρικοί και κοιτάζουν τον εαυτό τους και αυτό είναι ένα ρίσκο. Θα πρέπει ο ηθοποιός να έχει τη λογική και το σκηνικό ήθος να μην το παρακάνει. Ο Λεβάν όμως το τολμά και το αφήνει. Και τις δύο φορές που έχω δουλέψει μαζί του και στο “Έγκλημα και Τιμωρία” δύο χρόνια και τώρα στον “Άμλετ” είχα ένα πολύ σημαντικό έδαφος να μελετήσω και να δουλέψω τους ρόλους μου και είναι μια από τις πολύ καλές στιγμές μου».

Παράλληλα με τον Πολώνιο, ο Θοδωρής Κατσαφάδος ερμηνεύει τον Μαρμελάντωφ στο «Έγκλημα και Τιμωρία» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι που συνεχίζεται και φέτος τα πρωινά για τα σχολεία, επίσης στο θέατρο Άνεσις. «Είναι ένας πολύ σημαντικός ρόλος που μου εμπιστεύτηκε ο Τσουλάτζε -εκ διαμέτρου αντίθετος με τον Πολώνιο- όπως φυσικά είναι και τα δύο έργα.

Τα αγαπώ και τα δύο, όπως αγαπώ και τους ρόλους μου. Συναντιέμαι και πάλι επί σκηνής με τον Τάσο Ιορδανίδη τον οποίο γνωρίζω πολλά χρόνια. Η πρώτη μας συνεργασία ήταν το “Ημέρωμα της στρίγγλας”, είναι ένας εξαιρετικός ηθοποιός, συνεργάτης αλλά και εργοδότης. Ο Άμλετ είναι ένα έργο ποιητικό, ένα έργο ιδεών και ιδεολογιών. Ο Σαίξπηρ είναι βαθύτερος γι’ αυτό είναι τόσο σπουδαίο. Οι φράσεις και τα λόγια του μπορούν να σε σημαδεύουν και να τα θυμάσαι χρόνια. Μπορώ να θυμηθώ τα λόγια που λέω στον γιο μου τον Λαέρτη όταν ξεπροβοδώ: “Δεν χρειάζεται να λες πάντα αυτό που σκέφτεσαι, ούτε πάντα αυτό που σκέφτεσαι να το κάνεις πράξη.

Να είσαι ανοιχτός σε όλους, αλλά επιφυλακτικός στους ανοιχτούς ανθρώπους”. Ο Πολώνιος είναι ένας ρόλος που μπορεί σε πρώτη ανάγνωση να είναι ο κακός και ο ραδιούργος μέσα στο παλάτι αλλά έχει μια ωραία ανθρώπινη πλευρά. Και σε αυτή την παράσταση αυτό προσπάθησα να δείξω, να βγάλω την πλευρά που είναι πατέρας και αγαπάει τα παιδιά του, την Οφηλία και τον Λαέρτη».

 

Info

«Άμλετ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ

Μετάφραση: Δημοσθένης Παπαδόπουλος
Σκηνοθεσία, φωτισμοί, μουσική επιμέλεια: Λεβάν Τσουλάτζε
Σκηνικά: Σταύρος Λίτινας
Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδήρη
Θεατρολόγος: Ιωάννα Μπλάτσου

Διανομή

Τάσος Ιορδανίδης:΄Αμλετ

Άρης Λεμπεσόπουλος: Κλαύδιος

Πέμυ Ζούνη: Γερτρούδη

Ιωάννα Παππά: Οφηλία

Νίκος Πουρσανίδης: Λαέρτης

Δημήτρης Καπετανάκος: Ρόζενγκρατς

Δημήτρης Διακοσάββας: Γκίλντενστερν

Θοδωρής Κανδυλιώτης: Φάντασμα /ηθοποιός

Ιάσονας Παπαματθαίου: Οράτιος

και

Θοδωρής Κατσαφάδος: Πολώνιος

 

Θέατρο Άνεσις

Λ. Κηφισίας 14, Αμπελόκηποι, τηλ. 210 7488881-2

Τετάρτη στις 19.30, Πέμπτη στις 20.00

Παρασκευή και Σάββατο στις 20.30

Κυριακή στις 19.30